ALTIN
 2.468,19
DOLAR
 32,4306
STERLİN
40,3674
EURO
 34,5013

Malatya Hükümet Binası 6 Şubat depremlerinde ağır hasar aldı ve sonrasında yıkıldı.

Tescilli yapı olduğundan aynı yere yeni bir Hükümet Binası projelendirildi. 

Kültür ve Turizm Bakanlığı yeni Hükümet Binasının yapım işini 174 milyona ihale etti. Müteahhit firma işe başladı, enkazı kaldırdı, temel kazısına başladı.

Temelde su çıkınca inşaata ara verildi.

Müteahhit firma temelde sondaj çalışmasına başladı.

25 Metre derine indi su dalgası var, sert zemine ulaşamadı, 37 metrede sert zemine ancak ulaşabildi. Temel yapısı su üzerinde olduğu için fore kazıkların çakılması gerekiyordu, bu da ayrıca bir maliyet getirecekti, firma maliyetin artacağını belirterek karar için Bakanlığa başvurdu.

Kararı Bakanlık verecekti.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy Malatya’ya geldi, temel kazısı yapılan yerde incelemelerde bulunduktan sonra birazda sitem ederek şunları söyledi:

-Malatya depremle yerle bir olmuş. Burada Hükümet binası yapılacak tescilli bir yapı. Ancak ille de burada yapalım diye ısrar edilmemeli. Maliyet artacak, bir başka yerde daha sağlam zeminde Hükümet binası fevkalade yapılır…

Dönemin Valisi, Belediye Başkanları, Milletvekilleri il yöneticileri ses çıkartmadan yere baktılar.

Hükümet Binasını başka yere yapalım önerisini soğuk karşıladılar, olmaz dercesine yere bakıp durdular.

Sondaj çalışmaları devam etti, Fore kazık çakılmasına karar verildi.

Geçen gün tekrar gittim Hükümet Binasının olduğu yere…

Tam gaz fore kazıklar yerin 40 metre altına kadar indiriliyor. Bitince inşaata başlanacak.

Ve yapılan ilk değerlendirmelere göre de Hükümet binasının fore kazık maliyeti 45 milyon lira imiş. Daha maliyet ne kadar artar o da bilinmiyormuş. 

Şimdilik fore kazık maliyeti 45 milyon lira…

Oysa Bakan Ersoy doğru yolu göstermişti, ısrarcı olmayın demişti. 

Hatta bir önerisi daha olmuştu.

-“Yeni Cami Yıkıldı yeniden yapılıyor, ancak yanındaki Söğütlü Cami de yıkılacak. Bu alanda bir diğer Camiyi yeniden yapmaya gerek yok, geniş bir meydan yapalım.”

Tabi bu konu hala tartışılıyor.

Yeni Cami yeniden yapılırken, Söğütlü Caminin yeniden yapılmasına gerek olmadığı geniş bir çevrede tartışılıyor. Ancak hazırlanan Çarşı projesinde Söğütlü Caminin yeni yapılışı da yer alıyor.

Malatya’da projeler tartışılmadan, birileri tarafından yapılıp uygulamaya konulduğunda duyulduğundan Çarşı projesi başladığında nelerin yapıldığını da birlikte göreceğiz.

Çarşıya da çok sayıda fore kazık çakılacak, maliyet bir kat daha artacak ama karar vericiler geleceğin Malatya’sını böyle kuracaklarını savunuyor.

Fore kazıkların üzerinde kurulacak Yeni Malatya Çarşısı beton ağırlıklı bir çarşıdan oluşuyor. Önüne de bir raylı toplu taşıma aracı koymuşlar. Malatya raylı sistemle tanışacakmış.

Ona da bizimkiler yine karşı çıkmış, tramvay değil de trambüs hatlarını yaygınlaştıracağız diye de boş bir öneri sunmuşlar.

Raylı sistem ve tramvaya karşı çıkıp, trambüse umut bağlayan zihniyetle nereye varabiliriz.

Malatya raylı sistemleri de, tramvayı da hatta metroyu da tartışmalıdır.

Tartışmayacağı konu ise trambüs adı verilen elektrikli otobüstür.

Bu nedenle biz Bakan’ın düşündüğü gibi düşünmekte ve bunda da ısrarlıyız.

Yeni Malatya sağlam zeminler üzerinde kurulmalı ve raylı sistemlerle tanışmalıdır.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.