ALTIN
 2.468,19
DOLAR
 32,4306
STERLİN
40,3674
EURO
 34,5013

2011 Yılı, sıcak bir Temmuz günüydü.
Malatya Valisi Ulvi Saran, beraberinde Vali Yardımcısı Sezer Işıktaş, Hekimhan Kaymakamı Nurettin Dayan ve Girmana Belde Belediye Başkanı Kaya Akgül ile birlikte Hekimhan’daki Girmana Kanyonu’na gelerek incelemelerde bulundu.
Gördüğü güzellik karşısında bir hayli şaşıran ve  bu kadar güzel ve görmeye değer bir yerin ve sır gibi saklı güzelliğin ortaya çıkartılması gerektiğini belirten  Vali Saran, tam orada Kaymakam Nurettin Dayan’a talimat vererek, Girmana Kanyonu’nda rafting yapılmasına yönelik olarak bir proje hazırlamalarını istedi.
Sonra da projeler birbirini izledi. Vali Saran projelerin baş destekçisi oldu.
Fırat Kalkınma Ajansı, İl Özel İdaresi, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Çalışma ve İŞKUR İl Müdürlüğü’nün de çalışmalara katkı sağlayarak kanyondaki düzenlemeler için 1 milyon 150 bin lira harcama yapıldı. 
Tarihçiler araştırma yaptı Girmana Kanyonu’nun 35 milyon yıl önce oluştuğu belirtilerek kanyonun turizme kazandırılması hedef alındı. 
Kuruçay’ın hayat verdiği kanyonun turizme açılmasıyla bölgede dağcılık, yürüyüş ve rafting yapılabileceği önemle vurgulandı. Çayda 3 bin 300 metre rafting alanı bulunduğu da ayrıca dile getirildi. 
Vadide 4 bin 200 metre yürüyüş parkuru, 700 metre ahşap görünümlü tırabzan, farklı tipte 11 kameriye ve 25 piknik masası ile köprüler yapıldı, banklar konuldu. Parkurların yan taraflarına 11 bin çam fidanı dikildi.


Birde “Kızlar Köprüsü” yapıldı. Köprünün hikayesi de paylaşıldı.
Yörede yaşayanların anlattıklarına göre 150 yıl önce birbirini seven iki genç Kanyonda buluşurmuş. Genç delikanlı kanyonda suların yükseldiği dönemde kayadan çıkan çam ağacının dalını eğerek Kuruçay’dan geçip karşı kıyıdaki sevdiği kızın yanına gidermiş. Bu iki sevgili, bir gün yine çayın iki yakasında karşı karşıya gelmiş. Genç, sevdiğinin yanına gitmek için ağacın dalını eğdiği sırada, dal kopmuş ve delikanlı suya kapılarak ölmüş. Sevdiği kız, kendisinden sonrakilerin böyle bir acı yaşamaması için çeyizini satarak buraya ahşap bir köprü yaptırmış. Bu köprü, yörede yıllarca kullanılmış. ‘Kızlar Köprüsü adını alan bu köprü zamanla yıkılmış, Girmana Kanyonu sayesinde yapılan köprü ile de Kızlar Köprüsü efsanesi yeniden hatırlanmış.
Son olarak Girmana Kanyonu yanı başında Halk Tv Programcısı Serhan Asker “Görkemli Hatıralar”ı canlı olarak yayınladığında Girmana Kanyonu tüm dünyada tanınır olmuştur.
Hekimhan Ekspres Girmana Kanyonunun son halini gösteren yazı ve resimleri görünce 35 milyon yıl önce oluşan Girmana Kanyonu’nun harabeye dönüşünü, milyonlarca harcamanın heba edildiğini görünce kahrolduk.
Depremler Girmana Kanyonunu zarar vermiş ama asıl yıkımı ilgisizlik yapmış. 
Kayalar patika yolları kapatmış, kamelyalar darmadağın olmuş, yürüyüş yolları dağılmış. Aylardır bakımı yapılmayan kanyon kendi kaderine terk edilmiş. Yürüyüş yolalrını kapatan taşlar bile aylardır temizlenmemiş.
Girmana Kanyonuna el atan bir kurum da olmamış.
Doğa harikası olan Girmana Kanyonunun hali hal değil.
Bir an önce el atılıp tekrar ayağa kaldırılması gerekiyor.
Hekimhan’ın nüfusu 80’bine dayanmış, Kanyona gidenler gördükleri ilgisizlik karşısında yıkılıyor adeta. 
Malatya eski Valisi Ulvi Saran’ın Malatya’ya kazandırdığı Girmana Kanyonunun yeniden bakım ve onarıma ihtiyacı var. 
Binlerce kişi gidip görmeye geldiği halde Kanyona bu güne kadar el atanda olmamış.
Hekimhan Belediyesi, hatta Malatya Büyükşehir Belediyesi, Hekimhanlı iş adamları, hayırseverler Girmana Kanyonuna bir el atın tekrar ayağa kaldırın.
Yeniden turizme kazandırın…
Kanyonu kurtarın…

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.