ALTIN
 2.468,19
DOLAR
 32,4306
STERLİN
40,3674
EURO
 34,5013

Bazı arkadaşlıklar dostluklar çok hatıralarla doldur. O kişiler vefat etseler bile hatıraları yaşadığı gibi hatırları da yaşar.

Rahmetli Amcam Adnan Kalaycıoğlu, Malatya’mızın ünlü ressamı eski güreşçisi sanatkarı Erdoğan Altürk Ağabeyimle Sanat okulundan sınıf arkadaşıdır. Kanere’nin ünlü çerezcisi Leblebici Aloğlu İbrahim Amcanın oğludur.

Bizim evimiz Eski Arasa’nın karşısında olduğu için gününün belli zamanlarını bizim evimizde geçirmiş, Dedem İbrahim Kalaycıoğlu, babam Bedir Kalaycıoğlu, Amcam Bayram Kalaycıoğlu Babaannem Fadime Kalaycıoğlu halalarım ile zaman zaman bir arada olmuş, Adnan Amcamla gelip gitmişler.

Malatya’da Çarşının merkezi Akpınar Arasa Kanere Kasap Pazarı hep bir arada idi. Komşuluk dostluk insanların iletişimi çok yüksek güzel hatıralarla dolu idi.

Ailemin büyüklerim, çoğunlukla genç yaşlarda rahmetli olduklarından, Erdoğan Ağabey ile çok hatırları olması nedeniyle Erdoğan Ağabeyin yanında benim yerimin farklı olduğunu her zaman hissettirir. Muhabbetlerimizde anlatır zaman, zaman gözleri dolar arkasından bir tebessümle gözyaşlarını saklamaya çalışır geçmişe ait bir hatırayı anlatıp kahkahalar atar üzülmeme fırsat vermez..

Erdoğan Ağabey ata dede dostu. Malatya’nın bizler gibi yerlisi olduğundan Enver seni görünce onların kokusunu alıyorum der geçmişten hatıralar anlatır…

Evimin Kernek’te oluşu Erdoğan Ağabeyin iş yerinin de Kernek’te oluşu nedeniyle sık sık uğrayıp çayını kahvesini içer geçmişi yad ederdik.

2020 de Tecde Mahallesinde Güngör Caddesi tarafında bir daire alınca oraya taşındım.

Erdoğan Ağabey ile yine zaman zaman görüşüp eski zamanın olaylarını insanlarını yâd ediyordum.

Erdoğan Ağabey çok yönlü bir kişi, özetle otodidakt kişiliğe sahip, Ressam iyi bir tornacı demir doğramacı şeker lokum ustası pastane mamulleri noktasında iyi bir donanıma sahip olduğu gibi Eski nostaljik radyoların tamircisi gramofon tamircisi Kanarya yetiştiricisi aynı zaman da kilosunda zamanın en iyi güreşçilerinden biri, Rahmetli Amcam Adnan Kalaycıoğlu ile okul arkadaşı olduğu gibi güreş arkadaşı….

Erdoğan Ağabeyin iş yerinde resimler tablolar nostaljik radyolar saatler gramofonlar olduğu gibi kanaryalar bulunmaktadır.

Zaman zaman eski radyoları tamir eder. Gramofon tamir eder taş plaklar çalar. Tablolar yapar. (Evimde de iki tane tablosu bulunmaktadır.)Kanaryaları ile tek tek ilgilenir, özetle gününü dolu, dolu yaşar. Malatya’mızın yaşayan tarihi derim…

2022 nin sonbaharına girmişiz. Erdoğan Ağabeyin dükkânında muhabbet ediyoruz.

Dedim ki; ağabey bana bir kanarya verir misin?

Malatya tabiri ile emrinde demez mi?

Erdoğan Ağabey iyi bir kanarya yetiştiricisi olduğu gibi kanaryaya meziyetler eklemesini de çok iyi bilir.

Sana bir kanarya vereceğim bu kanaryayı özel yetiştirdim.

Bülbül sesli kanarya…

Youtube dan her gün bülbül sesi dinlettim.

Bülbül sesi dinleyerek yetişti.

Ötüşü bülbül gibidir.

Ağabey fiyatı ne kadar fiyatımı olur al götür.

Para vermeden alıp götürmeyeceğimi bildiği için 200 lira ver yeter.

Bu olayı bir türlü aklım almadı.

Kanaryanın ismi Mercan erkek kanarya başı kâküllü…

Aldım büyük bir heyecanla eve götürdüm. Oturma odamızın köşesine kafesini koydum.

Mercan sabahın erken saatlerinde başlıyor ötmeye kendimi Yeşil Malatya’nın yeşil bahçelerinde gibi hissediyorum…

Bir şey kafama takılıyor.

