ALTIN
 2.468,19
DOLAR
 32,4306
STERLİN
40,3674
EURO
 34,5013

Malatya Zeynel Abidin Türbesi Kültür Vakfında Aşure Lokması Etkinliği

Malatya Battalgazi ilçesi Atabey mahallesinde bulunan 

Hz. İmam Zeynel Abidin Türbesi Kültür Vakfı tarafından 13 Ağustos 2023 pazar günü saat 13 de Vakıf Başkanı Ergün Tuluk ve Vakfın dedesi Aliekber Karaduman'ın yürüttüğü matem erkanı ve Aşure Lokması etkinliğine,

Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Battalgazi belediye Başkanı Osman Güder, Malatya İl Müftüsü Şahin Yıldırım, Hz. İmam Zeynel Abidin Türbesi Kültür Vakfı Başkanı Ergün Tuluk, Vakıf Dedesi Ali Ekber Karaduman, Hacı Bektaş’ı Veli Kültür Merkezi Vakfı Başkanı Hasan Meşeli, CHP İl Başkanı Barış  Yıldız, bazı kamu ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda vatandaş katıldı.

Zeynel Abidin Vakfı binasının önüne büyük boy Türk Bayrağı ve Atatürk portresi asılmıştı "  

Arapgir Onar Köyü Dernek Başkanı Mehmet Ali Tanrıvermiş'ten köylerinde yapılan aşure etkinliğinde yapmış olduğu paylaşımda duvarda asılan bayrak, Atatürk, Havı Bektsşı Veli, Hz.Ali posterleri için "Onar Köyünde açan Dört Gül"  betimlemesi yapmıştı. Vakfın konferans salonunda Kürsünün arka duvarında da aynı dört gül burada da açmıştı.

"Sırasıyla;

1. Gül, Şanlı Türk bayrağımız

2. Gül, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk 

3. Gül, Alevilik-Bektaşiliğin kurucusu Hacı Bektaş-ı Veli

4. Gül, Oniki İmamların başı Şahı Merdan Ali" 

Etkinlikte

Sunuculuğu : Kardelen ciğerci, can yaptı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunuşu ile başlayan programda konuşmacılar; Zeynel Abidin Vakfı Başkanı Ergün Tuluk,

 Büyükşehir Belediyesi Başkanı Selahattin Gürkan , İl Müftüsü Şahin Yıldırım Vakıf Dedesi Ali Ekber Karaduman konuşma yaptılar.

Cemevinde  Vakıf Dedesi Ali Ekber Karaduman, Kısır öğretici Cem yaptırdı. Ali kapısı derneği zakiri; Ali Doğan, Zafer Takmaz'ın sesinden, bağlamanın acılı tınılarıyla beslenmiş Deyiş , duaz imam ve semah  Mersiyeler okundu.

Semah ekibi: Ali Kapısı Semah ekibi

Geleneksel olarak tarihte Kızılbaş zümreler cemlerini dedelerin veya taliplerin evlerinde meydan adı verilen geniş bir odada yapardı. Günümüzde cemler Cemevlerinde yapılıyor.

Bektaşîler ise cemlerini tekke ve dergâhlarda bulunan ve yine meydan adı verilen bölümlerde icra ederlerdi.

Zeynel Abidin Türbesi ve Kültür Vakfı Başkanı Ergün Tuluk

MUHARREM ayının ve aşurenin öneminin anlatıldığı programda; Zeynel Abidin Vakfı Başkanı Ergün Tuluk şunları söyledi: "Her yıl geleneksel olarak inancımız gereği yapılan aşure etkinliğimiz bu yılda geçmiş yıllarda olduğu gibi büyük bir çoşku ve kalabalık ortamda yapmaktayız. 

Zeynel Abidin  Türbesi 

Bu birlik ve beraberliğimizin biz vakıf yöneticileri olarak büyük bir onur ve gurur olduğunu hemen belirteyim.

Aşurenin tarihsel ve inaçsal boyutu konuşmacılar değinecekler.

El Hak Muhammet Ali aşkına, Fatmatüz Zehra şefkatina 12 imam hürmetler adına yapılan ibadetler tuttuğumuz yası matem oruçlarımız Hak katında makbul ola.

  Ben konuşmama son verirken Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Battalgazi belediye Başkanı Osman Güder, Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar'ın, vakfımızın yapmış olduğu 'Muharrem Orucu' boyunca yoksul ve ihtiyaç sahibi ailelere kuru gıda yardımı katkılarından dolayı ayrı ayrı teşekkür ediyorum.

Hepinizi saygı ve segi ile selamlıyorum.

Cenabı Allah birlik ve beraberliğimizi daim eylesin.

Saygılarımı sunarım. Aşk ı niyazlarımla."diyerek konuşmasını bitirdi.

 

Başkanla Vakfın birimlerini etkinlikten önce gezerken Muarrem ayı ve aşure ile ilgili sohbet etmiştik. Bu sohbette; Başkan; "Bizim için Muharrem ayı kutsal aydır. Kerbela’da Hz. Muhammed’in torunu, Hz. Ali’nin oğlu Hz. Hüseyin’in Muharrem ayının 10’uncu gününde şehit edilmesi nedeniyle imam Zeynel Abidin’in kurtulmasının ardından 12 imamın acılarını anmak ve anlamak için Aleviler yasta olurlar. 12 gün oruç tutarlar ve yas yemeği olarak da aşure yapıp paylaşırlar, dağıtırlar. Aşure günü, birlik, beraberlik ve güzellik demektir” dedi.

