ALTIN
 2.468,19
DOLAR
 32,4306
STERLİN
40,3674
EURO
 34,5013

Günlük Yakınca’ya gidiyorum.
Fahri Kayahan’dan Bostanbaşı’na geçerken 5 Şubat öncesi gözlerimin önüne geliyor.
Yüksek katlı, çok yoğunluk verilmiş nerede ise aynı tip binalar.
Altları işyerleri olarak yapılmış, oto park olarak bahçelerde yer verilmiş, ağaç ve yeşil  katliamının yaşandığı Bostanbaşı.
Yemyeşil ağaçların yerini beton binaları almış.
Fiyat biçilemiyor evlere. En son 2022 Yılının Aralık ayı idi. Bir dostumuz ev alacağını söyledi gittik Bostanbaşı bölgesine bir siteye. 4+1 midir, 5+1 midir bir daire. Müteahhit akıllı ev diyor ve 4 milyon liranın üzerinde bir fiyat istiyor, bizim ki fiyatı düşürmenin derdinde.
En son dayanamadım, bu eve bu para verilmez kardeşim vaz geç dedim ve ayrıldım.
Şimdi o sitenin önünden geçiyorum bina yıkılmış, enkazı kaldırılmış etrafı düzeltilmiş boş bir taşlı tarla gibi görünüyor.
4 Milyon istenen dairenin bulunduğu binanın yerinde yeller esiyor.
Bina yeri olmuş taşlı tarla…
Peki bu kadar değerli bir dairenin bulunduğu bina nasıl yıkılır arkadaş anlayamıyorum.
2020 Elazığ-Sivrice depreminde Malatya’da ağır hasar aldı bina yıkımları yaşandı. Battalgazi Gelinciktepe imara açılıp rezerv alanda binlerce konut yapıldı. Yakınca’da, Kaynarca’da bine yakın deprem konutu yapıldı.
Bu konutları TOKİ yaklaşık 400’er bin liraya ihale etti ve anahtar teslimi olarak konutları teslim alıp hak sahiplerine teslim etti.
Bostanbaşı’nın hemen yanı başında Yakınca hudutları dahilin de yapılan Yakınca TOKİ konutları da anahtar teslimi olarak 400’er bin liradan ihale edildi, yapıldı ve hak sahiplerine teslim edildi.
6 Şubat depremlerinden sonra ne oldu biliyor musunuz?
400 Bin liraya mal olan TOKİ konutlarına hasarsız raporu verilirken bir adedi 4 milyona kadar satılan Bostanbaşı konutları, siteleri yerle bir oldu.
Şimdi taşlı tarlaya döndü.
400’er bin liraya mal olmuş TOKİ konutları bu gün Bostanbaşı ve Yakınca bölgesinin en iyi konutları durumuna gelmiştir.
TOKİ bir daireyi 400’er bin liraya mal ederken, yüksek kat yapmaktan kaçınmış, Tünel kalıp ve perde beton sistemiyle duvar olayını kaldırmış. Sağlam konutlar yapmış ve depremlerde bu konutlar dirençleriyle depremleri hasarsız atlatmıştır.
Oysa yüksek maliyet ve son derece lüks yapıldığı söylenen konutlar ise depreme dayanıklı olması asla düşünülmemiştir. Perde beton ve tünel kalıp sistemi pahalı görüldüğünden binaların tamamında duvar örüldüğü, C30 olması gereken beton kalitesinin C 12’lere kadar düşürüldüğü, yoğunluk nedeniyle yüksek katlara, asma tavanlı işyerlerine ağırlık verilmiştir.
Sonuç olarak 4 milyonluk daireler kağıttan evler gibi yıkılırken 400 bin liralık TOKİ konutları 7 büyüklüğündeki depremleri rahatlıkla atlatmışlardır.
Anlaşılan o ki Tecde’yi, Bostanbaşı ve Yakınca’yı imara açanlar kar hırsıyla akıllarına Malatya’da bir deprem olacağını akıllarına dahi getirmemişler.
Denetim yapmayı dahi uygun görmemişler, toprak sahibi daha fazla daire kazanmanın, müteahhit ise daha fazla kar etmenin derdine düşmüştür.
Tüm inşaatlardan sorumlu olan Belediyeler ise denetim görevlerini yapmayarak yıkımların başlıca sorumluları olmuşlardır.
Olanda buralarda daire alarak tüm birikimlerini kaybeden vatandaşlara olmuştur.
Bir anda evsiz kalan milyonluk konut sahipleri aylardır bir arayış içerisindeler.
Hak sahipliği başvurusunu yapmışlar verilecek konutu bekleyenler var.
Şimdi bilmem kaç milyonluk daire sahibi olan ve enkaz yakınlarında dolaşan vatandaşlar ne yapsınlar?
Kayıplarını nasıl karşılayacaklar?
Borçlarını özellikle de kredi borçlarını nasıl ödeyecekler?
İnanın kimse ne olacağını hala bilmiyor.
Olan daire alan vatandaşlara oldu.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.