Bülbül sesli kanaryanın fiyatı ne kadar diye soruyorum kendime…

Kanarya satıcılarından öğrendim.

Bülbül sesli kanaryanın gerçek fiyatı 1700 liradan başlarmış…

Erdoğan Ağabey sadece tel kafesin fiyatını almış kanaryayı hediye etmiş…

Ata dede dostu olmak böyle bir şeymiş…

Günlerden 25 Aralık 2022 İstanbul dan bir telefon İstanbul’daki kızımın bir oğlu olmuş ikinci torun büyük bir sevinç içerisinde eşimle birlikte uçak biletlerimizi aldık. İstanbul’a gideceğiz.

Gideceğiz ama Kanarya Mercan ne olacak?

Erdoğan Ağabeyi aradım. Enver Gardaş getir ben bakarım dedi.

Bende kafesi aldım. Apartmandan inip götürüyordum.

Komşumuz Muhammet Beyin eşi rastladı. Hocam hayırdır Kanaryayı nereye götürüyorsunuz deyince durumu anlattım.

Kimseye götürmeyin biz bakarız rahat gidip geliniz biz daha önce de besledik bakımını biliyoruz deyince kanaryayı onlara verdim.

Komşum Muhammet Bey, İstanbul’da iken arayıp torun için hayırlı olsun dileklerini iletirken Kanaryaya bir de eş aldığını belirtti. Çocuklarının kanaryayı çok sevdiğini anlattı.

Malatya’mızda çocuğun kırkı çıkmadan kız anası kızın terkini vermez. Hele kızın ilk çocuğu ise…

Eşimde öyle yaptı. Şubat ayının başında Malatya’ya dönecektik. Kız damat bırakmadı bir hafta on gün daha kalın diye ısrar ettiler.

Şubat Ayının 8 ine uçak biletlerimizi aldık.

Maalesef 6 Şubatta olan 7,7 lik ve 7,6 lık Pazarcık ve Elbistan depremleri ile Malatya yerle bir olmuş, bazı binalar ayakta kalmış, Malatya insanı çok perişan olmuş, bütün evler apartmanlar boşaltılmış, herkes nereye sığınacağına şaşırmış kalmış…

Ailemden yakınlarımdan olan kişiler perişanlık çekerken bir kısım aile dostlarımız tanıdıklarımız arkadaşlarımız enkaz altında can vermişler…

Komşumuz Muhammet Bey… Ailesini alarak Ankara’ya gitmiş Kanaryayı götürememiş, ancak kendi dertlerine düşmüşler. Çocukları kanaryalar ne oldu onlar soğukta ölmüşlerdir diye her gün ağlıyorlarmış…

Muhammet Beyi aradım geçmiş olsun dedim. O da Anakara da olduğunu söyledi. Kanaryayı götüremediklerini belirti.

Mahşerin provası gibi olan depremde herkes kendi derdine düşmüştü.

Yapılacak bir şey yoktu.

Muhammet Bey devlet memuru olduğu için 10 gün sonra görevi icabı Malatya’ya döner.

Vicdani sorumluğu nedeniyle apartmandaki dairesine çıkar.

Kanarya kafesine bakar, bakar ki, Kanarya Mercan yaşıyor… Kendi kanaryası ölmüş…

Eksi 15 derecenin olduğu kaloriferin yanmadığı süreçte Kanarya Mercan çocukların kafese attıkları krakerlerle kafesteki yemle beslenip mevcut su ile idare edip hayatta kalmış…

Depremzede Kanarya Mercanın hayatta kalması bir mucizedir.

Öldürmeyen Allah öldürmez…

Muhammet Bey Kanaryayı Ankara’ya götürür yine yanına bir eş alır.

Kanarya ailesi ile birlikte kalır. Ailece Malatya’ya döndüklerinde kanaryayı da getirirler...

( Erdoğan Ağabeyin Kanal boyundaki dairesi ağır hasarlı olduğu için İzmir’e evladının kardeşinin yanına gitmiş ev kiralamış, dükkanındaki nostaljik radyo gramofon ve diğer eşyaları da İzmir e taşımış…)

Çok şükür Allaha binamız az hasarlı olduğu için evimizin tadilatını yaptırdık oturuyoruz.

Bir baktım ki kapı çaldı. Muhammet Bey Elinde Kanarya kafesi ve içinde Kanarya Mercanı getirdi. Çocukları yanında kendilerinde kalmasını söyledimse de kabul etmedi. Hatıra, hatıra olmaz diyerek Kanaryamı bana verdi. Bir de yanına eş almış…

Komşuluk dostluk ne güzel şey…

Sevgi ve Saygılarımla…

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.