ALTIN
 2.468,19
DOLAR
 32,4306
STERLİN
40,3674
EURO
 34,5013

MASKİ Genel Müdürü Mehmet Mert aradı.
Dün yazdığım "MASKİ İkizce'nin Alt Yapısını Neden Yapmaz?" başlıklı yazım hakkında bilgilendirme amacıyla şu açıklamayı yaptı:
"MASKİ olarak İkizce Konutları yerleşim yerinde alt yapıyı projelendirip Şehircilik  ve İklim Bakanlığına 10 ay önce sunmuştuk. Su ve kanalizasyon için 1.5 milyar liralık maliyet olduğunu da Bakanlığa ilettik. Kaynak verilmesi halinde alt yapı işini MASKİ'nin yapacağını belirttik. Bakanlık İller Bankasının yapılmasını isteyerek bu işi ihale etti. Biz MASKi olarak bölgede içme suyu için çok sayıda sondaj çalışması yaptık, şuan için saniyede 50 litrelik 5 bin nüfusa yetecek içme suyu bulunmaktadır. Kaptajdan getirilecek içme suyu gelene kadar, sondaj sular  konutların içme suyu karşılayabilir. Kanalizasyon şebekesi de tamamlanana kadar Foseptik kuyularla çözüm sağlanabilir. MASKİ olarak rezerv alanlardaki diğer konutların su ve kanalizasyon işleri tarafımızdan yapılmıştır ve bir sorun yaşanmamaktadır."
Yani İkizce Konutlarının alt yapı işini Şehircilik ve İklim Bakanlığı İller Bankasına ihale ettiğinden konutların su ve kanalizasyon sorunu bundan kaynaklanıyormuş. 
Konutların teslim tarihinin gecikmesinin MASKİ ile de bir ilgisinin olmadığını belirtti.
MASKİ diğer rezerv alanlardaki alt yapı işini zamanında yaptığından bir sorun da yokmuş.
Bizim anlatmak istediğimizde altyapı yapmak asıl işi iken MASKİ'nin İkizce Konutlarının alt yapı işini Bakanlık birimlerine 1.5 milyar maliyet nedeniyle bırakılmasıdır.
İçme suyu, kanalizasyon ve diğer alt yapı hizmetlerini vermekle görevli MASKİ'nin işini Bakanlık istiyor diye, İller Bankasına ya da diğer kurumlara bırakılarak ihale edilmesi de doğru değildir.
Yıllar önceydi Beydağları'nda Kentsel dönüşüm başlamış, İnderesinden-Cemal Gürsel'e kadar olan kanal üstündeki bölge TOKİ'ye konut yapma karşılığında terk edilmişti.
5 Bin kadar hak sahibi vardı, nerede ise 100 bin konutluk alan TOKİ'ye geçmişti. Neden bunu yaptınız demiştik o günün Belediye Başkan ve Yöneticilerine.
Maliyet demişlerdi "Alt yapı işini Malatya Belediyesi karşılayamaz bizde bunun için TOKİ'ye bıraktık" diye de cevap vermişlerdi.
TOKİ işte bugün Beydağlarında yükselen o 15 katlı binaları yaptı. Alt yapı işini yapmadılar, TOKİ Müteahhitleri gecekondu döneminden kalan kanallara alt yapı bağlantılarını yapıp gittiler.
Konutlara vatandaşlar taşındı, taşınacak derken binalara su çıkmadı, kanalizasyonlar patladı, Müteahhitler bir daha dönüş yapmadı.
Alt yapı maliyet yüksek diye önceden yanaşmayan Malatya Belediyesi Beydağlarındaki o konutların alt yapısını sıfırdan başlayarak yapmak zorunda kaldı.
TOKİ'nin ihale ettiği diğer yerlerdeki alt yapılardan da sorunlar yaşandı ve iş Malatya Belediyesine kaldı.
Geçmişte yaşananlar geleceğin Malatyasında yeniden yaşanmamalıdır.
Alt yapı yapılacaksa bunu MASKİ yapmalıdır. Maliyeti ne olursa olsun bu görev MASKİ'nin asli işi ve görevidir. 
MASKİ bu işleri yapmıyorsa, iş ihale edilmişse denetim görevi MASKİ'nin olmalıdır.
Sayın Genel Müdürü Mehmet Mert'in de söylediğine göre, alt yapı işini ihale eden İller Bankası tarafından yaptırılacak İkizce konutlarının alt yapı işi konutların zamanında teslim etmesine de neden olmuştur.
İşte bu nedenledir ki; alt yapı işleri MASKİ tarafından yapılmalıdır.
Beydağlarında yaşanan sıkıntıların İkizce'de yaşanmaması için MASKİ İkizce konutlarının yapım işinin, nasıl yapıldığını bizzat da takip etmelidir.
Gelinciktepe, Battalgazi YİBO, Kaynarca, Şehit Fevzi, Çamurlu gibi rezerv alanlarda yapılan konutlarda her hangi bir sorun yaşanmaması memnuniyet vericidir.
Kışın bastırdığı şu günlerde teslim edilmeyi bekleyen bin 700 konutun bulunduğu İkizce'de su ve kanalizasyon sorunu bir an önce çözülerek konutlar hak sahiplerine teslim edilir.

 


 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.