ALTIN
 2.468,19
DOLAR
 32,4306
STERLİN
40,3674
EURO
 34,5013

Malatyalı olup da memleketinde iz bırakanları yazdığım köşemde, bir süreden beri Malatyalı olmayan ama yolunun düştüğü Malatya için güzel işler yapanları yazmaya başladım. Bugünkü konuğum Malatyalıların gönlünde taht kuran Gülkız Tulay... Kimdir diye baktığımızda Gülkız Tulay’ın Türkiye Satranç Federasyonu ( TSF ) Başkanı olduğunu görüyoruz.  Onyedi yıl önce Türkiye Satranç Federasyonu Malatya İl Temsilciliğine atandığımda TSF yönetim kurulu üyesi idi. 2012 yılında TSF Başkanlığına seçildiği günden beri Türkiye Satrancına olduğu gibi Malatya’ya da büyük ilgi gösterdi. İlgisi ve desteklerinin yanı sıra neredeyse her yıl Malatya’ya geldi. Malatyalılarla sıkı dostluk kurdu. 

Türkiye'deki en eski ve etkili uluslararası satranç turnuvalarının yapıldığı illerden biri de Malatya’dır.  Gülkız Başkan ilk olarak 2013 yılı ilkbaharında Uluslararası Altın Kayısı Satranç Turnuvası’nın protokol imzası için Malatya’ya geldi. Uluslararası Altın Kayısı Satranç Turnuvalarının yapıldığı altı yıl boyunca açılış veya ödül törenlerine katılmak üzere Malatya’ya geldi. Türkiye'de ilk kez davul zurnayla, folklor ekibiyle, halaylarla bir satranç turnuvası açılışı Malatya’da oldu. Yani Gülkız Tulay Başkanımızı Malatya’da folklor ekibiyle, halaylarla karşıladık. Malatya’ya her gelişinde hem Malatyalılar ile hem de yurt içinden ve yurt dışından gelen satranç sporcuları ve aileleriyle kurduğu güzel dostluklarla sevildi, sayıldı, ilgi odağı oldu.

Altı yıl süren Uluslararası Altın Kayısı Satranç Turnuvası’ndan sonra Malatya’da yeniden bir  güneş doğdu, bir güzellik  doğdu. Malatya'nın Arslantepe’sinden ülkemize ve tüm dünyaya doğan bu güneş yine bir open turnuva idi. Battalgazi Belediyesi ile yapılan görüşmelerde tarihle satrancın Arslantepe ile buluşması adına Arslantepe Uluslararası Açık Satranç Turnuvası yapılması hususunda görüş birliğine varıldı. Yine bir bahar sabahı Malatya’ya ( Arslantepe’ye )  protokol imzasına gelmişti Gülkız Başkan.  

Köşe yazarı olmama vesile olanlardan biridir Gülkız Tulay. Nasıl mı? Başkanımızın bir Malatya gezisi sonrasında, izlenimlerimi yazıp sosyal medyada paylaşmıştım. Malatya Söz Gazetesi başyazarı Kemal Deniz, sosyal medyadaki bu yazımı okuyunca gazetelerinde köşe verirlerse burada “biyografi yazıları” yazabileceğim kanaatine varmış. Kemal Deniz, gazetelerinde yazmamı önerdi. Yazmaya başladığımdan bugüne dek Malatya’da iz bırakan elliden fazla hemşerimizin biyografilerini yazdım.

Uluslararası platformlarda da Gülkız Tulay ön plana çıktı. Türk sporu adına, Türk satrancı adına, Türkiye adına büyük gurur yaşandı.  44. FIDE Satranç Olimpiyatı’nın yapıldığı Hindistan’da 5 Ağustos 2022’de Uluslararası Satranç Federasyonu FIDE toplantısında Başkanımız Gülkız Tulay, “Avrupa’nın Üstün Başarılı Yöneticisi” seçildi.  FIDE tarafından düzenlenen ve Avrupa, Asya, Afrika ve Amerika kıtalarının en iyilerinin belirlendiği; “Satrançta Yılın Kadınları Ödülleri”nde Türk satrancının son 10 yılda sergilediği başarı grafiği, satranç sporunun yaygınlaştırılması için hayata geçirdiği projeler ve başarılı çalışmaları nedeniyle “Avrupa Kıtasının Üstün Başarılı Yöneticisi” ödülüne layık görüldü.  

