ALTIN
 2.468,19
DOLAR
 32,4306
STERLİN
40,3674
EURO
 34,5013

Elazığ-Sivrice depreminde Yeni Cami hasar aldı, ibadete kapatıldı, sonra restorasyon ve tadilat başladı.

Caminin kubbesinden başlayarak taban zemine kadar çalışmalar yapıldı, Minareler tek tek elden geçirildi.

Devletin Bakanları Genel Müdürleri, bürokratları tek tek ziyaret ettiler. Milletvekilleri, Belediye Başkanları sık sık uğradılar, resimler çektirdiler. Malatya’nın Valisi, Vakıflar Bölge Müdürü defalarca Yeni Camiyi ziyaret ederek çalışmalardan bilgiler aldılar, hatta Yeni Caminin açılacağı tarihleri de birkaç kez açıkladılar. Nerede ise Cami açılmadan ziyaret etmeyen kalmadı.

Dün bir kez daha baktım çalışmalar son gaz devam ediyor. Yani Çevre düzeni çalışmaları sürüyor, abdest alma yerleri yeni yapılıyor. Camiyi ziyaret eden yetkili makamlarda oturan kişilerin aklına gelmedi mi? Tadilat ve restorasyon projelerine bakmak.

Tamirat projesi nerede ise 2 yıl önce hazırlanmış, ihaleye çıkılmış sonra da yenileme başlamış. Tuhaf korkuluk gibi görünen Demirlerin bulunduğu alana abdest alma yerleri yapılıyor. Eski muslukların olduğu abdest yerleri tamamen iptal edilmiş. Halkın ücretsiz tuvalet ihtiyaçlarını giderdiği alanın üzerine, yani o tuhaf korkuluk demirlerin bulunduğu alana yeni abdest yerleri yapılıyor. Yeni Caminin müdavimi dostumuz Mehmet Kaya’ya sordum ne oluyor diye? -Bütün basın yazıyor sormadan etmeden, abdest yerleri yapılıyor kardeşim dedi birazda sitem ederek. Projesi iki yıl önce hazırlanan Yeni Cami Onarım Projesinde abdest yerlerinin değiştirileceğini ne yazık ki yetkili yöneticilerimiz basından öğrenmişler, sonrada bir araya gelerek neler yaparız diye toplanmışlar. Defalarca ziyaret edilen Yeni Caminin Onarım ve tadilat projesine bakan olmamış ya da gerek görmemişler.

Yeni Caminin görünümünü bozan çevre düzeni ortaya çıkınca da tepkiler ardı ardına gelmeye başladı. Görünüm iyi değil. Yeni Caminin tarihine ve geçmişine hiç yakışmıyor. Bir tuhaf çevre düzeni. Demir korkuluklara mermerler monte ediliyor. Köşe başına elektrik panosu yerleştiriliyor. Caminin Soykan Parkına bakan tarafında bir sorun yok ama ön tarafta hakikaten bir çevre kirliliği yaşanıyor. Abdest yerleri yapılsa da bu tarihi caminin 100 yıllık varlığıyla pek uyuşmuyor. Süratle müdahale edilmesi gerekiyor, caminin tarihine ve varlığına uygun iyi bir çevre düzeni için hep birlikte çalışmalıyız. Yeni Cami Malatya’nın önemli tarihi değerlerinden sadece biridir, Malatya’nın simgesidir, sembolüdür. Yeni Cami resmi paylaşıldığında “Burası Malatya” tespiti kendiliğinden gelir. O nedenle… Yeni Cami tarihi bir değerimizdir. Tarihi değerlerle isteyen istediği gibi oynamamalıdır. Malatya’nın yetişmiş insan birikimi vardır. Mimarı, Mühendisi ve yeterince tarihçisi de mevcuttur.

Bunları bir araya getirir sorunu hemen çözersiniz. 2 Yıldır ziyaret ettikleri halde Yeni Caminin çevre düzeni projesini görmeyen, görse de değişikliği anlamayan siz yöneticilerimiz, gelin bu işi uzmanlara bırakalım. Onlar gereğini yapar. Yeni Camiye en uygun Çevre düzenini uygulayarak haklı tepkileri dindirirler. Yeter ki sizler ısrarcı olmayınız. Yeni Cami Malatya’nın bir tarihi değeridir. Bu değeri korumalıyız. Çevre düzenlemesinde yanlıştan hemen dönülmeli, gereken ivedilikle yapılmalı ya da kamuoyu yetkili makamlar tarafından bilgilendirilmelidir. Yeni Camiye uygun bir çevre düzeni yeniden hazırlanmalıdır.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.