ALTIN
 2.468,19
DOLAR
 32,4306
STERLİN
40,3674
EURO
 34,5013

Malatya’da eskiden Kayısının sorunlarını çözecekmiş gibi görünen kafadan sıkma öneriler atılırdı.
Mesela “Kayısı Entegre Tesisi kurulsun kayısı değerlensin” diye ne babayiğitler konuşurdu.
Valiler toplantı üzerine toplantılar yaparlardı.
Malatya’yı ziyaret eden Bakanlara, Başbakanlara hatta Cumhurbaşkanlarına “Entegre Tesisi Ne zaman kurulacak?” diye de sorulurdu.
Profesör unvanlı Araştırmacılar sayfa sayfa Entegre tesis raporları yazarlardı, yüzlerce konuşmalar siyasetçiler tarafından da yapılırdı.
Malatya’ya Kayısı Entegre Tesisi kurmayı kafasına koyan bir Valimiz vardı. Valilik önderliğinde geniş kapsamlı bir toplantılar yapıyordu, Ankara’dan bile Bakanlık yetkililerini de davetdiyordu.
Özel İdare Toplantı Salonunda çıktı yarım saat Kayısı Entegre Tesisini anlattı, paydaşlarını açıkladı, yapılacak işin önemine işaret etti.
En sonunda dayanamayarak söz aldım, “Sayın Valim Tesis projesine bir diyeceğim yok, ancak biz bu Entegre Tesis de ne üreteceğiz?” diye sordum.
Vali kıpkırmızı oldu, bana öyle bir bakış fırlattı ki, anlatamam ama cevap veremedi. Üretilecek ürün konusunda somut bir şey söyleyemedi.
Proje var, Entegre Tesis yeri bile belli ama ne üretileceği konusunda tek öneri yoktu.
Birileri ses yükseltti “Her şey üretiriz” dediler. Ancak Vali durumu anlamıştı, gerçekten bu tesis de ne üretilecek sorusuna kendisi de yanıt bulamayınca, sonraki aylarda bundan vazgeçmek zorunda kaldı.
Çünkü Dünya da Kayısı Entegre Tesisi diye bir proje yoktu.
Sonraki yıllarda yine Profesör unvanlı kayısı dan çeşitli ürünler üreteceğiz diyenler ortaya çıktı.
Kayısıdan ürün çeşitlemeleri yapacaklarını söylediler. Kitaplar hazırladılar istatistikler yayınladılar, Televizyon konuşmaları yaptılar, programdan programa çıktılar, Kayısıdan 18 çeşit ürün üretildiğini söyleyerek bilimsel çalışmalarını dahi açıklayanlar oldu.
O zamanda dayanamadım yazdım:
“Kardeşim Malatya’nın ürünü kuru kayısı… Kuru kayısı. Kuruyan bir üründen ne elde edebilirsiniz? Ancak kek yaparsınız. Bunu bilmek içinde Profesör olmaya gerek yok…”
Susup kaldılar tek kelime etmediler…    
Malatya yerel basında bir haber dikkatimi çekti. Akademisyenlerden oluşan bir ekip tarafından hazırlanan ‘Malatya Kayısısı’ adlı kitap, İsveç’in Umea kentinde düzenlenen Gourmand World CookbookAwards 2023 yarışmasında kitabın ‘ meyve’ kategorisinde birincilik ödülü  aldığını, Kasım ayının son haftasında da Suudi Arabistan’da düzenlenecek olan Suudi Yemek Bayramı’nda iki kategoride finale kalan kitabın ödül için yarışacağını kaydetmişler.
Birazda takıntılıyımdır bu konulara…Profesörümüz ve arkadaşları beni bağışlasın, hatta cehaletime sayıversinler:
Bir kitap Yarışması nasıl yapılır?
Nasıl bir Yarışma düzenlenir, kategorileri nelerdir?
Jüri üyeleri var mıdır ve kimlerden oluşur?
Hangi değerlendirmeler yapılır?
Ve bir Kitap nasıl birinci seçilir?
Toplamı 500 ve 1000 Adet basılan ve tanıtım amacıyla dağıtılan bir kitap nasıl birinci olur?
Akademisyenler gerçekten önemli bir Kayısı kitabı hazırlamışlardır. Kayısı ile ilgili araştırmaların kitap haline getirilmesi de muhteşem olmuştur.  Önemli ve değerlidir. Plaketlerle ödüllendirilmesi son derece yerindedir. Bu konuda yapılan çalışmaları da takdir ederiz.
Ancak abartmaya da gerek yoktur.
Dünya’da 1 milyon satan kitaplara bile en çok okunan kitap denirken, toplamı 500 adetten oluşan Kayısı kitabının birinci oldu diye haber yaptırılması bana tuhaf geldi.
Elbette verin plaketlerinizi, tebriklerinizi yapınız, hatta destekleyiniz  ama öyle bizden de kitabın Nobel ödülüne bile aday gösterilmesini de beklemeyiniz.
Nerede ise 40 yıldır Kayısı ile ilgili araştırma yaptığını söyleyenlerden, Kayısı ile ilgili ne yaptığını da sorarlar?
Hangi Araştırmasının başarıyla sonuçlandırılıp uygulanmaya başlandığını öğrenmek isterler?
Kayısı ile ilgili yaptığınız araştırmalar ne oldu diye sorarlar?
Ne sonuç aldınız derler?
Neyse yine de kayısıyı anlatan bir kitabımız olmuştur.
O kadar...

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.