ALTIN
 2.104,05
DOLAR
 31,3822
STERLİN
39,7428
EURO
 34,0576

Allah aşkına bu denetimciler ne iş yapıyor acaba? Hiç çarşıda pazarda fiyat araştırması yapan yok mu? Geçenlerde benzer bir mevzudan kahve ve yumurtadan örnek vermiştim. Bugün de birçoğumuzun severek tükettiği maden suyu ile örnek vereyim. Yemekten sonra ve sıcak havalarda en çok tüketilen ürün olan maden sularındaki fiyatlar adeta insanı pes dedirttiriyor. Bakkal ve marketlerde 3 TL’den vatandaşa satılan maden suları, şehrin ana arterlerinde bulunan büfe ve buna benzer yerlerde 4 liradan vatandaşa satılıyor. Bakkal ve Marketler burada kazanıyor da bu tür büfeler mi kazanmıyor? Hele birde bir çay ocağına git bakalım içtiğin soda 5 TL’den veriliyor.

Geçtiğimiz günlerde habere çıktım ve programlı bir haberi beklerken, ‘hava sıcak bir maden suyu içelim’ dedim arkadaşıma. Oturduk ben sade soda içtim yanımdaki arkadaşta limonlu soda içti. Oturduk biraz sohbet ettik. Program saati geldi, ‘borcumuz kaç lira’ diyerek hesabı sordum. İşletme sahibi ‘borcunuz 13 TL’ dedi ben şaşırdım dedim neden böyle, ‘sade soda 5 TL limonlu Soda 8 TL’ dedi. Ben iyice şaşırdım ve ‘gelinen son nokta kim ne tutturursa’ diye mırıldandım.

Hadi diyelim bu arkadaş işletme açmış çalıştırıyor gideri var, elektik parası var, şu var, bu var diyelim. Peki bakkal kira ödemiyor mu, elektrik tüketmiyor mu, onun giderleri yok mu? O 3TL ile satıp üzerine kar ediyor da sen neden bu fiyattan satıyorsun? Bazen bazıları diyor ya ‘fırsatçılık’ evet bu fırsatçılık hatta biraz daha da genişletelim kazıkçılık bu düpedüz.

Geçtiğimiz hafta kahve ve yumurtadan örnek verdim bu hafta sodadan örnekti. Çarşıya çıkın bakın bu örneklerin arkı arkası kesilmez. İşte burada devreye denetim mekanizması girmeli. Uyarıyoruz, buradan bağırıyoruz, vatandaşın sesi olmaya çalışıyoruz. Sağ olsunlar bu mekanizma ne sesimizi duyuyor, ne bize cevap veriyor, çalışmaları hakkında bilgilendiriyor. Denetim mutlaka yapıyordur ama ne kadar etkili bir denetim bu? Bir normal vatandaş gibi gidiyor mu, bir çay ocağına oturup bir tan3e soda içip fiyatını sorup sonra sorguluyor mu? ‘bunun alış fiyatı ne kadar senin sattığın fiyat neden böyle diyor mu? Zannedersem olmuyor ki bazı böyle kişiler bizleri para makinesi zannederek çarpmaya çalışıyor. Burada bütün esnaflarımızı bu şekilde örneklendirmiyorum. İşini hakkı ile yapana sözüm yok. Onlar lütfen beni yanlış anlamasın. Sözüm ekonomik sıkıntıları fırsat bilen fırsatçılara.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner43