ALTIN
 2.468,19
DOLAR
 32,4306
STERLİN
40,3674
EURO
 34,5013

1988  Yılıydı…

Merhum Gazeteciler Cemiyeti Başkanımız Haydar Karaduman ve Şire Pazarının yılların esnafı Öğretmen arkadaşımız Kaya Şık ile birlikte Arguvan’a gitmiştik.

Kızık köyündeki Balıkları anlatmıştım, gidelim dediler ve köye vardık.

3 Metre eninde 5 metre uzunluğunda bir küçük havuz vardı. İçinde de balıklar tur atıyordu. Balıkların efsanesini anlattılar, kutsal olduklarını balıklara dokunmadıklarını, hatta balıkları yiyenlerin yaşamadıklarını dahi söylediler. Bende balıkların resmini ve havuzu çekiyorum. Haber yapmak amacıyla notları alıyor renkli dia resim çekmeye çalışıyorum.

Havuzun yanından ayrılacağımız bir sırada bir kadın elinde büyükçe bir leğenle havuzun yanına yanaştı, leğeni olduğu gibi havuza bıraktı. Ne yapıyor diye sormaya kalkıştığımda havuzun dibini boylayan leğene akın eden Balıklar kısa bir süre sonra leğeni pırıl pırıl etmişlerdi.

Pekmez yapılan leğen temizlenmişti. Sonra havuzun dibinde kazan, tencerelerin varlığına da o zaman şahit olmuştuk. Hepsini Balıklar temizlemişti.

Haberin adı konulmuştu:

Bulaşıkçı Balıklar…

Ve Malatya dönüşümüzde önce gazetemiz Hamle’nin özel sayısında sonra da çalıştığımız AK Ajans Haber Grubu başta olmak üzere haberi servis etmiştik.

Bulaşıkçı Balıklar… Bu köyde kimse Bulaşık Yıkamıyor… Kutsal Balıklar Bulaşık Yıkıyor… Haberleri tüm basında yer almaya başladı.  Kızık köyünün balıklarını Türkiye’de duymuştu. Sonra TRT başta olmak üzere diğer haber kanalları tek tek Kızık köyüne gitmeye başladılar, Balıklar Kızık köyünü tanıtır olmuştu.

1992 Yılının 12 Eylül Tarihiydi.

Malatya Valisi Saffet Arıkan Bedük talebimiz üzerine Arguvan Şotik Köyüne bir ziyaret gerçekleştirmişti. Bir gün öncesinde Kültür ve Turizm Müdürü Ali Cengiz başta olmak üzere Malatya Basını olarak Şotik Köyünün Aşağı Konak Mezrasında Muhtarın evindeydik.

Özel olarak ağırlanmıştık. Ertesi gün Vali Bedük’ü karşılamak üzere Eymir köyüne kadar geri geldik, Valimizi karşıladık, Kızık köyündeki bulaşıkçı Balıkları görmesini istedik. Sonra havuzun başında, anlatılanları dinledi. Kutsal balıklar adında bu kez birleşildi ama Vali Bedük Balıkların bulunduğu havuzu beğenmemişti. Derhal yolun hemen yanına bir havuz yapılmasını ve balıkların küçük havuza da gidip gelecek şekilde yer altında yaşam alanı bir koridorla bağlanmasını yanındakilere talimat vermişti.

Havuzun yanından geçen ve Atma köylülerinin “Kızık yolumuzu kesiyor, yolumuzu açın” diye dert yanmaları üzerine de istimlaki yapılmış Kızık köyünün içinden geçen ve şu anda Arapgir yolu olarak da görünen yolun açılması içinde Vali talimat vermişti.

Yol açıldı Balıklar için yolun kenarına da büyükçe bir havuz yapıldı.

Geçen hafta Arguvan’a gitmiştik. Haydi Köyümüze geri dönelim diyen ve Ballıca mahallesinde de yolun kenarına yeni konutlar yapan Tatlı kardeşleri ziyaret edecektim.

Kızık köyündeki Balıkların bulunduğu Havuza Arguvan Belediyesi de el atmış Fırat Kalkınma Ajans ile birlikte birde proje hazırlamışlar. Adı Kutsal ya da Bulaşıkçı Balıklar olmasa da Balıklı Park daha da güzelleştirilmiş. Banklar konulmuş, ziyaretçiler gelip gidiyor.

İşte 1992 Yılında Arguvan’da İz bırakan Valilerden olan Saffet Arıkan Bedük, aradan 31 yıl geçse de büyük bir saygıyla isminden bahsediliyor.

Kızık Balıklı Park’ın hemen yanında “Bu park dönemin Malatya Valisi Saffet Arıkan Bedük tarafından yapılmıştır” yazısını hala taşıyorsa bizlerde iyi bir hizmete vesile olduğumuz için gururlanıyoruz.

Çok Valiler geldi geçti Malatya’dan…

Ama iz bırakanlar her zaman saygıyla anılır ve bahsedilir.

Hiçbir hizmeti olmayanlar da geldikleri gibi giderler ve bir daha da hatırlanmazlar.

İz bırakanları da tarih yazar, gazeteciler yazar.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.