ALTIN
 2.468,19
DOLAR
 32,4306
STERLİN
40,3674
EURO
 34,5013

Tarih 2 Kasım 1989’da.

Malatya Gazeteciler Cemiyetini resmen kurmuştuk.

Ama ne yeri ne de kalıcı bir adresi vardı.

Mecburen Hamle Gazetesinin Emeksiz Caddesindeki adresini Dernek adresi olarak bildirdik.

Hemen kongre kararı aldık ve 20 Ocak 1990 Tarihinde Birinci Olağan kongremizi gerçekleştirdik.

Kurucu Başkan Haydar Karaduman başkanlığında Mehmet Gülseren, Vahap Güner, Ali Aladağ, Remzi Hayta, Bülent Sarıçiçek, Ahmet Özcan, Necati Çelebi ve Mustafa Altun’dan oluşan 9 kişilik Yönetim Kurulu göreve seçilmişti.

Basın Dağıtım Sorumlusu Ahmet Özcan’ın çabasıyla da İnönü Caddesinde Renkli Sinema yanındaki binada Cemiyet Merkezini açmaya karar verdik. Cemiyetin levhasını balkona asarken yol yürüyüşümüz başlamıştı.

Bizler 2 Kasım 1989’da Cemiyeti kurarkan, Ankara’da Bakanları nedeniyle “Malatya Hükümeti” adı verilen hemşerimiz Başbakan Turgut Özal’da 9 Kasım 1989’da Cumhurbaşkanı seçilerek Çankaya’ya çıkmıştı.

İlk kongremizi yaptığımızı Başkanımız Haydar Karaduman, Çankaya Köşkünde oturan Rahmetli Turgut Özal’ı arayarak kuruluşumuzu haber veriyordu.

O dönemlerde Rahmetli Turgut Özal basının da hedefindeydi. Emin Çölaşan’ın  “Turgut Nereden Koşuyor” kitabı yüzden fazla baskı yapmış, Turgut Özal’ın başarısından bahseden yayın organı dahi  yok gibiydi. Sürekli eleştirilere muhatap olan Özal’a ödül vermeyi düşünen de olmamıştı.

 İşte bu aşamada Malatya Gazeteciler Cemiyeti olarak hemen harekete geçtik.

Ankara’da bir ödül töreni düzenlemeye karar vermiştik ve bu törene Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın katılmasını istiyorduk.

Başkanımız Haydar Karaduman, Çankaya ziyaretinde konuyu Cumhurbaşkanına açtı, bilgilendirdikten sonra “Evet” cevabıyla hazırlıklara başladık.

Ama Malatya’da Vali Oğuz Kağan Köksal ve seçilen Belediye Başkanı A.Münir Erkal vardı.

Nedeni bilinmez ama bizlere karşı soğuktular, arada önemli bir neden yoktu ama olumlu bir ilişki olduğuda söylenemezdi. Bu nedenle genelde Ankara bazlı bir ödül töreni düzenlemeye karar verdiğimizden, Malatya Valisi ve Belediye Başkanına ödül vermeyi ilk etapta düşünmedik.

Özel bir Jüri oluşturmuştuk, 13 Ayrı dalda 17 kişiye ödül verilmesi kararlaştırılmıştı. Ödül alanların isimleri şöyle:

1-YILIN DEVLET ADAMI ÖDÜLÜ: ABD Başkanı George Bush ve TC. Cumhurbaşkanı Turgut Özal.

2-YILIN POLİTİKACISI ÖDÜLÜ: TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Yusuf Bozkurt Özal

3-YILIN SANAYİCİSİ ÖDÜLÜ: Genç İş Adamı Ahmet Çalık

4-YILIN GAZETE YAZARI ÖDÜLÜ: Spor Yazarı Ali Sami Alkış

5-YILIN VALİSİ ÖDÜLÜ: İzmir Valisi Kutlu Aktaş

6-YILIN TIP ADAMI ÖDÜLÜ: Turgut Özal Tıp Merkezine katkıları nedeniyle Dr. De Bakey.

7-YILIN BAŞARILI ÖZEL SEKTÖR TEMSİLCİLERİ ÖDÜLÜ: ASİAD Genel Başkanı Veli Sarıtoprak ve Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Abdurrahman Yavuz.

8-YILIN BÜROKRATI ÖDÜLÜ: Başbakanlık Müşaviri Cumali Ünaldı

9-YILIN İŞADAMI ÖDÜLÜ: Turizmci Hasan Süzer

10-YILIN SANATÇISI ÖDÜLÜ: Selahattin Alpay, Zerrin Özer

11-YILIN YAYINCISI ÖDÜLÜ:Magic-Box Yayıncı Adem Gürses

12- YILIN EDEBİYAT ÖDÜLÜ: Gazeteci-Yazar Necati Güngör

13-YILIN BELEDİYE BAŞKANI ÖDÜLÜ. Kale Belediye Başkanı Cahit Tokmak.