 Malatya Söz Gazetesi’nde hakkında yazacağımı söylediğim Gülkız Tulay’la yaptığımız görüşmede söylediklerini birlikte dinleyelim.

“Malatya Söz Gazetesindeki yazılarınızda ‘Uluslar arası Arslantepe Açık Satranç Turnuvası’ yazınızı ilgiyle okudum. Malatya’da uluslararası Altın Kayısı Satranç Turnuvası ile Uluslararası Arslantepe Satranç Turnuvasının düzenlenmesi satranç camiası tarafından ilgiyle karşılanıyor. Bu turnuvaların protokol imzaları, açılış ve ödül törenleri için Malatya’ya çok geldim. Her gelişimde Malatya’nın farklı güzelliklerini görme imkânı buldum. Son olarak da Arslantepe Uluslararası Açık Satranç Turnuvası protokolü imzası için geldim Malatya’ya. Bu turnuva yalnızca Malatya’nın değil Türkiye'nin tanıtımına katkısı olduğundan dolayı Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder’e çok teşekkür ediyorum. Hem TSF Malatya İl Temsilcisi olarak yaptığınız çalışmalarınızdan dolayı hem de gazetenizde satrancı öne çıkaran yazılarından dolayı size de teşekkür ediyorum Cemal Bey. Bu vesile ile hem Malatyalılara hem de Türkiye Satranç Ailemize selamlarımı sunuyorum.”  Şimdi de yazarlığıma vesile olan TSF Başkanı Gülkız Tulay Başkan’ı yakından tanıyalım. 1962'de Sivas'ta doğan Gülkız Tulay, Mahir Tulay ile evli olup, Türkiye Yaş Grupları şampiyonlukları bulunan Türk Milli takımında yer alarak ülkemizi başarıyla temsil eden Berkay ile Seray’ın annesidir.  

Üniversite eğitimini işletme ve ekonomi üzerine Çukurova Üniversitesi'nde tamamladı. Profesyonel yöneticilik hayatına, 1984 yılında aile şirketi olan Kurt Grup'ta başladı.

 Aktif iş hayatına devam ederken, 1998 yılında oğlunun satranca başlamasıyla, Türkiye'nin ilk satranç eğitim kulüplerinden olan Tarsus Zeka Satranç Kulübünü, ardından da Mersin Zeka Satranç Kulübünü kurdu. Tarsus Zeka Satranç Kulübü, 2002 yılından bu yana Türkiye Satranç Federasyonu en üst liginde mücadelesine başarıyla devam etmektedir.

Satranç ile iç içe geçmiş yaşamına 2004-2008 dönemi Türkiye Satranç Federasyonu yönetim kurulu üyeliğini ekleyen Gülkız Tulay, 2008-2012 döneminde de alt yapı ve Milli takımlardan sorumlu asbaşkan olarak yönetim kurulu üyeliğini sürdürdü. 5 Kasım 2012 tarihinde gerçekleştirilen Olağan Genel Kurul neticesinde ise oy çokluğu ile Türkiye Satranç Federasyonu Başkanlığına seçilen Tulay, aynı zamanda TSF'nin ilk kadın Başkanı oldu. Gülkız Tulay, 7 Kasım 2016 tarihinde gerçekleşen Olağan Genel Kurulu neticesinde ikinci kez ve 5 Kasım 2021 tarihinde gerçekleşen Olağan Genel Kurul'da da üçüncü kez TSF Başkanlığına seçildi. 

Uzun yıllardır sivil toplum kuruluşlarında ve sosyal sorumluluk projelerinde aktif olarak rol aldı. Yaptığı çalışmalarla birçok ödül alan Tulay, 2016 yılında Uluslararası Lions Kulüplerinin en prestijli ödülü olan "Melvin Jones Fellow Dostluk Ödülü"ne layık görüldü. Ayrıca hayatı ve yaptığı başarılı çalışmalarıyla, iş dünyasının gelişimine katkıda bulunan ve yaptıklarıyla fark yaratan 100 seçkin kadının yer aldığı "Fark Yaratan Kadınlar" kitabında yer aldı.

Gülkız Tulay Başkanıma Türk Satrancına katkılarından ve Malatya’ya olan ilgilerinden dolayı teşekkür ettim. Kendilerini yine Malatya'da görmek dileğiyle vedalaştık. 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.