ALTIN
 2.468,19
DOLAR
 32,4306
STERLİN
40,3674
EURO
 34,5013

Hüseyin Koç (Fotoğraf: Stüdyo Armağan)

Malatya'da uzun süre Arkadaş Fotoğraf stüdyosunda fotoğraf çeken ve gazetelere de foto muhabirliği yapan arkadaşım Arguvan, Eymir'li Hüseyin Koç, 20 Haziran 2023 günü geçirdiği kalp krizi sonucunda Malatya'da vefat etti. 

Barguzu’da bahçede otururken uçuşan kelebekleri görünce Hüseyin Koç'u aramak geldi içimden. Hemen telefona sarıldım ve Hüseyin Koç’u aradım. Telefona kızı Çıngı çıktı. Babasının ölüm haberini ağlayarak söyledi. Kızından aldığım acı haberle üzüldüm. Sonra geçirdiğimiz günler geldi aklıma. 

Malatya’dan arkadaşlarım Araştırmacı yazar Nezir Kızılkaya ve Emekli eğitimci Adil Aktaş'la birlikte cenazeye katılmak için Arguvan Eymir Köyüne gittik. Koç, Eymir köyünde aile mezarlığında toprağa verildi. 

Hüseyin Koç’un Fotoğraf Yolculuğu. 

"Fotoğraf, geçmekte olan anın yakalanmasıdır. "

Malatya Paşa köşkü mahallesinde yaşayan 

Arguvan / Malatya 

15.01.1963 doğumlu. Lise mezunu, 3 kız babası Hüseyin Koç, 60 yıllık ömrünün büyük bir bölümünü fotoğrafa adamış bir sanatçı.

Yıllardır Malatya'da ünlü Fotoğraf sütüdyolarında çalışmış. Hüseyin Koç ilk fotoğrafcılığa Turan Emeksiz caddesinde İsmail Köşger'in stüdyosunda başlar.

Barış işhanında Ses Foto Mehmet Özkanın yanında çalıştıktan sonra ilk defa 

 Kız Meslek lisesi yanında Foto düğünü açar. Yıllar sonra Paşa köşkü mahellesinde Foto Arkadaş'ı açar (1999-2009)

Uzun süre aralıklarla Gökkuşağı fotoğrafçılıkta çalışır . Emekli olduktan sonrada  Gökkuşağında Fotoğraf stüdyosunda çalışmaya devam eder. 

Koç, fotoğrafçılık mesleğine ‘tutku ile bağlanmış, çıraklık ve kalfalık diplomalarını almış, usta öğreticilik ve ustalık belgesi almıştır.

 Hüseyin Koç, uzun yıllar düğün, sünnet, mezuniyet, işyeri, fabrika, hastane ( Plastik cerrahi, Kulak, burun ) sinema afişi, reklam, belgesel, sinema çekimleri yapmıştır.  Kendisine verilmiş boş film şeridinin tüm karelerini doldurmuş. 

Hüseyin Koç'un Kelebek fotoğraflarını çekme hikâyesi. 

Kelebekler, böceklerin pul kanatlılar takımının kanatlı canlıları olarak tanımlanır. Dünyada yapılan araştırmalarda 170 bin kadar türü bilinmektedir, ülkemizde beş bin civarında kelebek türü yaşadığı tesbit edilmiştir.

Kelebek fotoğrafları mekân olarak doğa fotoğraflarıdır, teknik açıdan ise makro ve yakın plan fotoğrafçılığın konusudur.

Her fotoğraf disiplininde olduğu gibi kelebek fotoğrafı çekmenin de kendine özel yöntem, gereç ve incelikleri vardır.

Oğlum Oğuzhan ile birlikte Banazı'dan Hüseyin Koç'un kadrajından

Hüseyin'in Kelebek fotoğrafı çekme anısı "Bir gün ar adaşlarla gezmeye çıktık, dağ, taş, dere geziyoruz. Kelebek rastladı, çektim. Sonucunu görünce artık kelebekten vazgeçmedim. Benim için bir tutku oldu. Doğa hayattır, doğada her şey mevcut. Vazgeçmek mümkün değil. Malatya'da endemik kelebek türlerimiz var. Bunun için İstanbul'dan, Ankara'dan, İzmir'den ve çeşitli illerden gelip Mezopotamya çok gözlüsü diğer adıyla dama kelebeğini çekip giden arkadaşlarımız var. " diye açıklama yapmıştı. 

Fotoğraf: Salih Kayhan

Ben kelebekler ile Koç'un arasında bir aşk olduğunu düşünürdüm, Kelebekler tüm güzelliklerini adeta onun objektifine sunuyor, o da bu anları ölümsüzleştiriyor. 

