ALTIN
 2.468,19
DOLAR
 32,4306
STERLİN
40,3674
EURO
 34,5013

Malatya’da kayısı da fiyatlar dengesizleşince tepkiler gelir.
Ziraat Odası Başkanları hep birlikte Basın Konteynır Merkezinde bir de basın açıklaması yaptılar, dışarıdan kayısı ithal edildiğini, Malatya kayısısına karıştırılarak satıldığını belirterek birde ağır suçlamalarda bulundular:
“Malatya’da kayısı rekoltemiz düşük değil. Toprak Mahsulleri Ofisi bizlerin gayretleri ile kayısı alımını kabul ettiler. Lisanslı Depolar yaptılar. Ama Toprak Mahsulleri Ofisimiz müdahale etmediği için 5 tane ihracatçının elinde yıllardır çektiği çileyi hiç kimse anlatamaz. Sadece vatandaşın kayısının fiyatını düşürmek için dışarıdan getirdikleri zerdaliyi kayısıya katarak hem kayısının kalitesini düşürüyorlar, hem de fiyatları düşürüyorlar. Sadece ceplerini doldurmak için yaptıkları şey ticaret değildir. Bu ihracat değil, bu açık ve net sahtekarlıktır. Bu Türkiye’ye ihanettir, bu Malatya’ya ihanettir.”
Devleti suçla, TMO’nun alım yapmadığından yakın, kayısıyı ihraç eden ihracatçılara da ağır şekilde hakaret et.
Yok böyle bir şey.
Her zaman söylemişimdir ve bir tespittir ayrıca.
Kayısının fiyatını ne anormal bir şekilde yükselteceksin…
Ne de kayısının fiyatını aşağıya düşüreceksin…
İkisi de tehlikelidir.
Kayısı fiyatları iki sezondur 100 TL.’nin üzerinde yani yaklaşık 3 Dolardan aşağı inmiyor.
Şu anda da fiyatlar 150 liradan başlıyor 200’leri aşıyor.
TL. karşılığı nerede ise 5-6 dolar…
Buna rağmen kayısı ihracatçısını suçlamak Ziraat Odalarının işi olmasa gerek.
Sadece kayısı da değil, hangi ürün olursa olsun fiyatları anormal bir şekilde 6 Dolarlara yükseltirseniz, dünyanın her yerinde yetişebilen ve fiyatı 2 Dolar seviyesinde olan kayısıları kendi memleketinizde görürsünüz.
İşte anormal fiyat yüksekliğinin bu sakıncaları her zaman olmuştur.
Özbekistan, İran başta olmak üzere diğer ülkelerde yetişen kayısıların fiyatı 2 dolar seviyesindedir. Malatya’da 5-6 Dolardan satılabilen kayısıların fiyatını hala beğenmeyip daha yükselmesini beklemek, bir de Toprak Mahsülleri Ofisinin neden alım yapmadığını sormak oldukça düşündürücüdür.
TMO Neden kayısı alımı yapmıyormuş.
Neden Lisanslı Depoları yapmışlar…
Malatya kaysısı bugün 5-6 dolarlara çıkmış ise bunu kayısı ihracatçılarına borçlu olduğumuzu öncelikle bilmemiz gerekiyor. 
TMO ürün fiyatları düştüğünde, rekolte fazlalığı olduğunda ürün alımı yapar. Yoksa fiyatların yüksek olduğu bir ürünün alımını yapması söz konusu olmaz. Bunu da Ziraat Odası Başkanlarının öğrenmesinde yarar vardır.
Ortalama kayısı fiyatı 200 TL. olduğuna göre,1 Ton kayısı 200 bin lira eder. 10 Ton kayısı 2 milyon lira, 20 Ton kayısı 4 milyon lirayı bulur. 100 Ton kayısı ise 20 milyon lira eder. Bu kadar büyük meblağları bir araya getirerek stok alım yapacak ihracatçı sayısı da oldukça azdır. 
Bu nedenle ihracatçı üreticiden malı birkaç ay vadeyle alıp, sattıktan sonra kayısı bedelini ödemek ister. İhtiyaç duyulan ihraç malı da hemen üreticilerden bulmaktadır.
Dışarıdan kayısı getirip Malatya’da karıştırıyorlar iddiasına gelince bunu söyleyenler ispat etmekle yükümlüdürler. Teyit etmeliler.
Kayısının depo sorunu olmadığı halde 2 adet Lisanslı depo yapılmıştır, iyide yapılmıştır.  Bu depolara kayısı girmese de depremlerde bu depolar hayati bir işlem görmüştür.
Borsa da işlem gören kayısı fiyatları 150 ile 230 lira arasında değişiyor.
Daha ne isteniyor anlamıyorum.
Kayısı fiyatını bulmuştur, ihracat rakamları iyi de gitmektedir.
Daha fazla fiyat yükselmesini beklerseniz kayısıyı zor günler bekler. Bugün beğenmediğiniz fiyatları yarınlarda çok ararsınız.
Kayısı, fiyatını bulduğunda satılır. 
Yok fiyatı beğenmeyip daha da yükselir diye beklerseniz o da onların tercihidir.
Kayısı fiyatları tavan yapmıştır. 
Bundan fazlasını beklemek insafsızlıktan başka şey değildir.
 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.