ALTIN
 2.468,19
DOLAR
 32,4306
STERLİN
40,3674
EURO
 34,5013

Malatya’da eskiden beri bir planlama sorunumuz vardır. Yani plansız Malatya, plansız geliştiği gibi, beklenen depremin ardından da ne kadar plansız, hesapsız, ileriyi asla görmeyen, günü kurtarmaya yönelik geliştiğimizde ortaya çıktı.

Örneğin Malatya Adli yapısı tamamen döküldü. İnşaatına 1987 Yılında başlanan, ödenek yokluğuyla yıllarca bekletilen Çevre Yolundaki adliye binası dönemin Adalet Bakanı Seyfi Oktay’ın gayretleriyle bitirilerek 1992 yılında hizmete açıldı.

O dönemde de yapılan yerin çok küçük olduğunu, en azından Adliye binasına ek bina yapılması gerektiğinde yandaki Maliye binası yerinin de Adliye binasına tahsis edilmesi konusundaki görüşlerimizde ne yazık ki kabul görmedi.

 Siyaset ağır bastı Adliye burada olacak dediler ve yaptılar, yanına da çok katlı Maliye binasını diktiler.

 Adliye birimleri genişledi, bina dar gelmeye başladı zamanla 3 ayrı bina daha kiralayarak adli hizmetler verilmeye başladı. Yıllar sonra yeni bir Adliye binasına karar kılındı.

Yeşiltepe’deki Askeri bina Adliyeye en uygun bina olarak belirlendi. Malatya’da bir Askeri Hastane açılması konusunda 1980 Yılından beri sayısız haberlerimiz vardır. 

2. Ordu Malatya’ya geldikten sonra da Malatya Askeri Hastaneye kavuştu. Bir kez de bina da güçlendirme yapıldı. 

Ancak Askeri Hastaneler kapatılınca Yeşiltepe’deki çamlar içerisindeki Askeri binanın önce ağaçlarına su vermeyerek ağaçlarını kurutmak istediler. 

Ama ağaçların büyük bölümü kendiliğinden suya erişerek su vermeyenlere inat kurumayarak yeşilini korudular. Adliye binasına çok uygun olan binanın yıkım kararını öğrendiğimizde; “Yapmayın etmeyin bu binayı yıkmayın, yarın belki Askeri Hastaneler yeniden açılabilir, bina hazır kalsın ya da kiralık binalarda bulunan Adliye birimlerini buraya taşıyın, arka tarafına da yeni Adliye binasını yapınız. Çok gerek duyduğunuzda da eski binayı o zaman yıkın” önerisini siyasetçilerimize ve Başkanlarımıza, anlatsak da başarılı olamadık… 
Önce binayı yıktıklarını paylaşılan resimlerde öğrendik, sonra da eski Adliye Bakanının yıkılan askeri hastane yerinde Yeşiltepeli Muhtarlarla birlikte “Yeni Adliye Sarayını burada yapacağız” açıklamasıyla bizde yeni adliye sarayını takibe koyulduk. 2023 Programına alınan ve yaklaşık 600 milyon lira keşif bedelli Malatya Adliye Sarayı 150 milyon liralık ödeneği olmasına rağmen hala ihale edilmedi. 
Ve yaşanan 6 Şubat depremleri en çok da Malatya Adliyesini vurdu. Şu anda Ankara yolunda kiralanan eski bir otel ve tahsis edilen TUİK, Ticaret Bakanlığı birimleri ile 6 ayrı yerde adliye hizmeti verilmeye çalışılıyor. Bunun yanında Malatya E Tipi Ceza evi de ağır hasar alması nedeniyle tüm tutuklu ve hükümlüler Ardahan’a kadar olan Cezaevlerine nakledildiler.

Doğanşehir Açık Cezaevi de açılmadan depremle birlikte ağır hasar aldı. Yaklaşık 40 yıl içerisinde Malatya Adliyesini planlayamayan Malatya’da adliye çıkmaza girmesinin sebebi de plansızlıktır. İşte bu durumu yakından yaşayan Malatya Baro Başkanı Onur Demez, önce Malatya Valisini ziyaret ederek adliyenin durumunu anlattı, ardından Ankara’ya giderek iktidar Milletvekillerini tek tek ziyaret ederek şunları ifade etti: “6 Şubat depremlerinin ardından Malatya Adliyesi birbirinden bağımsız ve kilometrelerce uzaklıkta bulunan 6 ayrı binada adalet hizmetlerini vermeye çalışıyor. Malatya Adliyesi deprem öncesinde de zaten yetersizdi ve 4 ayrı binada hizmet sunmaya çalışıyordu. Yeni Adliye Sarayı’nın yapımı projesi 2023 yılı yatırım programında ve 130 milyon TL ödeneği bulunuyor. Bir an önce Adliye binasının yapımına başlanılmasını ve yatırım ödeneğinin arttırılmasını talep ediyoruz. Malatya’da şu anda adliye hizmetleri tıkanmış durumda. Sadece avukatlar değil, hakim ve savcılar ile adliye personeli de büyük bir sıkıntı içinde bulunuyor. Sorunun çözümü için herkesten destek ve katkı bekliyoruz. Bunu Malatya ve Malatyalılar için talep ediyoruz.”

 İşte bu feryada özellikle öncelik vermek gerekiyor. Adaleti sağlamak için davaların zamanında yapılması için Malatya’nın öncelikli sorunlarından biri de Yeşiltepe’deki Adliye Sarayının bir an önce yapılması olmalıdır.

Merak ediyorum, Ankara’da defalarca Malatya’nın sorunlarını Acil Eylem kapsamında dile getirdiklerini ve görüşmeler yaptıklarını resimlerle paylaşanların Adliye Sarayı konusunda ne gibi girişimde bulunduklarını bilmek istiyoruz.

Baro Başkanı Onur Demez’in çabasını takdir ediyoruz. Ancak siyasetçilerinde artık seçim zaferinin etkisinden kurtularak Malatya’nın sorunlarına odaklanmalarını bekliyoruz.

Malatya Adliye Sarayı ihale edilmeli ve Cezaevi sorunu da çözülmelidir…

Avukatların, Adliye Çalışanlarının ve Savcıların ve de çile çekerek Adalet bekleyen vatandaşların dayanacak gücü kalmadı…

Yapın şu ihaleyi…
 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.