Malatya'da coğrafyasında yaşayan 186 tür kelebekten 150'sini fotoğraflayan Koç, geriye kalan 36 türü fotoğraflamak için büyük çaba harcıyordu. Yaklaşık 42 yıldır fotoğraf tutkusundan vazgeçemiyordu. Fotoğraf stüdyosunu kapattıktan sonra yaklaşık 7 yıldır doğada kelebekleri fotoğraflıyordu. Hüseyin Koç, bacaklarında meydana gelen damar tıkanıklığı sonrası stent takılmasına ve ilerleyen yaşına rağmen uzun yürüyüşler yaparak eşsiz fotoğraflar çekebilmek için dağlarda, taşlarda ve dere kenarlarında kelebekleri arıyordu. Çektiği tüm fotoğraflar beğeni alıyordu. 

Dünyaca ünlü fotoğrafçımız Ara Gülerin sözü 

"Fotoğrafın, makinadan önce zihinde çekildiğini söylerdi. Dillere pelesenk olmuş “En iyi daktilolar en iyi romanı yazsaydı, en iyi fotoğraf makinaları da en iyi fotoğrafı çekerdi” sözü, fotoğrafçıların fotoğraf makinasına takılıp kalmamaları gerektiğini vurgular." 

Koç hem fotoğrafçı hem de çok iyi bir gözlemciydi. İzler, ayrıntıyı fark eder, farklı bakış açılarını araştırır, en uygun ışık şartlarında ve ‘o anda’ fotoğrafı çekerdi. Bu yüzden gözlemi iyi olan ve farklı bakış açılarına sahip olan insanlar için, iyi bir ‘fotoğrafçı gözü’ var, diye bir kavram kullanılır. Aslında bu sadece fotoğrafçılar için değil, hayatın her alanında bu farklılıkları gösterebilen insanlar için kullanılır. Ve hâlâ da kullanılıyor ve bundan sonrası için de kullanılmalı. 

Malatya İl Kültür  ve Turizim Müdürlüğüne sitem etmşti

Koç yıllar önce benimle yaptığı bir söyleşide  ;

TC Kültür ve Turizim Bakanlığı Malatya İl Kültür ve Turizim Müdürlüğü  Malatyalı fotoğraf sanatçıların eserlerinden  Malatya tanıtm büroşürü basar.

 Bu broşürde Hüseyin Koç fotoğrafının izinsiz kullanılmasına üstelik fotoğrafının altına ismini yazılmadığını görür. İsminin yazılmamasına çok içerlemişti.  Kurumu sanata ve sanatçılara hak ettiği değeri verilmediğinden Telif hakları Genel müdürlüğünün Telif hukuku Gerekliliği " yasal olarak kurumu maddi ve manevi olarak mahkemeye vermişti.

  Yıllarca süren davayı  en sonunda kazanmıştı. 

Bu çerçevede, yaşamını fotoğrafa adamış olan Koç

 örnek bir davranış sergilemiştir. Fotoğrafları izinsiz kullanan kurum ve kişilerede gereken dersi vermiştir.

Son yıllarda doğa ve Manzara resimleriyle de kartpostallık görüntüler çekerek Malatya'nın envanterini çıkarmasıyla bilinen Hüseyin Koç "Eğer beklemeyi sevmiyorsanız fotoğrafçı olamazsınız." derdi.

Yıllar önce Elazığ Baskil ilçesinde bulunan Kadim Süryani Mor Ahron manastırına, Ansır'a, Hekimhan'a, Kileyik'e 

Arapgir, Kemaliye, Başbağlar, Çemişgezek, Divriği, Haçova, Seyituşağı, Akçadağ Köy Enstitüsü yerleşkesi ve daha yazamadığım onlarca yere birlikte gitmiştik. 

Hüseyin Koç 'un kadrajından Venk Kilsesi

Onlarca yeri dağları dereleri tarihi eserleri Camileri, Hanları, Kervansarayları, Ermeni, Süryani manastırlarını, kiliselerini gezdik, fotoğraflarını çektik. Ben gezi yazıları yazdım.

 O özellikle kelebek fotoğraflarını çekerdi. Kelebeklerin isimlerini hep bilirdi. Özel parti, hastahane, ameliyathane, düğün, konser ve konferans gibi  yüzlerce etkinlikte %95 müşteri memnuniyeti ile fotoğraflar çekmiş ve çok sayıda sosyal medya sayfasına, internet sitelerine düzenli olarak katkıda bulunmuş bir değerdi. 

 

Koç 60 yıllık ömründe deklanşör sesi ile yaşamış, geride binlerce fotoğraf bırakmış, bu ülkenin özellikle Malatya’nın görsel belleğine en büyük katkıyı sağlamış kültürel miras elçisiydi. 

Hüseyin Koç ile Banazı'nın tepelerindeyiz

Fotoğraflar ve gezilerimiz bir anı olarak kaldı. Fotoğraflara baktığımız sürece Hüseyin KOÇ yaşıyor ve yaşayacak.

Anısına saygıyla….

Fotoğraflar: Hüseyin Koç 

Fotoğraf: Salih Kayhan

Battalgazide kayısılar çiçek açarken 

Akçadağ Köy Enstitüsü 

Malatya Battalgazi Uluköy 

 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.