ALTIN
 2.468,19
DOLAR
 32,4306
STERLİN
40,3674
EURO
 34,5013

ELEMENDİK ( Ebebendik) PINARI. Malatya -Yeşilyurt

Yaz biter yollar, yolculuklar bitmez.
Uzun ve sıcak yaz günlerinin yerini yavaş yavaş kısalan günlere ve sonbaharın serin rüzgarlarına bırakmaya başladığı bugünlerde
gezginlerin asıl mevsimidir aslında. Değişen mevsimin türlü renklere bürüdüğü önce şehrimizi ,ülkemizi dünyayı tanımak için rengârenk bir fırsattır. 

Paolo Coelho; “Sadece güneşli günlerde yürürseniz, hedefinize asla varamazsınız”. İşte sonbaharda yollara düşmek için mükemmel bir sebep daha…

ELEMENDİK ( Ebebendik) SUYU

Malatya’da dağların bolluğu yörenin sulak bir arazi olmasını sağlamıştır.
Malatya, akarsu ve diğer su kaynakları bakımından çok zengin illerimizin başlarında yer almaktadır. Yer aldığı Fırat Havzası, Türkiye'nin en büyük havzasıdır.

Malatya, Tohma ve Tohma'nın kolları olan akarsular ile sulanır. Bütün bu akarsular, Tohma koluyla Fırat Nehri'ne dökülür.
Elemendik Suyu:
Malatya-Gaziantep, Ankara karayolunu 20. kilometresinde  yol kenarlarında  bulunan  bu Elemendik pınarı mavi kalker blokunun eteğinden çıkmaktadır. Pınarın suyunun çıktığı  yerde   sazlar,  salkım söğütler  arasında gölcük ve küçük dere teşkil edecek kadar boldur.

Ailece gidebileceğiniz şehir ile iç içe ferah bir ortam...

Alabalık ve et ürünleri yiyebileceğiniz, çay kahve içebileceğiniz bir restoranda bulunun güzel bir mesire alanı. Sosyal tesislerinde kamelyeler, sandal gezisi Göl kenarında Kır düğün yapılacak  yerlerde var. 

Ebemendik:*( 1890 lı yıllarda)
Bu su da şehirden kuzeye doğru dört saat mesafedeki
aynı adı taşıyan tepenin altından doğar ve iki-üç değirmen çevirecek
güçtedir. Bataklık yerden doğan Ebemendik’in suyu ılık ve tatsızdır.
Ancak içindeki minik balıklar çok lezzetlidir. Bu da alt tarafında bulunan tarlaları suladıktan sonra Melas’a (Tohma ) dökülür.
* Papaz Benneyan çalışmasında büyük ihtimalle yanlış okuma sonucu birkaç kez Elemendik diye zikretmiştir (Benneyan, s. 39).

Arşağ Alboyacıyan Malatya Ermenileri kitabı

1 Ekim 2023, Malatya

Fotoğraf Galerisi:

 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.