ALTIN
 2.468,19
DOLAR
 32,4306
STERLİN
40,3674
EURO
 34,5013

Malatya ile Adıyaman il sınırında bulunan Nemrut Dağı ne kadar Adıyamanlılar bizim dese de dağın yer aldığı sınırlar ne yazık ki Pütürge ilçesine bağlı Büyüköz Köyünün köy sınırları içerisinde ve Büyüköz köylülerinin yayla olarak kullandığı alanda yer almaktadır.

Türkiye Kültür Portalında yer alan bilgilerde de “Nemrut Dağı Ören Yeri, Pütürge’nin Büyüköz Köyü ile Adıyaman’ın Kâhta İlçesi sınırları içerisinde yer almaktadır” dediği gibi  çok sayıdaki kaynakta ve de tapu kayıtları da Nemrut Dağının bulunduğu alanın Pütürge sınırları içerisinde olduğunu göstermektedir.

Bu nedenle de 1987 Yılında Malatya Valisi Naim Cömertoğlu, Nemrut izlenimlerimizi yazmamız üzerine Nemrut Dağı’na Adıyaman Kahta yolu ile gidip, zor bela dağa çıktıktan sonra Malatya tarafına yürüyerek indiğinde onlarca yabancı turistin taşlarla yapılmış yayla evlerinden oluşan ve Güneş Motel adı verilen 1 metre yüksekliğindeki taşlarla çevrili odalarda kaldığını görünce “Ben Malatya Valisi olmaktan utandım” demek zorunda kalmıştı.

Ve hemen Büyüköz köyünün yaylasına bugün hala yer alan oteli yaptırmıştı. Naim Cömertoğlu gitti yerine gelen Vali Kutlu Aktaş ulaşıma engel olan iki dere ve çay üzerine köprü yaptırıp ardından da Nemrut Dağının zirvesine kadar giden yolu 3 günde açmıştı. Geriye Malatya yolunun Adıyaman Kahta’dan gelen yolla birleştirmek için talimat dahi vermişti.

Adıyaman’ı birkaç otelci ayağa kaldırdı. Nemrut Elden gidiyor diye ses yükselttiler. Oysa Malatya’nın amacı Nemrut’u sahiplenmekten öte Çıkmaz bir sokakta yer alan Nemrut Dağını Malatya, Elazığ ve Diyarbakır yönüne doğru açmaktı.

Adıyaman tarafının tepkisi ile birleştirilmesi düşünülen yol öylece kaldı. Hala birleştirilmemesi için de elden gelen çaba saf ediliyor. Nemrut Dağı iki il arasında gereksiz bir gerginliğe neden oldu, siyasiler Adıyaman’dan gelen tepkilere daha çok taraf olmayı tercih ettiler.

Malatya Valiliği Nemrut dağına giden yolun Adıyaman tarafından gelen yol ile birleştirilmesi için her zaman büyük çaba harcadı ancak başarılı olamadı.

Hatta bu durum Malatya Valiliği ve Adıyaman Valiliği arasında dava konusu bile olmuştur. Bir zamanlar Adıyaman Valisi olan Halil İbrahim Daşöz, bu konuyu dava ve soruşturma konusu yapmış, bakın talihe ki Vali Daşöz ilerleyen yıllarda Malatya Valisi olarak atanınca davayı hem açan hem de suçlanan tarafı olmuştur.

Nemrut kimin tartışması o kadar büyüydü ki, Malatya Valiliği 2010'da Malatya tanıtım günlerindeNemrut Dağı'nın resimlerini kullanması üzerine Adıyaman Belediyesi, Malatya'nın tanıtım günlerinde Nemrut resimlerin kullanılmaması, ayrıca valiliğin web internet sitesinde Nemrut Dağı resimlerin kaldırılması için dava bile açtı. Malatya Valiliği, resmi web internet sitesinde Nemrut Dağı'na ilişkin resimleri kaldırdığı gibi 2011 yılında Malatya'nın tanıtım günlerinde Nemrut resmini kullanmadığını da açıklamak zorunda kalmıştı.  

Adıyaman’dan Nemrut Dağı konusunda gelen tüm seslere Malatyalı siyasiler hep sessiz kaldılar. Hatta Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay Malatya ziyaretinde, Nemrut Dağına gideceğini açıklamıştı. Bakan daha Malatya’ya gelmeden bir AK Parti Adıyaman Milletvekili sert bir açıklama yaparak “Sayın Bakan Malatya tarafından Nemrut Dağına gitmek Mescidi Aksa’ya İsrail Kapısından girmekle eşdeğerdedir” diye konuşunca da Bakan gezisini iptal etmişti.

 

Adıyaman ve Malatya arasındaki Nemrut Dağı tartışması, yol kavgası Avrupa’da Üniversitelerde ders konusu olurken, Malatya tarafı tamamen Nemrut Dağını kendi sınırları içerisinde yer almasına rağmen tamamen Adıyaman’a bıraktı.

Malatya Kültür ve Turizm Müdürlüğü de Nemrut Dağından elini ayağını çekti.

Ancak geçtiğimiz günlerde Malatya Valisi Hulusi Şahin’in Nemrut Dağını ziyaret etmesi nedeniyle gönderilen basın açıklamasında yer alan ifadeleri görünce daha da şaşırdık.

 

Malatya Valiliği tarafından yapılan yazılı açıklamada "Adıyaman Kâhta ilçesi sınırları içerisinde kalan ve Pütürge İlçemizden de kolaylıkla ulaşılabilen Nemrut Dağı" ifadelerine yer verildi.

 

Nasıl olur dedik.

Nemrut Dağı dava konusu oldu da Pütürge Büyüköz Köyünün sınırları Adıyaman’ın Kahta sınırlarına mı kaydırıldı diye düşündük o da yok.

Malatya Valiliği bu açıklamasıyla bizlere de pes dedirtti.

Yasal bir durum yok, dava sonucu yok, Nemrut Dağı Kahta sınırları içerisindeymiş.

Bu ne telaş bu ne korku?

Sınırlar bellidir, Kahta’nınsa Kahta’nındır. Pütürge’nin ise Pütürge’nindir.

Tapu kayıtları neyi gösteriyorsa gerçek odur.

Kaldıki Malatya’nın “Bizimdir” ya da Sizindir” diye bir derdi yok.

Malatya’dan giden yol Adıyaman’dan gelen yol ile birleştirilsin. Malatya’dan gitmek isteyenler Adıyaman’a kadar gitsin, Adıyaman’dan gelenler de Malatya güzergahına yönelsinler o kadar.

Adıyaman’da bizimdir, Malatya’da Adıyaman’ındır.

Bunun kavgası olur mu?

Bırakın onun bunundur kavgasını…

Adıyaman-Malatya yolunun Nemrut Dağında birleştirin. Varsın Nemrut Dağı Adıyamanlıların olsun. Bizde sizleri alkışlayalım.

Nemrut Dağı 1987'de UNESCO tarafından Dünya Mirası ilan edildi, 1988 yılında Nemrut Dağı Millî Parkı ile korumaya alınmıştır.

Çıkmaz sokakta Dünya mirası olmaz.

Adıyaman ve Malatya Valileri bir araya gelerek Yolu birleştirme konusunda somut adım atmalıdır.

Olması gereken budur.

Kahta’da birkaç otelci para kazanacak diye bölgeye zarar vermenin anlamı da yoktur.

Bundan en çok kazanan da elbette ki Adıyaman olacaktır.

Malatya Valiliği bu adımların öncüsü olmalıdır.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.