ALTIN
 2.468,19
DOLAR
 32,4306
STERLİN
40,3674
EURO
 34,5013

HEKİMHAN "SAZLILAR SOSYAL YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA DERNEĞİNCE "ABDAL MUSA LOKMASI" VE BİRLİK CEMİ YAPILDI.

Erenler Cem evi Başkanı ve Postnişin Aydın Can Dede

Malatya, Yeşilyurt ilçesi Hoca Ahmet Yesevi Mahallesi, Afet evleri Şehit Polis Seracettin Kılınç parkı karşısında bulunan " Sazlılar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma  Derneğince "3 Aralık 2023 pazar günü saat 13.00'de Abdal Musa Lokması  Birlik Cemi / Sohbet cemi yapıldı.

 Yapılan etkinliğe Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, CHP il başkanı Barış Yıldız, Hekimhan Hasançelebi eski Belediye Başkanı Mehmet Şerif Yıldırım, STK ' çok sayıda Saz köylüleri ve mahallede oturanlar ile çok sayıda konuk katıldı.

Hüseyin Mete, Mehmet Erdem Uzunoğlu, Mehmet Şerif Yıldırım, 

Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, Yunus Milli Oğulları, Hacı Ceylan

    Dernek Başkanı Hacı Ceylan, kısa konuşmasında, Abdal Musa Lokmasına katkı sunanlara teşekkür ederek "Hakk lokmanızı kabul eylesin" dedi. Dernek  Başkanı ile köy ile ilgili yaptığım özel söyleşide : "Atalarımız yüzlerce yıl önce Horasandan Elazığ  Baskil ilçesi  Kurikokan köyüne   (Türkçe anlamı Başkökü)oradan Hekimhan Aşağı Saz'a yerleşirler. İsli mağarada yaşarlar. Sonra  Yukarı Saz'a ve mezralara yerleşirler. Bu yerleşim yerleri: Aşağı Sazlıca, Yukarı sazlıca, Saraylı mahallesi ( Koridan) ,Sünnetçiler mezrası, Kıraçlar mezrası ,Demirkoyak mezrası, Kavulgan mezrası, Mıllolar mezrası.  Kürt aleviyiz. Köyde yeterli öğrenci olmadığından öğrencilerimiz taşımalı eğitimle  Hekimhan merkezdeki okullara gidiyorlar. Yukarı Sazlıca ve Aşağı Sazlıca mahallesinde  Cem evlerimiz var" bilgisini verdi.

Aşağı Saz mahallesinden Ali Sazak dede ile yaptığım söyleşide; Kahramanmaraş Elbistan Sinemilli ocağına bağlı olduklarını (Kantarma ) ve bu ocağın talipleri olduklarını söyledi.

 

    Şeyh Ahmet Dede Ocağından Teslim Abdal kolundan Erenler Cem evi Başkanı ve Postnişin Aydın Can dede nezaretinde Cem evinin semah ekibi tarafından Birlik ve Sohbet cemi yapıldı. Aydın Can dede; "Anadolu'da Alevilerin yaşadığı şehirlerde   köylerin çoğunda olduğu gibi bizim ilimizde aralık-ocak şubat aylarının bir gününde “Abdal Musa Lokması” törenleri yapılır. Günümüzde bu törenler tüm canlılığı ile devam etmektedir. Kaynaklara göre Abdal Musa XIV. yüzyılda Antalya Elmalı’da yaşamıştır. Hacı Bektaş’ın amcası olan Haydar Ata’nın torunudur. Yine Hoca Sadeddin Efendi’nin Tacü’t-Tevarih adlı eserinde Orhan Gazi ile Bursa’nın fethinde beraber olduklarından bahsedilir ve bir kerameti de anlatılır. " Abdal Musa Birlik lokmasının, yapılan Cem'in birlik ve beraberliğin pekişmesine vesile olmasını dileyerek insan hayatında toplumsal dayanışmanın önemine vurgu yaptı.

Sazlılar derneğinin önünde post dedesinin oturduğu yerin arkasında Türk bayrağı asılı altında Hz.Ali resimli "Lebbeyk Ya Ali) çerçeveli Atatürk resmi  ve Erenler Cem evi yazılı afiş vardı. Cem ritüelinin yapmak için derneğin karşısında sokakta yerde canların evlerinden getirdiği halı, kilim ve yolluklar serilmişti.

Bağlama eşliğinde yapılan cemde Zakirler; Abuseyit Doğan Yukarı sazlı, Volkan Yurttaş Yazıhan'lı ,Hamza ve oğlu Baran tarafından , Hz. Muhammed, Ali Ehlibeyt ,12 İmamlar ve Kerbela katliamı üzerine deyişler, mersiyeler, dualar okundu.

    Cemde bulunan kadın ve erkek, semah dönen canlar duygunun, sevginin, aşkın dorukta olduğu bir trans halinde adeta kendilerinden geçercesine büyük bir aşkla, şevkle huşu içinde uçarcasına semah döndüler. Cemde 12 hizmet adı verilen hizmetler yerine getirildi. 

     Bir gün önce beş koç lokma( etli bulgur pilavı) için tığlanmış. Lokma yapan Sazlı aşçılar Sadık Yücel, Hıdır Çelebi, Cane Yalçın Derneğin önündeki dut ağaçlarının altında beş kazan lokma pişirildi. Lokma dağıtılmadan önce kazan başında Aydın Can dede lokma duasını yaptı;

“Sofrada zat ola, münkir mat ola

Yiyene helal, yedirene delil ola

Bu gitti gerisi gele, erenler demine

Hu”.

Masalara kadın erkek çoluk çocuk birlikte oturan canlara lokmalar dağıtıldı. Lokmaya gelemeyen canlara hane halkının nüfusuna göre, lokma verildi.

Muhabbet ehline, aşk ile...

YUKARI SAZLICA, AŞAĞI SAZLICA KÖYÜ 

    Yama Dağlarının eteğindeki Aşağı Sazlıca, Yukarı Sazlıca Malatya ilinin Hekimhan ilçesine bağlı bir mahalledir. Aşağı Sazlıca mah., Yukarı Sazlıca mah.  Sazlıca Mahallesi Hekimhan'a 20 km.'dir. Köyün geçim kaynağı ceviz, kayısı ve hayvancılıktır. Saz köylülerini en iyi biçimde şu cümle tanıtıyor…

    “Kim bu Sazlılar diye soranlara diyoruz ki; görünüşleri fakir, fakat gönülleri zengin, yetmiş iki millete aynı gözle bakan, bir dilim ekmeğini başkaları ile paylaşan insanlardır.”( Sazlıca köyü belgeselinden alıntı )

Fotoğraf Galerisi:

Gezgin öğretmen Fikri Demirtaş 

 

 

 

 

 

 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.