ALTIN
 2.468,19
DOLAR
 32,4306
STERLİN
40,3674
EURO
 34,5013

6 Şubat Depremleri Malatya’yı yıkıp geçeli 10 ay geride kaldı.

Sürekli soruyorlar:

-Konutlar ne zaman teslim edilecek?

-İşyerleri ne zaman yapılacak?

-Çarşılar yapılacak mı?

-Barınma sorunu ne zaman bitecek?

-Malatya’ya gidenler geri dönecek mi?

-Doktorlar ve bürokratlar neden gitmeye devam ediyorlar?

-Malatya’nın bu hali ne olacak?

-Orta hasarlı binalar ne olacak?

-Yerinden dönüşüm nasıl olacak?

-Tüm konutları TOKİ Yapsın?

-Kentsel Dönüşüm nerede nasıl yapılacak?

-Söğütlü Cami de yıkılırsa yeni bir büyük cami yapılacak mı?

Doğrusu bu sorulara nasıl bir ceva0p verileceğini yönetenler de bilmiyor. Konutların teslimi konusunda bazı tahminler ve açıklamalar var ama hala evlere taşınamayan insanların arayışları devam ediyor.

İşte bu sorularında yer aldığı İl Koordinasyon Kurulu toplantısı önceki gün Malatya Büyükşehir Belediyesi Nikah Salonu Toplantı salonunda yapıldı.

Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Malatya Valisi Ersin Yazıcı, Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Eski Bakan Bülent Tüfenkci, AKP İl Başkanı Namık Gören ve Şehircilik Bakanlığı üst düzey bürokratları konuşmacıları tek tek dinlediler. .

Öğlen saatlerinde yapılan törende Akçadağ Eğin’de tamamlanan 8 adet deprem köy evinin dağıtımında konuşmuştu Özhaseki, ümit vermişti, karamsarlık tablosunu dağıtmaya çalışmıştı ve ille de Malatya çarşısından bahsediyordu. Fore kazıkların çakıldığını zeminin güçlendirildiğini ve Çarşı inşaatına başlanacağını duyurmuştu.

Bakan Özhaseki yaptığı açıklamanın ardından gelecek soruları bizzat not alarak cevapladı. Her türlü öneride bulunabilirsiniz, endişelerinizi anlatabilirsiniz dedi.

Malatya’da 22 bin konut ve İşyerinin temelini attıklarını söyledi. Önümüzdeki günlerde Malatya’da ve diğer şehirlerde tamamlanan konutların kurayla hak sahiplerine verileceğini açıkladı.

Bende söz aldım, Malatya Çarşı zeminin durumunun iyi olmadığını Çarşı merkezinin su kaynakları üzerine kurulduğunu ve Malatya’da merkezde bu kadar çarşının da olmadığını, Bakırcılar Çarşısında Bakırcıların olmadığını, Kuyumcular Çarşısı diye de bir çarşı olmadığını bu alanda mümkünse yapıların azaltılması gerektiğini bir kez daha hatırlatıp, 1935 yılında Malatya Hükümet Binasının yeri hakkında ki Belediye Meclisinin buraya bina yapmayın uyarısını anlattım.

1935’de Hükümet Binası Sıtmapınarına mı yapılsın, bu gün kü yerine mi yapılsın şeklindeki oylamaya katılan 12 üye “Burada su kaynağı var, Hükümet Binasını buraya yapmayalım, Sıtmapınarı bölgesi daha uygun” demesine rağmen binanın yerinde yapıldığını ve bu bina 82 yıl sonra depremde yıkılmıştır. Çarşının altı su kaynamaktadır, çarşıları burada azaltalım, olmayan çarşılardan bahsediliyor. Bakırcılar Çarşısı deniyor Malatya’da 15 adet Bakırcı var, onlarda hazır alıp satıyor, diğerlerinin bakırcı olması da çok zor.

Kuyumcular Çarşısı da nereden çıktı, orada Cumhuriyet Çarşısı vardı o kadar. Bu kadar çarşıya gerek yok, Çevre yolu altına kaydırılsın. Çarşıları azaltalım desek de karar çoktan verilmiş, binlerce işyerinin yapımına başlanacak.

Bu arada yazmaya başladığım Çevre Yolu altını Çukurambar yapalım önerimi sayın Bakan’a da sundum, Çevre yolu altındaki 8 mahallede büyük bir yıkım yaşandı, burada geniş çaplı bir kentsel dönüşüm yapılması için desteklerinizi bekliyoruz dedim.

Bakan Cevap verdi, Çarşının zeminini fore kazıklarla güçlendiriyoruz, bodrum katları inşa ediyoruz ayrıca da herkes dükkanını istiyor, bu nedenle Çarşıyı yerinde yapmaya kararlıyız ve işe başlıyoruz dedi.

Yapacak bir şey yok, karar verilmiş, proje hazırlanmış, ihalesi yapılmış, işe başlanıyor.

Bize hayırlı olsun demek kalıyor.

 

 

 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.