ALTIN
 2.468,19
DOLAR
 32,4306
STERLİN
40,3674
EURO
 34,5013

MALATYA ALİ KAPISI DERNEĞİ (Pir Teslim Abdal Cemevi ) Abdal Musa Birlik Lokması

     Ali Kapısı Eğitim Yardımlaşma Dayanışma ve Kültür Derneği Pir Teslim Abdal Cemevi Abdal Musa Birlik Lokması 10 Aralık 2023 tarihinde Yeşilyurt, Çavuşoğlu mahallesinde bulunan konteyner  Cemevi'nin  önündeki derneğe ait  alanda yapıldı.

Abdal Musa lokmasına gelen konuklar ; CHP il başkanı Barış Yıldız, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter vekili Mehmet Türkmen,  Genel Sekreter yrd, Mehmet Sığırcı, Eski Büyükşehir  Genel Sekreteri Latif Okyay, Büyükşehir Belediye Sağlık ve Sosyal  Hizmetler Daire Başkanı Fikret Vurucu, Battalgazi Belediye Başkan Yardımcısı Zafer Kırçuval, STK'lar, Zeynel Abidin Vakfı Başkanı Ergül Tuluk, Seyituşağı mahallesi muhtarı Miktat Canbay, Seyituşağı Köyü Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Hasan Akdemir,  Çavuşoğlu mahallesine yapılacak Cemevinin Müteahhiti ( yüklenici) Katre yapı  sahibi inşaat yüksek Mühendisi Ünal Üstün, Kültür ve Turizm Bakanlığı Emekli Şube  müdürü Adil Aktaş, Eğitimci ve yazar Mustafa Yuka, Araştırmacı Yazar Halil Yazgan, Eğitimci ve araştırmacı yazar gezgin öğretmen Fikri Demirtaş ve mahalle sakinleri, çok sayıda vatandaş katıldı.

 Ali Kapısı Derneği Başkanı Muhsin Topal Cengiz Dede açılış konuşmasında Derneğin faaliyet ve çalışmaları hakkında bilgi verdikten sonra dua etti.

 Yeni yapılacak Cemevi temsili resmi

"Değerli canlar , Derneğimizin sorunlarının çözümünde, yeni yapılacak Cemevinin arazisinin  verilmesinde, 6 Şubat depreminden sonra Konteyner Cemevinin  yapılmasına katkı sunan Malatya Valiliğine, Büyükşehir Belediyesine, Afad'a emeği geçen tüm kuruluşlara  teşekkür ediyorum.

Muhsin Topal Cengiz Dede "Değerli canlar  kuruluşumuzdan bu yana geçen 11. yılda da geleneksel Abdal Musa lokmamızı canların kendi rızasıyla kendi  gönlüyle getirmiş oldukları  lokmaları ile birlik lokması cümle canların lokması izzeti dergahlarına yazılsın kabul olsun. Dertlerine Deva hastalarına şifa olsun. Cenabı hak sağlıklı sıhhatli ve daim bugünleri görmeyi nasip eylesin. Cümle misafirlerimize çok teşekkür ederiz hepsinin ayaklarına sağlık" dedi.

Sabahın erken saatlerinde sokakta kurulan beş ocakta bakır kazanlarda  odun ateşinde lokma (etli bulgur pilavı )pişiren aşçılar Ali Doğan, Cafer Şengül, Fadime Aslan, Hatice Aslan, Medine Kılıç, Selver Tuluk, Hasan Aslan tarafından yapıldı.

Lokma ritüeli( duası) için, Teslim Abdal Ocağından Ali Kapısı Derneği Başkanı Muhsin Topal Cengiz Dede, Süleyman Sönmez Dede lokma yapılan üstü sini kapalı kazanın birisinin etrafında aşçılar, canlarla birlikte bir ellerine kazana değdirerek diğer ellerini kalplerinin üzerine koymuş vaziyette Süleyman Sönmez dede canlardan rızalık aldıktan sonra lokma duasını yaptı.

Konuklara lokma ikramının sonrasında katılım sağlayan  mahalle sakinlerine getirmiş oldukları kaplarına bol bol lokma dolduruldu. Lokma bittikten sonrada  lokma duasını  Süleyman Sönmez dede  yaptı. Canlar sohbeti müteakiben gönül huzuru içinde  lokmadan ayrıldılar...

Abdal Musa ne demek?

Abdal Musa, Hacı Bektaş'ın önde gelen Halifelerindendir. Söylenceler O'nu Anadolu'nun gözcüsü olarak gösterirler. Bektaşi meydanındaki oniki posttan onbirincisi olan “ayakçı postu” O'nundur ve “Abdal Musa Postu” olarak adlandırılır.

Abdal Musa lokması yapıldığı zaman köyde her yönden bolluk olacağına, dileklerin kabul olacağına, bir felaket olmayacağına inanılır. Abdal Musa Cemi'nin bir diğer adı olan, Birlik Cemi onun toplumda birlik ve beraberliği sağlama işlevini de açıkça göstermektedir.

Fotoğraf Galerisi:

Fikri Demirtaş, Muhsin Topal Cengiz Dede

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.