ALTIN
 2.468,19
DOLAR
 32,4306
STERLİN
40,3674
EURO
 34,5013

"Merak ediyorum… Bir şehirde doğmuş olmak oralı olmak için gerçekten yeterli mi ??? 
Son altı ayda depremin müthiş etkilediği, aslında depremlerin hala yoğun bir hızla devam ettiği şehrimize gitmeyen birçok kişi mangalda kül bırakmamacasına birilerine (Genelde yerel yöneticilere) saldırıp duruyor. 
Son seçimdeki oy oranını, her türlü nefreti saçarak eleştirmeyi kendilerine hak olarak görüp umarsızca yazanları ne yazık ki Malatya doğumlu olmalarına rağmen şehrin kadim kültürüne çok uzak bulduğumu belirtmek zorundayım. 
Depremler durulmazsa yapılacak hiçbir onarım tam ve doğru olmayacaktır, bu kesin iken nedense herkes biribirini ateşleyerek hatta gaza getirerek şehrin ruhuna zarar vermekte. Bunun farkında olmamayı düşünemiyorum… O halde ortada amaç olarak sadece “kötülük” kalıyor. 
Bunu da hiçbir “bırakın hemşehrime, şehirdaşıma” bile kondurmak istemiyorum ama görünen o. Lütfen yapıcı olun, doğru için lütfen birlikte hareket edelim.
Malatya, bir bahçe alanı üzerine kurulmuş bir-iki katlı basit evlere yıllarca izin verdi. Çeşitli sebeplerle giderek arttırılan kat sayıları, biraz da insanımızın ekstra karlılık, kuralsızlık ve umursamazlıkları nedeniyle yeni yapıları bu şehri giderek daha tehlikeli duruma getirdi. 
Hepimiz biliyoruz; plansızlık kuralsızlık derme çatma yapılaşma depremin etkisini son derece arttırdı.
Malatya, özellikle şehir merkezi açıkça “seyreltilmeli” yani dipdibe değil, imar planları boşlukları içermeli, daha çok yeşil alan bırakılmalı, küçük-büyük sanayi ve ilgili birimler şehir dışına taşınmalı, konutlar daha sağlam zemine doğru kaymalı, Güney Çevre Yolu bir an önce yapılmalı…. ve Kuzey Çevre Yolu civarında yapılanma acilen durdurulmalı.
Gelin bunun için çaba gösterelim… Ahkam kesmek Malatya insanına yakışmıyor."
Kadim Malatyalı hemşerimiz Hosrof Köletavitoğlu bunları yazmış...
Altı su olan şehir merkezini açıkça seyreltin diye uyarıyor... Kuzey Çevre yolunda yapılaşmayı durdurun, Güney Çevre Yolunu artık bitirin diyor. Kimseyi suçlamayın, ahkam kesmeyin sorunları çözmeye çalışın diye de belirtiyor.
Bizlerde aynı görüşteyiz.
Malatya basını 44 derece sıcak altında bir klimaya bile hasret iken, elindeki imkanları paylaşarak ayağa kalkmanın mücadelesini veriyor. İçecek suyunu dahi paylaşan, evleri yıkıldığı içinde basın konteynırlarında kalan gazeteciler olarak sorunlarımız varsa da sorumluluklarımız daha önemlidir diyerek şehrimizde kalmaya devam ediyoruz.
Evet bizlerde büyük bir travma yaşıyoruz. Ancak Malatya'ya karşı sorumluluklarımız var.
Hükümet binasına kazma vuruldu, Yeni Caminin yapımına başlanıyor. Akpınar'dan Emeksiz devamına kadar olan alanda da yaptığımız uyarılar dikkate alınmaya başladığını görmek umudumuzu artırıyor. Zeminde sıvılaşma olması, 3 metreden su kaynağına ulaşılması yeni yapılacak binaların durumunu zorlaştırıyor. 
Bakanlık devamlı uyarıyor, Fay hatları üzerine ve sıvılaşma olan yerlerde yapılaşmaya izin verilmeyecek diye. Malesef Malatya'da her ikisi de var. Henüz bilinmeyen fay hatlarının olduğunu meydana gelen depremlerden sonra öğreniyoruz. Fay hatlarının olduğu söylenen İkizce'de binlerce konut yapılıyor. Şehir merkezi tamamen su kaynaklarının üzerinde duruyor buraya da hanlar, işyerleri, ofisler çok sayıda bina düşünülüyor. 
Bu yanlışı yapmayın dedik. Yok olan Bakırcılar mesleği için sıvılaşma olan yere Bakırcılar adıyla 293 adet işyeri planlayarak işe başlamak büyük bir hatadır dedik. Yanlıştan dönerler diye bekledik bir baktık temel atılıyor. Zeminde 3 metreden su kaynayınca çalışmalar durdurulmuş, bir bekleyiş var. Umarız tamamen vaz geçerler...
Kadim Malatyalı dostumuz Köletavitoğlu'nunda uyarılarını bir kez daha okuyalım:
 "Şehir merkezi derme çatma yapılardan açıkça “seyreltilmeli” yani dipdibe değil, imar planları boşlukları içermeli, daha çok yeşil alan bırakılmalı, küçük-büyük sanayi ve ilgili birimler şehir dışına taşınmalı, konutlar daha sağlam zemine doğru kaymalı, Güney Çevre Yolu bir an önce yapılmalı…. ve Kuzey Çevre Yolu civarında yapılanma acilen durdurulmalıdır."
Evet Malatya yıkıldı, toparlanması yıllar alacak ama geleceğin Malatya'sını kurmak da burada yaşayanların başlıca görevidir. Hele hele tüm olumsuzluklara rağmen Malatya'da kalmaya devam edenlere "Biz burada kalacağız" diyenlere saygı gösterilmelidir.
Önerileri dikkate alınmalıdır.
Öfkeleri olabilir onları hoşgörmek gereklidir...
Münir Erkal'ın Belediye Başkanlığı döneminde Güney Çevre Yolu olarak planlanan ve nerede ise 30 yıldır bir türlü bitirilemeyen Güney Kuşak yolunu da lütfen artık açınız. Şehrin bu bölgesi sağlam zemin üzerinde yer almaktadır ve depremde en az etkilenen bölge olmuştur.
Beydağları'nı da Çankaya yapmak üzere yeni bir planlamaya gidelim.
Yeni Malatya'yı yeniden sağlam zeminlere taşıyalım.
Şehir merkezini de Çınar ağaçlarıyla yemyeşil yapalım.
Vaz geçin bu beton aşklarınızdan...

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.