ALTIN
 2.468,19
DOLAR
 32,4306
STERLİN
40,3674
EURO
 34,5013

Malatya’da henüz Ticaret Lisesinde okurken Gayret ve Sebat Gazetelerinde yazıları yayınlanan Yazar Ali Balkız ilk Romanı olan “Büyümek İstedim” adlı romanı yayınlandı.
Balkız’ın deyimiyle de bu tam bir Malatya Romanı. 
Önce Öğretmen-Yazar Ali Balkız’ı tanıyalım
Sivas’ın Kangal ilçesinde 1945 yılında doğan Ali Balkız, 1960 yılında ailesiyle birlikte Malatya’ya göç etmiş ve o dönemler Malatya’nın Üniversite düzeyinde eğitim veren Malatya Ticaret Lisesinden mezun olmuştur.
Henüz Lisede okurken Malatya’nın Gayret ve Sebat Gazetelerinde günlük yazılar yazmaya başlamıştır. Ankara Ticaret ve Turizm Yüksek Öğretmen Okulunu bitiren Ali Balkız 1970 yılından itibaren Ticaret Liselerinde Meslek Dersleri öğretmeni olarak görev yapmıştır.
TÖS üyeliği ve TÖB-DER yöneticiliği nedeniyle yaşadığı sürgünlerin yanı sıra, görevine son verilerek 12 Eylül’de Sıkıyönetim mahkemelerinde yargılanmış ve bir süre hapis yatmıştır.
Malatya’da ilk yazıları yerel gazetelerde yayınlanan Ali Balkız’ın ilk öyküsü Varlık dergisinde 1986 yılında yayınlandı. Diğer öyküleri de yaygın basın kuruluşlarında yayınlanmıştır.
Bu nedenle Ali Balkız’ın çok sayıda öyküsü ödüle değer görülmüştür. 
Yazdığı kitaplar Güller Kitaplara, Dolmuşta Bir Kadın, Karadeniz Dağ Kartalı, Karın altında Kardelen, Yaşam bir An’lar Toplamıdır, Bütün Ülke Yeşil Vadi, Dil Bağı, Yüzüstü Düşler, Giz Üstü Mektup, Sivas’tan Sydney’e Pir Sultan bunlardan bazılarıdır.
Uzaktan tanışmış olsak da Ali Balkız Malatya’da başladığı yazın hayatına devam etmektedir. 
Sayın Balkız  “Büyümek İstedim” adlı ilk romanını bizlere göndermiş.
İmzaladığı kitabına düştüğü notta ise  “Sevgili Vahap Güner, Bu bir Malatya Romanıdır. Bizim Kuşak Gollik Ali’lerle Püsküllülerin hikayesi. Ülke gerçekliğiyle sevgiyle kalın” diye yazmış.
Kitabın konusuna gelince…
Malatya ve Sivas arasında yer alan iki köyde bir değirmen nedeniyle yaşanmış olayları anlatan Ali Balkız Büyümek İstedim romanında ele avuca sığmayan, olağanüstü meraklı ve bir an önce büyüyüp hayata atılmak/katılmak isteyen ilkokul öğrencisi Gollik Ali’nin bakışından anlatıyor.
Balkız, 27 Mayıs 1960’ın arifesinde, siyasi çatışmaların yansımasını gördüğümüz Orta Anadolu’daki bir Alevi, öteki Sünni olan iki köydeki yaşam biçimini, sert doğa koşullarını, insanların ilişkilerini imgesel betimlemelerle kaleme alıyor.
Farklı adet, kültür ve inanç içinde yaşasalar da hep dayanışma içinde olan bu iki komşu köy, “Bir değirmen kurma” meselesi yüzünden -biraz da iki Ağa’nın rekabetinden- birbirine giriyor; ardından da amansız bir yarış başlıyor.
Büyümek İstedim adlı roman Literatür Yayınları tarafından yayınlanmış.
Ve kitap İzmir Çiğli Belediyesi’nin “2021 Fakir Baykurt Roman Ödülüne” layık görülmüş.
Sayın üstadımızı tebrik ediyor başarılar diliyoruz.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.