Ödül alacak isimler böyle belirlenmişti. İlk anda pek de ciddiye alınmasa da ödül töreninin yapılacağı yer ve mekan belirlenip, bir de Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ında Ödül töreninde hazır olacağını bildirmesinin ardından Malatya Valiliği ile Malatya Belediye Başkanlığı birden hareketlendiler.

Oysa önceleri düzenleyeceğimiz ödül törenine duyarsız kalmışlardı. Jüri de Malatya Valisi ve Belediye Başkanını ödül listesine almamıştı. Belediye Başkanlığı Ödülü Kale İlçesinde Cahit Tokmak’a, Vali ödülü ise İzmir’e Vali olarak atanan Kutlu Aktaş’a verilmişti.

Vali Oğuz Kağan Köksal “bunu neden yaptınız”, Belediye Başkanı Ahmet Münir Erkal “beni görmezden gelemezsiniz” diyordu. Ödül bekleyen bazı isimlerde sitemlerini iletince Yönetim Kurulu olarak toplandık, Ödül listesine gerekli eklemeleri yaptık.

Malatya Gazeteciler Cemiyeti Şeref Ödülünü Başbakan Mesut Yılmaz’a, Yılın Bakanı Ödülünü Metin Emiroğlu’na, Yılın Valisi Ödülüne ek olarak Oğuz Kağan Köksal’a, Yılın Belediye Başkanı Ödülüne ek olarak A.Münir Erkal’a, Yılın Bürokrat Ödülüne ek olarak Köy Hizmetleri Genel Müdürü Gazi Barut’a verilmesini ödül listesine almıştık.

Ödül Töreni için Kavaklıdere’deki SSK Eğitim Tesislerini tercih etmiştik. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Metin Emiroğlu ödül töreni için gerekli talimatları vermiş, Cumhurbaşkanı Turgut Özal’da Yurtdışı gezisine çıkmıştı.

Ödül törenine katılıp katılmayacağı merak konusu olunca MGC Başkanı Haydar Karaduman Çankaya’ya gidip daveti tekrar hatırlatmak zorunda kalmıştı.

Çankaya geliyorum deyince de Malatya’dan Ankara’ya bir akış başladı. ANAP Kurmayları, bürokratlar yerlerini önceden ayırmak zorunda kaldılar. O günlerde de bazı meslektaşlarımız iyi niyetle yaptığımız, Malatya’dan Ankara’ya uzanan ödül törenini görmezden geldikleri gibi asla kabullenemediler.

Yeni Kurulmuş bir Cemiyet Ankara’da ödül töreni düzenliyor, Cumhurbaşkanının katılmasını sağlıyor, ödül veriyor ama gören gözler görmüyor ve kıskançlıktan kahroluyorlar.

Bir gözümüz Çankaya’da…

Cumhurbaşkanı Yurt dışından dönecek mi?

Ödül törenine katılacak mı?

Ödül törenine bir gün kala Cumhurbaşkanı Özal yurda dönmüştü. Çankaya geceye katılacağını bildirdi.

Sevincimiz sonsuz.

SSK Eğitim Tesislerinde bekliyoruz.

Önce Bakanlar, ardından bürokratlar, ANAVATAN Kurmayları geldiler. Ardından Aday adayları gece de olmak için aramaya başladılar.

ABD Büyükelçisi kalabalık bir heyetle ABD Başkanı George Bush'un ödülünü almak üzere gelmişti.

Yaygın Basın ve TV kanalları Kavaklıdere’de.

Yurt dışından dönen Cumhurbaşkanı Turgut Özal, MGC Ödül gecesinde önemli açıklamalarda bulunacağını basın kuruluşlarına bildirmişti.

Yurt ve Dünya Basını Malatya Gazeteciler Cemiyeti Gecesine odaklanmıştı.

Cumhurbaşkanı Özal’ın makam otomobili Kavaklıdere’deki SSK Eğitim tesisleri önünde durduğunda metrelerce uzayan bir karşılama kuyruğu oluşmuştu.

Özal Salona girdi ve mikrofonu alarak önemli açıklamalarına başlamıştı. Tüm kanallar Özal’ın Malatya Gazeteciler Cemiyeti Ödül töreninde yaptığı konuşmayı canlı yayınlıyordu.

Ödülleri tek tek Cumhurbaşkanı Turgut Özal verdi, Malatya Gazeteciler Cemiyeti Başkan ve Yöneticilerini tebrik etti.

MGC olarak zoru başarmıştık.

Ankara’dan Tüm Türkiye’ye Malatya Gazeteciler Cemiyetinin sesini 1990 Yılında duyurmanın sevincini yaşamıştık.

Yol açılmıştı, hedefe ulaşmak daha kolaylaşmıştı.

Dönemin Valisi Oğuz Kağan Köksal ve Belediye Başkanı Ahmet Münir Erkal ile yeniden başlayan bir dostluğa da bu tören vesile olmuştu.

Cemiyetimize destek olan, yanımızda yer alan dostlara bir kez daha teşekkür ediyoruz.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.