ALTIN
 2.468,19
DOLAR
 32,4306
STERLİN
40,3674
EURO
 34,5013

20 Nisan 2022 , Halfeti- Şanlıurfa

 

 

KARAGÜL

 

Gizemli bir seyahatin 

Yorgun yolcusuyum... 

Sana giden yolları 

Bir de Fırat'ın bağrında yetişen

Halfeti karagülünü sevdim.

Yaşamım sürdükçe

Kara gözlerin gözlerimde kalacak. 

 

Gamzelerinde gizlediğin güller 

Gecelerde Karagül kokuyordu

Ve ben her nefeste 

İçime çekerdim onu. 

Göçmen kuşlar gibi gitsen de uzaklara

Kokun sinmiş her yere

Şimdi

Yıllar geçse de hatırlatsın diye seni 

Karagül büyütüyorum bahçemde.

Kanat çırparken sevdiğin güvercinler havada

Karagülün öyküsünü anlatıyorum soranlara... 

 

Fikri Demirtaş

 

                 Halfeti'de açan Karagül

 

HALFETİ 

 

      Şanlıurfa’nın ilçelerinden biri olan ve “Karagül Diyarı” olarak da bilinen Halfeti; kendine özgü mimari yapısı, doğal güzellikleri ve siyah gülleri ile Türkiye'nin önemli turizm noktalarından biridir. Fırat Nehri’nin kıyısında bulunan Halfeti neredeyse 3000 yıllık geçmişi ile saklı bir cennet olarak görülür. Önceden Rumkale olarak bilinen şehir Halil ve Fatma adındaki iki gencin kendini Fırat sularına bırakmasının ardından bu gençlerin adının kısaltmasını alarak Halfeti olarak anılmaya başlar.

 

    Televizyon dizilerine de konu olan şehir günümüzde Eski Halfeti ve Yeni Halfeti olarak ayrılır. İlçenin yerli ve yabancı turistler tarafından sıklıkla ziyaret edilen bölümü Eski Halfeti’dir. Tarihi dokusu, koruma altına alınan güzellikleri ve “kara gülleri" Eski Halfeti ziyaretiniz sırasında yerinde gözlemleyebilirsiniz.

 

                                       Fotoğraf ( alıntı)Eski Halfeti 

      Birecik Barajı’nın taşması nedeniyle günümüzde büyük bölümü sular altında kalan Eski Halfeti yine de turizm merkezi olma özelliğini sürdürür. Taş evler, suyun içinden yükselen tarihi yapılar ve kara güller bölgenin önemli özellikleri arasındadır. 

 

                                       Rum Kale ( fotoğraf alıntı )

      Fırat Nehri üzerinde bir yarımadada bulunan Rum Kale, öncelikle görülmesi gereken yapılardan biridir. MÖ 855 yılında yapılan kale Bizans ve Ermeni mimarisinin güzel örnekleri arasında bulunur.    

 

 

Halfeti'de! Siyah gül nerede yetişir?

 

Doğası ve sahip olduğu güzellikleriyle Cittaslow Uluslararası Koordinasyon Komitesince "sakin şehir" ağına dahil edilen Şanlıurfa'nın Halfeti ilçesi her yıl binlerce yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret ediliyor. Turistler kentin güzelliğine hayran kalırken siyah güllerin de gizemine kapılıyor. Siyah güller rengi, dokusu ve anlamı ile vatandaşlarında ilgisini çekmeye başladı.

 

    Kara sevdayı, vazgeçilmez aşkı simgeleyen siyah güller Sadece Halfeti'nin kendine özel iklim şartlarında yetişen ve siyah rengini alan siyah Halfeti gülleri görenleri kendisine hayran bırakıyor. Farklı renkleriyle aşkın, sadakatin, masumiyetin, koşulsuz sevginin, tutkunun ve daha pek çok duygunun simgesi güller arasında siyah Halfeti gülü ayrı bir önem taşıyor. Tüm dünyada sadece Şanlıurfa'nın Halfeti ilçesinde yetişebilen bu güller Arap gelini, Arap güzeli, Mezopotamya sümbülü gibi farklı isimlere de anılıyor. Halfeti siyah gülü hoş kokulu ve yarı katmerli bir gül çeşididir.

 

Dünyada siyah renkte açan hiç bir çiçek yoktur; ama siyah açan gül vardır. Ve yalnızca Şanlıurfa Halfeti'de yetişmektedir .Siyah Gül 2000 yılında Zeugma'yı da sular altında bırakan Birecik barajının derinliklerinde... Fırat nehrinin bağrında yaşıyor.

 

 

    Karagül bu dünya üzerinde  Bu bölgenin kendine has iklim ve toprağı, siyah gülün yetişmesini mümkün kullanmaktadır...

 

Q 

Her yıl yüzbinlerce yerli ve yabancı turist, Halfeti’nin doğasının yanı sıra Karagül’ünü de merak ederek ilçeye gidiyor. Tekne turu yaparak bir kısmı sular altında kalan tarihi yapıları görme imkanı bulan turistler, Halfeti Belediyesi tarafından kurulan teşhir serasını da ziyaret edip Karagül’ü dalında görme fırsatı elde ediyor. Serada yetiştirilen siyah güllerin  fidesi 25 ₺' ye alınmaktadır.

 

     Siyah gülü serada gördüğümüzde ilk güle dokunduk mistik duygularla dolduk.

 

Sadece Halfeti de siyah açan kara güller yok. Toprağı bile farklı. Yol boyunca fıstık ağaçları içinden geçtik.

 

Halfeti'de Fıstık Ağacı

   

    Ben hep Halfeti’yi fotoğraflardan bilirdim, hakkında çok şeyler duydum. Halfeti’ye kuş bakışı bakan tepede durup, baktık ve çok sevdik. Mitolojik ve büyülü bir bölge.

  Seyir terasından manzarası, gemi turu  sessizliği, sakinliği muhteşem. Halfeti’yi çok sevdik. Karagül poşet içinde fide olarak, kurutulup  paketlenip satılmasının yanında kolonya, parfüm, çikolata, reçel gibi ürünler de yaparak turistlere  sunuluyor. Geziye katılanlar bu ürünlerden aldılar.

     Bana hediye edilen Karagülü Malatya Yeşilyurt Bostanbaşı'ndaki ( Barguzu) bahçeme diktim. Bakalım siyah gül açacak mı? 

 

                                     Barguzu'da bahçeye  dikilen Halfeti Siyah Gülü 

 

Karagül Efsanesi

 

Halfeti’de sular altında kalan Ulu Cami'nin Ermeni ustası Adır’ın Ermenice Gülkız anlamına gelen Vartuhi adında çok güzel bir kızı varmış. Vartuhi evlerinin avlusunda Halfeti’nin en güzel kırmızı güllerini yetiştirirmiş.

Annesi onu doğururken ölen Vartuhi, Adır ustanın dünyadaki tek varlığıymış. Nehrin karşı kıyısında güvercin ve keklik yetiştiren Fırat adında kimsesiz bir delikanlı varmış. Bir gün kaçan güvercinin peşinden Vartuhi’nin  güllerinin bulunduğu Adır Ustanın avlusuna gelen Fırat, burada genç kızı görmüş ve iki genç birbirine aşık olmuş.

Vartuhinin babası “her şeyi” olarak gördüğü kızının evelenmesine karşı çıkınca kavuşamayan iki genç, Fırat nehrinin sularına atlayarak intihar etmiş.

Derler ki; İki gencin ölümünden sonra Halfeti'deki tüm kırmızı güller  kapkara açmaya başlamış…

Fotoğraf Galerisi:

 

 

 

 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.