ALTIN
 2.468,19
DOLAR
 32,4306
STERLİN
40,3674
EURO
 34,5013

 "beni bir gelincik misali koparıp attın" 

Malatya, Battalgazi ilçesi Orduzu mahallesi Gelincik Tepede gelinciklerin görsel şöleni.

Şehir merkezine yaklaşık 20 kilometre uzaklıkta bulunan Gelincik Tepe TOKİ Konutları'na giderken Bahardan yaza geçtiğimiz bu güzel dönemde bahçelerde, yol kenarlarında, tarlalarda bolca görebileceğiniz Papaver dubium (Türkçe adı ile Gelincik) Çiçeği güzel görüntüler oluşturdu.

Yaprakları mavimsi yeşildir. Dip yapraklar uzun saplı, gövde yaprakları sapsız ve gövdeye bitişiktir. Çiçeklerin genel rengi koyu kırmızıdır. Ancak beyaza kadar giden sarı, turuncu gibi değişik renkleri vardır. 

Malatya'da etkili olan yağışların ardından ovada kendiliğinden yetişen gelincik çiçekleri görsel şölen sunuyor. Battalgazi'ye bağlı Orduzu mahallesinde bulunan tarlalar kırmızı gelinciklerle süslenmişti. Gelincik çiçeği Malatya ovasında renkli görüntüler oluşturuyordu.

Gelincik tepe Toki konutlarına giderken yol kenarında durduk.  Arkadaşım Adil Aktaş ile birlikte gelincik tarlasında fotoğraf çektik. Bu yıl nadasa bırakılan tarlalarda yağışların uzun süreli devam etmesi sonucu bu çiçekler kendiliğinden yetişmişlerdi. Yağışların yoğun olmasından dolayı ömürleri uzun oldu.

Şairlere, yazarlara ilham veren bir yer gelincik tarlaları.  Fotoğraf sanatçısı arkadaşlar için bulunmaz bir doğal  plato..

Hüzün Çiçeği Gelincikler

Gelinciklerden oluşan gelincik tarlaları; İlkbaharın güzellikleri.Gelincik çiçeği oldukça hassas bir yapıya sahip, gayet narin ve kibar bir çiçektir. 

Gelincik Çiçeğinin  hikâyesi konusunda birden fazla rivayet olsa da Türk kültüründe en çok  bilineni; Eski Türk gelinlerinin kırmızı gelinlik giymesi ve onların güzelliğinin de gelincik çiçeğine benzetilmesidir. 

Japonlar, gelincik için şöyle der; "Gelincik insan ömrü gibidir. Dünü vardır. Yaşamıştır. Bugünü vardır. Yaşıyordur. Ama yarını belli değildir."

Kimi zaman tül kadar ince oluşu ile bir duvağı çağrıştıran, kimi zaman da yarından habersizce günü yaşayan bir bitki olmasından dolayı insan ömrünü çağrıştıran bu özel çiçek, gelincik, iyi bakılması gereken, üzerine düşülmesi gereken bir çiçektir. Bu yönleriyle aslında oldukça kibar insanların tercihidir desek yeridir. Duygusal, insanın ve sevginin kıymetini bilen insanlar için gelincik, karakteri sembolize eden iyi bir tercihtir. Bu çiçeğin narin insanlara hediye edilmesi, aslında onları ne kadar sevdiğinizi ve kırmaktan çekindiğinizi ifade eder.

Üzerinde bulundurduğu siyah göze benzeyen lekeler dalın iki yanını kaplar ve bu durum da kişinin yüreğinde bulunan acının bazen sevgiden de baskın bir şekilde hissedilmesini sembolize eder.

Hüznün, durgunluğun sembolü olan bu çiçek oldukça hassas bir çiçektir. İlgi ister ve kibarlıktan hoşlanır, eğer ona sert davranırsanız küsecektir. Bu yönüyle narin insanları ne kadar da güzel simgeliyor değil mi?

Kullanıldığı Alanlar

-Tıp alanında bazı ilaçlarda yatıştırıcı madde olarak kullanılır. Hafif bir yatıştırıcı özelliği taşır.

-Bazı yörelerde kırmızı yapraklarından gelincik şerbeti ve reçeli yapılır.

-Uykusuzluk problemine, mide ve baş ağrılarına da iyi geldiği bilinmektedir.

Gelincik

Nedense yalnızlığı bu kadar yaşamamıştım.

Sen 

benim gönül bağımda açan gelincik çiçeğimdin.

Tarlalarda , 

yol kenarlarında,

İnce boyunlu 

kızıl ateşler dalgalanıyor.

Ancak ömrü çok kısa olurmuş gelinciklerin.

Gökyüzünde bulutlar ağlıyor.

Vatan uğruna ölen şehitlerin toprağa düştükleri yerlerde...

Kan tarlası gelincikler açıyor cephelerde...

Fotoğraf Galerisi:

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.