ALTIN
 2.468,19
DOLAR
 32,4306
STERLİN
40,3674
EURO
 34,5013

Depremden önce yazdığım bir yazımda şöyle demişim;

“Malatya geçmişi geleceğe taşıyan, dünü bugünle buluşturan bir uygarlıklar merkezidir. Bir başka tanım ile Malatya ticaret ve sanayinin yanı sıra köklü tarihi, kültürel değerleri ve de birbirinden alımlı doğal güzellikleriyle bulunduğu coğrafyaya renk katan gözümüzün nuru bir şehirdir.

Ne var ki; Malatya bir yandan imar edilirken, bir yandan kültürel mirasın korunup saklanmasında sorunlar yaşadığı maalesef acı bir gerçektir.

Örneğin, tarihsel doku her dönemde kıyıma uğramıştır. Sit alanları, karakteristik özelliklere sahip tarihi konakları, hanları, hamamları, camileri, sokak çeşmeleri bir bir yok edilmiştir” Diye devam etmişim.

Dilim tutulsaymış da demeseymişim.

Kıyıma uğratılmış dediğim tarihsel doku şimdi depremin yıkıcı etkisiyle yerle bir olmuş vaziyette.

Depremin psikolojik etkisi biraz hafifledikten sonra şehrimizin imar çalışmaları tekrar başlayacak ve umuyorum bilimin yol göstericiliğinde yeni ve daha sağlam bir Malatya kurulacaktır.

Ancak!

Malatya sadece sağlam ve güzel binalar, parklar, bahçeler, dinlenme alanları, geniş cadde ve meydanlarla değil, tarihsel ve kültürel dokunun ayağa kaldırılmasıyla güzelleşir, yücelir ve de anlam kazanır.

Çok manidar bulduğum bir cümle; “Şehirler sahip oldukları kültür varlıklarıyla tanınırlar”… Cümlesidir…

Tarihi eserlere bakarak o şehirde tarihin izdüşümünü görmek mümkündür. Şehrin görünümü ile diğer şehirlerden ayırmak, özgün kültürünü ve insanını tanımak zor değildir. Kültürel mirasının farkında olan ve kültürel varlıklarına sahip çıkan toplumlarda da aidiyet duygusunun güçlendiği ve geleceği yapılandırmada yaratıcı düşüncenin de geliştiği ve şehirli olma bilincinin arttığı görülmektedir..

Temennim odur ki şehrimiz bir yandan imar edilirken, bir yandan da bizi biz yapan kültür varlıklarımız eş zamanlı olarak ayağa kaldırılır.

Eğer şehrimizdeki tarihsel değere sahip anıtsal yapıları Malatya’da yaşayan hemşehrilerimiz sahipleniyorsa ve o eserlerin onarımına katkı sağlıyorsa o şehirde "şehirli olma" bilincinin en anlamlı, en güzel örneklerinden biri sergileniyor demektir.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.