ALTIN
 2.468,19
DOLAR
 32,4306
STERLİN
40,3674
EURO
 34,5013

Asıl adı Deyr-i Mesih Suyu. Biz ona kısaca Der-me demişiz.

Söylenceye göre İsa Mesih havariyleyle buradan geçerlerken pek susamışlar. (Ne işleri vardıysa Malatya'da? Orası bize karanlık.)

Yol yorgunu, durup çevre yanlarına bakmışlar bir pınar görürüz umuduyla. Yokmuş öyle susuzluklarını gidecek bir kaynak.

Bunun üzerine İsa Mesih asasını yere vurmuş, yerden su kaynayıp fışkırmış; bu mübarek sudan içerek susuzluklarını gidermişler ve yollarına devam etmişler.

Malatya toprağına can veren bu tertemiz suyu, değerbilir Malatyalılar da kutsal saymışlar. Baharın yüzünü gösterdiği, yerlerde sultannevruz çiçeklerinin açtığı günlerde öbek öbek insanlar gelir bu kutsal suyun çevresinde piknik yaparlardı evvel eski...

Hıdırellezde kâğıtlara dilek yazar, suya bırakırlardı o, sudan daha temiz yürekli insanlarımız...

Dini bayramlarda da genci yaşlısı, kadını erkeği tekmil Malatya halkı buraya gelip bayram sevinçlerini paylaşırlardı. Burada dolap kurulur, davul zurna nağmeleri yeri göğü inletir, eşliğinde dillan çekilir, hasılı mubalağa eğlenilirdi.

Son dönemlerde artık dolap kurulmuyorsa da, halk Hıdırellez'i kaçırmıyor elbet. Yine kâğıtlara dilekler yazılıyor, gerçekleşmesi umuduyla mübarek suya bırakılıyor elbet.

Merhum Berber Ata Usta'nın eşi Nezihe Yıldırım da, işte o su katılmamış temiz inançlı Malatyalılardan biriydi.

Zaman, yetmişli yılların başları... 12 Mart Muhtırası sonrasındaki kara günlerin içinden geçiyorduk...

Deniz Gezmiş ve arkadaşları askeri mahkemede yargılanmış, haklarında idam hükmü verilmiş, ama henüz infazları yapılmamış...

Nezihe Teyze'nin de gözbebeği, üç oğlunun en büyüğü, Mehmet Emin Yıldırım İstanbul'da, siyasi görüşlerinden dolayı tutukluydu o günlerde.

Ana yüreği, hem kendi oğluna yanıyor, hem de oğlunun yaşıtı bütün çocuklara... Mahpus damlarında hayatları söndürülen çaresiz, ama başı dik çocuklara bir şey olmasın diye dualar ediyordu gece gündüz.

Tam da o günlerde Hıdırellez gelip çatmıştı.

Nezihe Teyze'nin inancı tam...

Kalkıp Kernek'e, mübarek Deyr-i Mesih suyunun göl olduğu yere geliyor herkes gibi. Elinde tuttuğu dilek kâğıdını, olanca saffetiyle suya bırakıyor...

Kâğıtta yazılı iki dileği var Hıdırellez'den: Birincisi, Deniz Gezmiş ve arkadaşları idam edilmesin, ikincisi de kendi oğlu Mehmet Emin hapisten kurtulsun!

Elleri öpülesi Nezihe Teyze!

Anısına bin saygı ile...

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.