ALTIN
 2.468,19
DOLAR
 32,4306
STERLİN
40,3674
EURO
 34,5013

Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Suat Kılıç ziyaretimize geldi.
Malatya Belediye Başkan Adayı Bilal Yıldırım ile seçimleri kazanacaklarını söyledi çalışmaları hakkında bilgiler verdi.
Suat Kılıç’ı Muhabirlik yaparken ve Kanal 7’de Ahmet Hakan ile yaptığı programlardan tanırım. Samsun’dan 2002 Yılında AK Partiden Meclisin en genç vekili olarak seçilmiş ve Meclis Başkanlık divanında görev almıştı.
Ak Parti’nin Tanıtım ve Medya Başkanlığı yardımcılığı görevini de üstlenmişti. Kılıç, 2007’deki seçimlerde yine Samsun’dan Meclise girdi, Ağustos 2009’da kabine değişikliği sonucunda boşalan AK Parti grup başkanvekilliğine seçildi.
Suat Kılıç, 2011 genel seçimlerinde bu kez Samsun 2. sıra adayı olarak gösterildi. Seçimler sonucunda meclise giren Kılıç, 6 Temmuz’da Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan 61. Hükümet’te, Gençlik ve Spor Bakanlığına getirildiğinde yeni kabinenin en genç bakanı olmuştu.
İşte Suat Kılıç’ın Bakanlığı döneminde 20’ye yakın Şehirde Statlar yerleri TOKİ’ye devir edilerek Şehir dışındaki yeni yerlerde yapılmaya başlanmıştı.
Malatya İnönü Stadı yeri de TOKİ’ye bırakılarak, Elazığ Yolundaki İnönü Üniversitesine ait dere yatağındaki 180 dönüm araziye yeni bir stat yapılacaktı. Dönemin Malatya Milletvekilleri, Belediye Başkanı ve AK Parti teşkilatı Stadın şehir dışına yapılması konusunda karar vermişlerdi.
“Olmaz” kelimesine dahi tepki gösteriyorlardı, 30 Bin kişilik stat yapacaklarını Milli maçların bile bu stat da oynanacağını söyleyerek spor dersi dahi veriyorlardı. Biz karar verdik başka bir şey sormayın dercesine hava basıyorlardı.
Malatya’nın kadim insanları, spor çevreleri, biz basın mensupları yeni stat yerine karşı çıktık. Yeni Stadın mevcut yerinde yapılamasını, fazla büyük bir stada gerek olmadığını, Fenerbahçe Stadının örnek alınarak altına işyerleri yapılmasını önerdik.
Tınmadılar bile… İnönü Stadı yıkılacak, yeri TOKİ’ye devir edilecek, İnönü Üniversitesinin 180 dönümlük arazisine yeni stat yapılacaktı. Kapalı Spor Salonu yerine de 5 bin kişilik spor salonu yapılacak
İnönü Üniversitesinin Rektörü Prof.Dr. Cemil Çelik’e Üniversite arazinin Stat için verip vermeyeceklerini sordum, “vereceğim” demişti.
Eski Rektör Prof.Dr. Fatih Hilmioğlu’nun daha önceden kendisinden istenen Stat yeri için “Dünyanın her yerinde ülkelerde Eğitim Kurumlarına araziler ve yer bağışlanır, Malatya’da Eğitim kurumlarının elindeki yeri almak için uğraşırlar. Malatya’da Stat yapacak yeri bula bula Üniversite arazisinde mi buldunuz” dediğini Prof.Dr. Çelik’e hatırlattım.
Yarın bu stada 30 bin kişi gelirse trafik nasıl olacak, insanlar nasıl gelip gidecek, karayolu kapanmayacak mı diye sorsak da cevap veren olmadı.
Hacı Uğur Polat Büyükşehir Belediye Başkanlığına atanmıştı İnönü Stadında bir yıkım töreni düzenledi. İnönü Stadını buldozerlerle yıkarken törende konuşan TOKİ Temsilcisi “İlk defa bir yıkım törenine katılıyorum” diyerek şaşkınlığını belirtmişti.
Stat yıkıldı yerine Malatya’ya en kötü stat yapıldı. Ulaşımı olmayan, maçın sona ermesiyle birlikte Karayolunun kapandığı Elazığ Karayolunda ki stada Malatyalılar bir türlü alışamadı. Hala da stat yeri tepkiyle tartışılmaktadır.
İşte bu statlar için karar veren dönemin Bakanı Suat Kılıç Malatya Gazeteciler Cemiyetine ziyaretimize gelmişti, sordum bu statları niye şehir dışına yaptınız diye…
“Belediyeler nereyi göstermişse oraya stat yaptık. Çoğu şehirde bataklık, çöplük, dere yatağı, sazlık gibi yerler gösterildi. Malatya’da da Üniversiteye ait dere yatağındaki araziyi bize devir ettiler. İhale ettik, zemin kaygan çıktı, fore kazıklar çaktık, maliyet yükseldi işi alan müteahhit battı. Sonradan yeniden ihale edildi. Belediyeler yerel yönetimler nereye yapılmasını istemişlerse oraya yaptık.”
Bakanın söylediğine göre, bu kararı Malatya Milletvekilleri, Malatya Belediyesi ve AK Parti teşkilatı vermişti. İşte Malatya İnönü Stadının şehir dışına çıkarılmasına neden olanlar da yerel siyasetçilerimizmiş.
Üstelik 5 Bin kişilik yapılması beklenen Kapalı spor salonu ise Şeker Stadına 2 bin 500 kişilik yapılmıştı. Bunu arayan dostlar sonradan söylediler, Bakana nedenini ziyaret sırasında soramadım.
Stat yeri TOKİ’ye geçmişti, İnönü Stadı yerine konut projesi hazırlanıyordu. 2019’da göreve gelen Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, TOKİ’ye devir edilen Stat yerinin Millet Bahçesi Park olarak yapılması için uğraş verdi.
Stat yerine beton değil yeşil alan olarak düzenlendi. Ama hala Bu stadı kim şehir dışına yaptı diye soruyoruz ve sorguluyoruz.
Ne diyelim o günkü siyasetçilerimizin ön görüsü bu kadarmış…
Olan Malatya’nın stadına oldu.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.