‘İNSAN SEVGİSİ ÖN PLANDADIR’

Alevi felsefesinde insan sevgisinin ön planda tutulduğunu ve Alevilerin 72 millete aynı nazarla baktığını belirten Tuluk “Biz Aleviler, iyiden, doğrudan mazlumdan yana bir duruş sergileriz. Yaşadığımız bu ülkede hakların alınabilmesi, var olan sorunların çözülebilmesi birlik ve beraberlikten geçer. Ortak menfaatlerde birlik, beraberlik, dayanışma ve kardeşlik içinde hareket etmeliyiz. Aşuremizin meydana gelmesine emek veren tüm canlarımızın emekleri hak katında kabul olsun” dedi. 

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan Günün anlam ve önemini anlatan bir konuşma yaptı. 

Başkan Gürkan, burada yaptığı konuşmada birlik mesajı verdi. 6 Şubat depremi ve o günden bu güne Belediye olarak neler yaptıklarını anlattı. On bir il içinde deprem sonrası hizmette en başta geliyoruz. Depremin yaralarını öyle hızlı sardık ki. Devlet -millet olarak birlik beraberlik içinde her türlü sorunlarımızı Allah'ın izniyle çözeceğiz. " dedi.

Malatya İl Müftüsü Şahin Yıldırım ise Muharrem ayının tarihsel değerlendirmesini yaparak, “Muharrem ayının 10’ncu günü Hz. Adem’in tövbesinin kabul edildiği, Nuh’un gemisinin karaya vurduğu gündür. Hz. Yusuf’un babasıyla buluştuğu gündür. Hz. Ali, Hz Hüseyinin şehadeti Kerbela olayını anlattı. Bizlerin alacağı gereken dersler vardır. Bunun için hak uğruna birlik ve beraberlik içerisinde kenetlenmiş olarak mücadele etmek gerekir” diye konuştu.

Zeynel Abidin Kültür Vakfı Cemevi Dedesi Ali Ekber Karaduman  

Muharrem ve Kerbela üzerine kısa bilgiler verdikten sonra Aşure lokma duasını yaptı.

 "

Bismişah Allah Allah /

Elhamdüllah, Elhamdülillah, Elhamdülillah / Nimetler nur ola / Hizmetler kabul ola /

Yiyenlere helal ola /Yedirenlere delil ola /

Arta eksilmeye /Taşa dökülmeye / Birliğimiz dirliğimiz daim ola / Gökten rahmeti / yerde bereketini

/ Cenabı Allah rahmetini

bizlerden eksiltmeye 

 /Görünür görünmez kazalardan belalardan emin eyleye / Zeynel Abidin Hazretlerinin huzurundayız / Zeynel Abidin Hazretlerinin yüzü suyu hürmetine / Ya Rabbi / Sana açtığımız elleri / Allah Allah diyen / Dilleri amin diyen / Gönüllerin hürmetine / Lokmamızın kabulü için / Ehli Beyitin resullajın rahmeti için / Hakkın rahmetine kavuşmuş şehit olan kardeşlerimiz için / Afette canlarını kaybetmiş canlarımızın ruhu için / Ve Allah rızası için / El Fatiha 

Dua ederken aşure kazanın başında olan canlar bir ellerinin baş parmağını kazanı değdirip diğer elerini kalplerin üzerinde , masada oturanlar masanın kenarına bir elinin baş parmağını değdirip diğer elini kalblerinin üzerine koymuşlardı. Dede dua okurken hep birlikte "Allah Allah "dediler.

Konferans salonunda ve vakfın bahçesinde  

Dualar ve gülbanglar eşliğinde Aşure Erkanı yürütüldü.

Aşure etkinliğine gelemeyen canlarada evlerinden getirdikleri kaplara aşure verildi...

KerBela her acıyı bal eyleyenlerin, zalimlerin insan kıyımına, nefretine ve kinine karşı, “sevgi bizim dinimizidir”, “benim kabem insandır” diyenlerin insan sevgisini hak ve adalet uğruna yücelttiği yoldur.

 

Aleviler 680 yılında İmam Hüseyin’i ve 71 yoldaşını Kerbela’da katleden “Yezid’e lanet okumak” ve Matemini, orucunu yaşamak, Kerbela hakikati ve bugüne ulaştırdığı mesajları anlamak için muhabbet ederler.

 Kerbela, şeriatın ve Emevi saltanatının siyasal İslamcı zulmüne karşı verilen mücadelenin ilkidir.

Kerbela’da Hüseyni duruş direnişin, Hür ise Yezid’de biat ederek ölmek yerine, haklının ve mazlumların yanında hak ve adalet için ölümü göze almanın adıdır. 

Bu nedenle 12 gün boyunca sessiz, sedasız, şatafatsız, israfsız, gösterişten uzak, çadırlar açmadan, mazlumların masumiyet duygusu için 12 gün boyunca oruç tutarlar.

 Aşure lokması acıların son bulması, kurtuluş, barış ve huzura kavuşmanın simgesi olan Aşure`nin sunulması ile son buldu...

Fotoğraf Galerisi:

Gezgin öğretmen Fikri Demirtaş

Yazı - Fotoğraf:  Fikri Demirtaş 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.