ALTIN
 2.468,19
DOLAR
 32,4306
STERLİN
40,3674
EURO
 34,5013

1970’li Yıllarda Malatya’da fikir ve proje üreten bir ekip vardı.

Hepsi kendi alanlarında birikimli, o günün şartlarındaki en iyi eğitimi almış son derece donanımlıydılar.

Ekipte yer alanların kendilerine ait bir görüşleri vardı, sık sık da tartışıyorlardı, ancak ortak bir noktaları vardı.

Malatya… Denilince hepsi görüşlerini bir kenara bırakıyor, uzmanlıklarını konuşturuyorlardı.

Malatyaspor’un kuruluşu işte bu ekibe aitti. Mıh Osman kulüpleri bileştirirken bu ekipten feyz almıştı, Kulübün tüzüğünü hazırlayan ve ilk başkanlığını da eski Belediye Başkanı Avni Gebeş yapmıştı.

Rahmetli Gebeş’de bu ekip içerisinde yer alıyordu. Avukat Hayrettin Abacı 1960 Yılından beri Malatya’ya Üniversite kurulmalıdır diye bağırıyordu. Ekip Malatya’ya Üniversite kurulması için her platformda konuşuyordu, Malatya kayısısını tanıtmak içinde Kayısı Şenliklerini tartışıyorlardı.

Derken 1972 yılında Malatya’ya genç bir Hekim SSK Hastanesine atanmıştı. Dr. Sadık Özen Malatya için kafa yoranların toplantılarına katılmış konuşulanları dinlemişti. Hemen iki Dernek kurulmasına öncülük etti. Malatya’ya İnönü Üniversitesi Kurma ve Yaşatma Derneği ile Fuar Kurma ve Turizm Derneğinin kurulmasına öncülük ederek ilk adımı attı.

Önce Şenliklerle başlayalım sonra Festivale dönüştürelim, ardından da Fuara kendiliğinden dönüşür fikrinde bir araya geldiler ve 1973 Yılının Temmuz Ayında ilk Kayısı Şenliklerinin komitesini oluşturdular.

Vali Sadullah Verel, Belediye Başkanı Mehmet Kırçuval’dı. Komite Başkanlığına Dr. Sadık Özen seçildi, sonra diğerleri görev aldılar. Az giderle çok iş yapmaları gerekiyordu, çünkü öyle aktarılacak büyük meblağlar yoktu. Kayısı yarışması ile işe başladılar, Esnaflar Şehir merkezinde vitrin yarışması düzenlediler. Küçük bir panayır oluşturarak satılan stant gelirleriyle giderleri karşılamaya çalıştılar. Sanatçıları getirmek için çaba sarf ettiler. Sunuculuk işini Gazeteci Orhan Apaydın yapıyordu.

Gençlik ve Spor İl Müdür Yardımcısı Cengiz İnci çok sayıda folklor ekibini Malatya’ya bir yarışmaya davet etmiş ardından da gelen ekipler Malatya’nın gözde yerlerinde halk oyunları gösterileri yapıyordu.

Kayısı Şenlikleri konuşulur olmuştu. Kanal Boyunda Stada doğru kurulan Fuar stantları ilgi görmeye başlamış, Vitrinler önünde kalabalıklar toplanmaya başlamıştı. İnönü Stadında akşam konser vardı, sanatçıları dinlemek için vatandaşlar sembolik ücretlerle de olsa para ödeyerek konserleri izlemeye başladılar.

Kayısı Balosu büyük ilgi görmüştü, Birinci Kayısı Güzeli seçilmişti. Malatya Kayısı Şenlikleri amacına ulaşmıştı. Aradan tam 49 yıl geçti, ilk festivali yapanları hatırlayalım diye bir fikir gelişti. Aklımıza ilk gelen Dr. Sadık Özen’di, sonra Orhan Apaydın ve Ertaç Önal’ı Komiteden beri tanıyoruz

Dr. Sadık Özen’i aradım tam 46 yıldır teklif gelmesini bekliyorum dedi. Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan’ı arayıp daveti ilettik. İlk Festivalde gelmesi için anlaştık ama o rahatsızlığı nedeniyle gelemedi, ancak çok memnun olmuştu. Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan’a davet için teşekkür etti, bir video mesaj gönderdi.

Yaklaşık 50 Yıl geride kalmasına rağmen Malatya 25. Kayısı Festivalini yapacak. Büyükşehir Belediyesi Festivalin konusunu Malatya’nın Birliği, beraberliği ve huzuru olarak kabul ederek 21 Temmuz’da Büyük bir yürüyüş ile tüm Malatyalıları bir araya getirmeyi hedefliyor.

Hedefi olan Festivaller, Şenlikler ve Fuarlar Malatya’ya hep kazandırmıştır.

Malatya Valisi Hulusi Şahin, Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan aylardır Festival için toplantılar yapıyor, festivalin ana hedefini anlatıyorlar.

Malatya’nın birliği ve huzuru için tüm Malatya bu günde kenetlenmelidir.  

Bu Festival de 49 Yıl öncesinde olduğu gibi iz bırakacak bir festival olmalıdır.

Emek verenlere ve çaba sarf edenlere teşekkür ediyoruz.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.