ALTIN
 2.468,19
DOLAR
 32,4306
STERLİN
40,3674
EURO
 34,5013

Demiryolcu dostlarımız Ali Albay davetiye getirdi, Zülküf Dere Konteynır Merkezimize kadar gelerek bizleri Demiryol-İş Sendikasının 12. Genel kuruluna davet ettiler.

Elbette gitmemek olmazdı, Remzi Hayta ile birlikte Anemon Oteline gittiğimizde genel kurul başlamıştı.

Demiryol-İş Malatya Şube Başkanı Hikmet Kazgan konuşuyordu:

“İşçi ve memurdan kesilen gelir vergisinde adalet istiyoruz, vergiler yüzde 15 ile sınırlandırılsın. İnsan onuruna yakışır ücretler ve çalışma koşullarının iyileştirilmesini istiyoruz. 20 yıldır süren Taşeron ve geçici işçiliğe son verilsin. Enflasyon düşürülsün, konut fiyatları ve kiralar korkunç bir şekilde artmıştır. Toplu sözleşme ile zam alıyoruz sene içerisinde ücretler eriyip gidiyor.”

Kazgan, Demiryol İşçisi ile birlikte tüm çalışanların sorunlarından dert yandı çözüm istedi.

Sonra Demiryol İş Sendikasının ağabeyi Nurettin Öndeş söz aldı. 1980 Yılında asker olduğu için gözaltına alınmadığını ancak arkadaşlarının tutuklandığını anlattı. Demiryol İş Sendikası başkanlığına aday olduğunda da bir hedefini şöyle anlattı:

“Demiryol İş Sendikasının bulunduğu bölge zor bir coğrafyadır. Van’a kadar uzanan, Siirt, Batman ve Diyarbakır’ı içerisine alır. 40 Yıl önce Aday olduğumda Demiryol İş’de ayrımcılığı, etnik ve siyasal bölünmelere engel olacağımı söyledim. O zaman ağabeylerimiz buna inanmadılar ve bir ağabeyimiz “sen bunu yap gelip elini öperim” dedi. Göreve geldik siyasal ve etnik ayrımcılığa son verdik, sonra bir gün o ağabeyimiz birkaç kişiyle yanıma kadar geldi, “Hayırdır ağabey” dedim.

Hani sen aday olduğunda ben sana milletin içerisinde “sen ayrımcılığa son ver gelip elini öpeceğim” demiştim ya. Şimdi bu sözümü tutmaya geldim, sen gerçekten bizim yapamadığımız işleri başardın, elini öpmeye geldim. Tabi ağabeyimizle sarıldık kucaklaştık”

Demiryolu Camiasında ayrı bir yeri olan sendikacı Nurettin Öndeş bir anısını daha anlatırken duygusallaştı ve sesi titredi ama devam etti :

“Sendika başkanı olmuşum arkadaşlarla Babam ve anamın yanına gittik, belki 60 kişi var. Babam DSİ’de işçiydi. Odanın makatına oturduk, babam geldi hayırlı olsun bile demeden. Bak oğlum başkan olmuşsun, İşçinin hakkını yemeyeceksin yedirmeyeceksin, onların yanında olacaksın yoksa sana hakkımı helal etmem dedi. Anam da orada babama destek çıktı, “Bende sana sütümü helal etmem” dedi. İşte bu nasihatlar benim yaşamımda her zaman etkili olmuştur.

İşçinin derdi derdim olmuştur, Hakkınızı hep savundum ve kimseye yedirmedim. Babamın bana söyledikleri hep kulaklarımda çınlamaktadır. Şimdi Hikmet Kazgan Başkanımız aynı şekilde çalışmaktadır.”

Nurettin Öndeş ile 1984 Yılında Demiryol-İş Sendikasının çalışma koşullarını iyileştirmek amacıyla bizleri DDY Çalışma atölyelerine davet etmesiyle tanışmıştık. Alişan Hayırlı ile birlikte Demiryol-İş sendikası işçilerinin dertlerini dinlerken genç Sendika Başkanı Nurettin Öndeş’de açıklamalarıyla TCDD Yöneticilerini göreve davet ediyordu.

Nerede ise 40 Yıl geçmiş. Nurettin Öndeş hala Demiryolu İşçisinin gönlünde yatıyor. Atılan sloganların arasında Öndeş bir işçi lideri olduğunu bir kez daha gösteriyordu. Öndeş Demiryol-İş Sendikası Genel Başkan Yardımcısı, halen Demiryolu Sevenler ve Gönüllüleri Yardımlaşma Derneği ve Sandığının Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yürütüyor.

Yani işçilere hizmete devam ediyor.

Ardından Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan söz aldı ve yıllardır tanıdığı Nurettin Öndeş’in iz bırakan bir sendikacı olduğunu söyledi:

Nurettin Öndeş sendikacılığın duayen ismidir. İyi günde ve kötü günde işçinin yanında olmuştur. Hep işçinin önünde yürümüştür, onlara yardımcı olmak için çalışmıştır.”

Demiryol-İş Sendikası Şube Başkanları da Nurettin Öndeş hakkında izlenimlerini anlattılar.

Sonra Tek liste ile gidilen seçimleri Hikmet Kazgan başkanlığındaki liste kazandı. Seçilen tüm sendikacıları tebrik ediyor başarılar diliyoruz.

Nurettin Öndeş’i de ayrıca tebrik ediyoruz.

Demiryolu camiasında bu kadar sevilip ve sayılmak ve Başkan olarak gönüllerde kalmak kolay değildir.

Öndeş bunu başaran bir sendikacımız olmuştur.

Yolu açık olsun...

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Zülküf DERE 2023-06-05 22:51:26

Vahap başkanım Allah senden razı olsun Nurettin Öndeş başkanımı kalemine aldığın için sana ne kadar teşekkür etsek azdır iyi ki varsın . Öndeş başkanım Malatya'nın bir değeridir.

Avatar
Mehmet Salih bengi 2023-06-05 22:32:58

Allah senden razı olsun