ALTIN
 2.468,19
DOLAR
 32,4306
STERLİN
40,3674
EURO
 34,5013

Kent Konseyi uzun süredir üzerinde çalıştığı Deprem sonrası “Malatya’nın Geleceği” konulu çalıştayı dün gerçekleştirdi.

Ancak hazırlanan afiş ve sunumlarda Malatya Valiliğinin olmayışı kafalarda soru işareti bırakırken, Çalıştayın Büyükşehir Belediyesi Malatya Kent Konseyi, İnönü Üniversitesi, Turgut Özal Üniversitesi, Fırat Üniversitesi ve Maltepe Üniversitesi tarafından düzenlediği ifade edildi.

Çalıştayı düzenleyen Malatya Büyükşehir Belediyesi ve Kent Konseyi ilk sırada olmasına rağmen Başkan Selahattin Gürkan ve ilçe Belediye Başkanları da yoktu. Deprem bölgesi Başkanlar toplantısı için Ankara’ya giden Gürkan’ın yerine Başkan Vekili Vahap Erdem ve Yeni Genel Sekreter Latif Oktay katıldılar.

Ancak Vali Hulusi Şahin konuşurken söyledikleri hem düşündürdü hem de “yok artık” dedirtti. Böyle bir Çalıştay’dan haberleri olmadığını olsaydı da destek vererek katılımcılar arasına Malatya Valiliğini de aldırabileceklerini söyledi.

Malatya’da deprem sonrası bir çalıştay yapılacak, memleketin bir numaralı sorumlusu, Afat Koordinasyon Merkezi Başkanı Malatya Valisi haberdar edilmeyecek.

Olacak şey değildi.

Kent Konseyi Yöneticileri defalarca Malatya Valiliğini aradıklarını Özel Kaleme bilgi verdiklerini ancak dönüş olmadığını söylediler. Bu aranan sorunun cevabı olmasa da Malatya Valiliğini böyle bir toplantı konusunda devre dışı bırakmanın büyük bir hata olduğunu da söylemeliyiz.

Vali Hulusi Şahin’in toplantıya karşı bir tutumu olsa yapılan Çalıştay’a da gelmezdi, katılmazdı. Belli ki Kent Konseyinden Malatya Valiliğine ulaşım ve görüşme konusunda bir sorun var. Valilik Özel Kalemin de de bir sıkıntı yaşandığı görülüyor.

Gelelim Vali Şahin’in düşündüren sözlerine:

“200 Yıllık bir Şehir olan Malatya 2 dakikalık depremlerle yıkıldı. Şimdi biz 2 yıl içerisinde bu şehri ayağa kaldırmak için uğraşıyoruz. Ancak deprem sonrasında yaşanan can kurtarma, bu gün için mal kurtarma yarışına dönmüştür. 6 Bin enkazı kaldırırken 36 bin binayı da yıkıp kaldırmak gerekiyor. Bunlar yapılırken birileri de suçlu arıyor, sorumlu ilan etmekle meşguller. Dikey yapılara izin vererek şehir bu hale gelmişse bundan hepimiz sorumluyuz. Hepimiz suçluyuz.”

Malatya Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Vahap Erdem de şehri kendi kültürüyle yeniden ayağa kaldırmak için tüm imkan ve kaynakları kullandıklarını söyledi.

Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Latif Oktay deprem sonrasında yapılan çalışmalar hakkında bilgiler verdi.

İnönü Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Başkanı Prof. Dr. Zeki Boyraz ise dağ eteğindeki düzlükler üzerinde kurulan Malatya'nın zemin açısından sorunlu olduğunu bir kez daha ifade etti.

Fırat Üniversitesi Teknoloji Fakültesinden Prof.Dr. Ömer Keleşoğlu, “Demirciler ve duvarcılar da yıkılan binalardan sorumlu” diyerek alkış alırken “Malatya’da ve Elazığ’da çok binayı inceledim, Demirci demiri iyi bağlamamış, duvarcılar da duvarı iyi yapmamış. Bu binalardan demirciler ve duvarcıları da sorumlu tutmak lazım. Malatya’da bu binalar yapılırken bu kontroller nasıl yapılmış, örneğin Elazığ’da bunlara izin verilmez, bu binalar iyi incelenmelidir. Malatya bu binalara nasıl izin vermiştir” demesiyle de toplantının en renkli siması oldu.

Konu deprem olmasına rağmen salonda bulunan tek Belediye Başkanı vardı.

O da Arapgir Belediye Başkanı Halük Cömertoğlu’ydu.

Kalktı tepkisini de ortaya koydu:

“Seçenlerin tamamı burada da seçilenler nerede?”

Başkan Cömertoğlu deprem gününden bu yana en çok Belediye Başkanları arasında yer alıyor.

Çalıştaya son noktayı da Başkan Cömertoğlu koymuş oldu.

Seçilenlerin olmadığı bir Çalıştaydan çıkan sonuç ne olur onu da zamanla göreceğiz…

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.