ALTIN
 2.468,19
DOLAR
 32,4306
STERLİN
40,3674
EURO
 34,5013

MALATYA, ERMENİ SURP KRİKOR LUSAVORİÇ VANKI

(Manastır) Kahverengi tabelası olmayan Dinsel ve Kültürel Yapı

Haziran 22, 2022

 Surp Krikor  Lusavoriç  Vank ( manastır)

Tarihi, kültürel ve turistik alanları gösteren kahverengi tabelası olmayan Malatya , Battalgazi  ilçesi şehre 2 km. mesafede  Çamurlu / Venk mahallesinde bulunmaktadır. Restorasyon sonrası defalarca gitmeme rağmen içerisini hiç göremedim. Anahtarını müzede olduğu söylenmektedir

Kilise-Şapel'in yeni  restorasyonu aslına uygun şekilde restore yapılmamıştır. 

"Tescil Durumu: 12.03.1977/ A-359 , 1  Grup Yapı.

Yapım tarihi 4. yüz yıl

Çevre düzenlenmesi Malatya Büyükşehir Belediyesi  tarafından yapılmıştır.Kilisenin orijinali 1540 metre kare yüzölçümü parsel  içerisindedir. Etrafında bahçeler ve yaşam alanları varmış.

Sanal medyada edindiğimiz bilgilere göre  temmuz ayının ikinci yarısında 

İstanbul'da yaşayan Malatyalı Ermeniler tarafından kurulan Malatya Hayder yönetiminin organizasyonu ile  

Türkiye'den ve yurt dışından gelecek  Malatyalı Ermeniler, Süryaniler  tarafından  önce Surp Yerrortutyun  kilisesinde ayin yapılacak sonra Venk Kilise/ Şapel ziyaret edilecekmiş.

     "Malatya’daki Ermeni manastırlarının en eskisi olarak kabul edilen ve yerel dini liderin yazın yaşadığı bu manastırın, Beydağ’ının doğusunda, “Guluçkar” diye adlandırılan kayalıklar üzerine ve 4. Yüzyılda inşa edilmiş olduğundan bahsedilmektedir. 13. Yüz yılın başında Ermenilerce tamir  edilmiştir. Günümüze ulaşan kilise de bu dönemden kalmadır. 20. Yüz yılın başında da işlevini sürdüren Surp Kirkor Lusavoriç Manastırı Haziran 2022 tarihinde  kiliseye asılan mermer yazıtta;

"Bu bina 1670 yılında venk şapeli olarak yapılmış olup ilk kez 2012 yılında restore edilmiştir. 2022 yılında Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı  Selahattin Gürkan tarafından onarımı ve çevre düzenlenmesi yapılmıştır." yazmaktadır.

 Yeni asılan yazıtta kilisenin 1670 yılında yapıldığı yazılsa da kaynaklarda  1670 yılında kilise tamir görmüş ve tamir kitabesi asılmıştır. 

                   Yukarıda ki  resimde : "Arevmedyan Hayastan/ Malatya Venk köyü, Surp Krikor  Lusavoriç  Vank'ı yıkılmadan önceki hali üst kat veremli hastalar için  senatoryum. Günümüzde alt katıda halen ayakta olan küçük şapel restore edilmiş. " yazmaktadır.

   Şapel restorasyondan öncesinde harabe halde olmasına rağmen de , bu kutsal mekana    Malatyalı Ermeniler,  Süryaniler  tarafından hatta toplumun tüm kesimlerince  Türkler, Kürtler, Alevi- Kızılbaşlar,  Müslümanlar ve turistler  tarafından da ziyaret edilmektedir.

                                                   Fotoğraf: Pilot, Atilla Özdemir 

   Küçük bir tepenin üstüne inşa edilen manastırdan, günümüze yalnızca kilisesi ulaşmıştır . Kilise; dikdörtgen, bazilika planlı bir yapıdır Kesme ve moloz taştan yapılmıştır Kilisenin taşıyıcı unsurları taştan olup, üzeri çift meyilli bir çatı ile örtülmüştür 10.30 x 6.60 metre büyüklüğünde bir alanı kapsamaktadır. 

 Gezgin öğretmen  olarak bir önerim; Venk kilisesinin yamacında yolun üstünde okul, altında okulun lojmanı  bulunmaktadır. Hatta Kilisenin doğu tarafına ihata duvarının bitişiğine  yakın zamanda bir ev yapılmıştır.  Venk( Çamurlu) mahallesinde yeterli sayıda öğrenci olmadığından taşımalı eğitim yapıldığı için bu binalar kaderine terk edilmiş, harabe haldedir. 

                                             

İlkokul  ve okul lojmanı

      Harabe halde bulunan bu binaların  yerine güzel bir seyir terası ve sosyal tesis yapılması durumunda hem Malatya halkı hem de gelen turistler acil ihtiyaçlarını karşılayabilecekler.  Malatya'yı Battalgazi ilçesi, Yıldıztepe, Orduzu,  Karakaya Barajı, Elazığ yolu,  Baskil Abdulvahap ziyareti ve Muşar dağındaki kartal yuvası gibi bin yıllık  Kadim Süryani Mor Ahron  manastırını kuşbakışı   seyredebileceklerdir.

