ALTIN
 2.468,19
DOLAR
 32,4306
STERLİN
40,3674
EURO
 34,5013

Ahmet Münir Erkal Malatya Belediye Başkanlığı döneminde 1995 Yılında iki önemli proje hazırlamıştı:

Kuzey ve Güney Çevre Yolları Projeleri.

2030 Yılının Malatya’sındaki gelişmeleri dikkate alınarak planlanan Kuzey Çevre Yolu, MAŞTİ arkasından başlayarak Şehir Mezarlığı içerisinden geçerek Çöşük Kavşağında buluşacaktı.

Güney Çevre Yolu ise Çöşnük kavşağından başlayarak Jandarma binası önünden geçip, İnderesi, Kernek istikametinde Cemal Gürsel’den geçip Fahri Kayahan üzerinden Ankara asfaltına bağlanacaktı.

1990’lı yıllarda planlanan bu projeler şehir trafiğinin yoğunlaştığı İstasyon-İnönü Caddesi-Kışla Caddesi ve Mehmet Buyruk caddelerinin yükü hafifletilecekti.

Çünkü Şehir trafiği en çok Sıtmapınarı ile Kışla Caddesi arasında sıkışıp kalıyordu. Kuzey Çevre yolu tarım arazilerine ve kayısı bahçelerine zarar vermeden yapıların bittiği noktadan geçirilerek tarım arazileri de korunuyordu.

Güney Çevre yolu ise Beydağı yamaçlarından geçtiği için kayalıkların kırılması gerekiyordu ve tarım arazilerinden çok uzaktı.

Münir Erkal projelerini hazırladıktan sonra ODTÜ ve İTÜ’den gelen Bilim adamlarına da incelettikten sonra 1997 Yılından itibaren Çevre Yollarını 18. Maddeye dayanarak açmaya başladı. Güney Çevre Yolu Çöşnük’ten Jandarma Binası önüne kadar açılmış, Fahri Kayahan Caddesinin Hava Lojmanları bölümünden yolun bir bölümü açılmıştı.

Kuzey Çevre Yolunun MAŞTİ arkasındaki bölümü en kolay açılan taraf olmuştu. Yıllar sonra Şehir Mezarlığına kadar vardı, ondan sonra da bekledi. 1999 Yılı seçim yılıydı, Ahmet Münir Erkal kendinden emin seçimlere girdi. O dönemde siyasi rüzgar birden tesrine esmiş, MHP Malatya’da hem Belediye Başkanlığını kazanmış 2 de Milletvekili çıkarmıştı.

Mehmet Yaşar Çerci Belediye Başkanı seçilmişti. Çevre yolları öylece kaldı, sonra Cemal Akın seçildi, çevre yollarına el atan olmadı, ardından iki dönem seçilen Ahmet Çakır’da yolları açmasa da adını değiştirdi. Kuzey ve Güney Kuşak Yolları adıyla anılmaya başladı Erkal’in Çevre Yolları.

Yollarda sembolik ilerlemeler sağlansa da yeni bir Çevre yolu fikri ortaya attı dönemin milletvekilleri. Bir ekip talep ettiler Karayollarından, gelen ekip bugünkü Tarım arazilerinin ortasından Akçadağ’dan başlayarak, Cihadiye’den, Şahnahan’dan, Dilek’ten Hatunsuyu’ndan geçerek Pütürge Yol ayrımına kadar bir Kuzey Çevre Yolu planladılar ve de yapmaya da başladılar.

Bilim Çevreleri, Mühendisler, Uzmanlar, Teknik elemanlar yapmayın, etmeyin tarım arazilerinin içerisinden yol geçirmek doğru değil, Kuşak yolu adını verdiğiniz yolları açınız, genişletiniz ya da Güney’den Çevre yolunu götürünüz, Beydağları buna müsait deseler de siyasetçilerimiz kararı vermişlerdi bir kez.

Kuzay Çevre yolu Tarım arazisi de olsa belirlenen güzergahtan gidecek, başka yol yol değil dediler. 6 Şubat depremlerinde Bostanbaşı bölgesi tarım arazilerinin imara açıldığından büyük hasar alınca, tarım arazilerinin içerisinden geçirilen Kuzey Çevre yolunun ne kadar yanlış bir planlama olduğu deprem gününden bu yana tartışılıyor.

Tarım arazisinin içerisinden geçirilen bir yolda ne yaparsanız yapınız imara açılmasını asla engelleyemezsiniz. Malatya’da da öyle oldu. Kuzey Çevre yolu hala bitirilmese de ne kadar yanlış bir planlama olduğu şimdilerde daha iyi anlaşılıyor.

Erkal’ın projelerini sahiplenen Başkan ise Selahattin Gürkan oldu. 5 Yıldan bu yana Kuzey ve Güney Kuşak yollarını ulaşıma açmak için adeta çırpınıyor. İstimlaklar yapıyor, yeni genişlemeler ekliyor, viyadükler yapıyor, menfezler ve geçitler inşa ediyor, dağları deliyor, kanalı ortaya alıyor ama gerçekten bir çaba sarf ediyor.

Kuzey ve Güney Kuşak yolları bittiğinde, ulaşıma açıldığında trafik gerçekten rahatlayacak. Hatta belki tarım arazilerinden geçen Kuzey Çevre yoluna bile fazla yük kalmayacak.

Yolların büyük bir bölümü tamamlandı, 2024’de Kuzey ve Güney kuşak yolları tamamen devreye girecek gibi görünüyor.

Bu neden Kuzey ve Güney Çevre Yollarını 1990’lı yıllarda planlayan ve projelendiren Ahmet Münir Erkal’e, bu yollara gereken önemi 2019 yılından itibaren veren ve bitirme aşamasına getiren Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan’ı bir kez daha tebrik ediyoruz.

Demek ki çalışırsan, açılmayacak yollarda açılırmış…

 

 

 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.