Arslantepe Höyüğü 'nün UNESCO’nun  Dünya mirası Listesi’ne girmesi ile Malatya ülkemizde ve Dünyada dikkatleri üzerine çekmeye başlamıştır. Şimdiden bile yerli yabancı turistler gelmeye başlamıştır. Kalıcı listeye girebilmesi için  Malatya'daki Kurumların UNESCO'nun Arslantepe Höyüğünde yapılacak isteklerini yerine getirmeleri için bir an önce üzerlerine düşen  çalışmaları yapmaları gerekmektedir. 

 

 Malatya  Büyükşehir Belediyesi  tarafından restorasyonu  yapılan Ermeni Surp Yerrortutyun / Üç Horan (Taşhoran)  Kilisesi . Medyada , resmi yazışmalarda  Taşhoran kilisesi olarak geçen bu mimari eserin tarihi asıl ismi Malatya Ermeni Surp Yerrortutyun  ( Üç Horan / Üçlü teslis )dir. Yerli halkın ve resmi kurumların Taşhoran dediği  kahverengi tabelası olmayan Kilisesi’nin 28 Ağustos 2021 tarihinde "

 106 yıl sonra ilk ayin Malatya’da bulunan tarihi Üç Horan Kilisesi, 106 yıl sonra tarihi anlara tanıklık etti. 100 yılı aşkın süredir harap halde olan yapı hem kilise hem de kültür merkezi olarak hizmet verecek.

Kilisenin açılışı

 kültür ve İnanç turizminde dikkatleri Malatya’ya çekti. Dünyanın farklı noktalarındaki turistleri ve Malatyalı Ermenileri kente yönlendirmeye başladı bile.

Ermeni Surp Yerrortutyu / Üç Horan Kilisesi, Ermeni  Surp Kirkor Lusavoriç Vank (Manastırı )giriş kapının yanına  asılan mermer yazılarda  bu dini yapıların gerçek tarihteki adı  ve " Ermeni" kelimesi yazılmadığını gördüm. Bir eğitimci araştırmacı-yazar olarak dikkatimi çekti. Umarım ki sehven veya gerçek bilgi edinmeden "Ermeni" kimliği yazılmamıştır. 

Malatya Valiliğinin , İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün, Malatya Büyük Şehir Belediyesinin Türk İslam eserlerinin ve diğer milletlere ait  tarihi eserlerin cami,kilise,Havra,çeşme, kervansaray, kale yerleşim yerlerinin isimlerini yazarken araştırma yaparak orjinal isimlerini yazmaları.

  Ermeni Surp Yerrortutyun / Üç Horan  kilisesininde  resmi belgelerdeki asıl isminin resmiyete  yansıması ve Ermenice, İngilizce ve Türkçe tanıtım yazıtı, kahverengi levhası yazılması  daha bilimsel ve kanımca uygun olacaktır.

Malatya Büyükşehir Belediyesi  tarafından tarihi Ermeni Kilisesine   asılan mermer yazıtta "Bu bina 1893 yılında Taşhoran Kilisesi olarak yapılmış olup 1905 yılında ilk kez onarım görmüştür.1969 yılında geçirdiği yangından 2020 yılına kadar atıl kalmış 2020-2021 yılında Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan tarafından  kültür ve sanat merkezi olarak Restorasyonu yapılmıştır." Yazmaktadır

Venk Şapeli açıldığında da şehrimizin kültürel değerlerine önemli bir katkı sağlayacaktır. Kent belleğinin yeniden canlanmasına katkı sağlayacak en anlamlı projelerden biridir. Venk Şapeli de bağrında birçok acıyı , sevinci taşıyor. Biraz da bu yüzden, daha fazla sahiplenmeyi restorasyonla Venk Şapelinin taşları yıllardır uyuduğu yerden kalkmış. İnanç turizmine açılmasını cemaatinin gelmesini hak ediyor...

Kaynak: 1- 1915 öncesinde Osmanlı İmparatorluğunda Ermeniler Raymond H. Kevorkıan / Paul B. Paboudjıan

               2- Malatya Ermenileri coğrafya, Tarih, Etnografya / Arşağ Alboyacıyan

Not:

Emekli Uzm. Görsel sanatlar öğretmeniyim. Tarihe, Sanat Tarihine, farklı kültürlere inançlara ilgi duyuyorum.  Gezinyazıları yazıyorum. Yazdığım konular hakkında yanlışlarım varsa, yeni bilgiler varsa mail 'ime  gönderirseniz memnun  olurum.

Fotoğraflar:

Yol arkadaşım Adil Aktaş'ın 

ve Fikri Demirtaş kadrajından.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.