ALTIN
 2.468,19
DOLAR
 32,4306
STERLİN
40,3674
EURO
 34,5013

Gezgin... Öğretmen İstanbul'da...

19 0cak 2022, İstanbul


Hrant Dink (Ermenice: Հրանդ Տինք, 15 Eylül 1954, Malatya - 19 Ocak 2007, İstanbul), Ermeni asıllı Türk gazeteci. 19 Ocak 2007 tarihinde saat 15.00 sıralarında, İstanbul’un göbeğinde, güpegündüz, herkesin gözünün önünde
genel yayın yönetmeni olduğu Agos gazetesinin Şişli Halaskârgazi Caddesi üzerindeki binası yanında üç el ateş edilerek 
katledilmişdi. Katil zanlısı, 17 yaşındaki Ogün Samast'tı...

Hrant'ın vurulduğu  yer.

 

Katledilişinin 15. yılında Şişli Halaskargazi Caddesi üzerindeki Sebat Apartmanı önünde vurulduğu yerde “15 Eksik Yıl” adlı Hrant'ın dev bir afişi asılmıştı.  Afişin üzerinde, "Büyülü sözlerinden, keskin bakışında, barış inanından, o kocaman gülüşünden uzak 15 yıl geçti ahparig. Ama hafızanın hükmü geniş, senin sözünün arkasındayız. Cesaretini kalbimize yazdık, gülüşünü yüzümüze kazıdık. Bil ki her eksik yılda daha da çoğalıyoruz ahparig. 15 Eksik Yıl, Hrant'ın Arkadaşları" 

 

Malatyalı Hosrof  Köletavitoğlu, Fikri Demirtaş

 

İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekipleri program sırasında yoğun güvenlik önlemleri alırken, bina çevresindeki birçok yol da trafiğe kapatıldı. Yoğun bir kalabalık 15.00'ta başlayacak tören için toplanmaya başladı.

Agos gazetesinin olduğu binanın önünde yere serilmiş siyah bez üzerine  karanfiller, narlar  bırakılmış; mumlar yakılmıştı...Tören öncesinde kalabalığa sosyal mesafe uyarısı da yapıldı.

 

Törene, Hrant Dink'in eşi Rakel Dink, çocukları Arat Dink, Delal Dink, Sera Dink, kardeşi Yervant Dink, HDP Milletvekilleri Garo Paylan, Hüda Kaya, Ömer Faruk Gergerlioğlu, Adalar Belediye Başkanı Erdem Gül, Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ve Ahmet Kaya'nın eşi Gülten Kaya'nın da aralarında bulunduğu çok sayıda kişi katıldı.

Tören, Dink için  dakikalık saygı duruşuyla başladı. Daha sonra toplanan kalabalığa Hrant'ın sesinden “Su Çatlağını Buldu” şiiri dinletildi. Bu şiir, yurt dışından memleketi Sivas'ın köyüne hasretlik çektiği için giden ve orada ölen yaşlı bir Ermeni kadının hikayesini anlatır. Şiir gözyaşları içinde dinlendi.Tören öncesi ve sonra Türkçe ve Ermenice şarkılar da çalındı.

Hrant'ın eşi Rakel Dink de konuşmasında  "15 yıl oldu; 15 eksik yıl. O günün çocukları büyüyorlar. Çözemediğimiz her sorunu onların omuzlarına yıkıyoruz. Sorunun sahibi de sebebi de biz değilmişiz gibi bir de tutup cepheye çocukları gençleri sürüyoruz. Şu geçmişin kilidini açalım da özgür kalsın acı dolu ruhlar" dedi.

Hrant Dink öldürüldüğünde 5 yaşında olan, Nazım Özgün Afşin’in "Hrant Amcam 15 yıl önce öldürüldüğünde 5 yaşındaydım ve herhangi bir çocuk kadar konuşmuyordum,  çünkü ben otizmliyim."diyerek uzunca duygulu bir konuşma yaptı. 

 

Kitle her yıl olduğu gibi bu yıl de hep bir ağızdan “Faşizme inat kardeşimsin Hrant” sloganıyla Dink’i ve onun düşüncelerini unutmadığını gösterdi.

Anmada ayrıca, “Buradayız Ahparig” “Hrant için, adalet için”, "Katilleri koruyan cinayete ortaktır", “Hepimiz Hrant’ız, hepimiz Ermeniyiz”, “Yaşasın halkların kardeşliği” ve “Biz bitti demeden bu dava bitmez” sloganları atıldı. Ayrıca Ermenice  " Sarı Gelin" Türküsü törene katılanlar tarafından söylendi.

 

Anısına saygıyla...

 

YERDEŞİM HRANT 

 

O'nu cuma günü vurdular,

Kaleşçe sırtından 

"Bir güvercin vuruldu" dediler.

Ama on binlerce güvercin havalandı,

Dolaştı kardeşlik, özgürlük ruhu Anadolu'yu...

 

O tedirgin güvercin,

vurulduğu toprak

O'nun da tek vatanıydı,

Yere düştü yüzükoyun.

Kan sızıyor...

Fırat’ın delinmiş tabanından toprağına.

"Su çatlağını buldu

toprağın ta dibine kadar."

 

Yatıyor kanlı upuzun... 

Ne o kan lekesi,   

kaldırımlardan çıkacak.

Ne bir "bebekten bir katil yaratan karanlıklar"sorgulanacak...

 

Ne yazık ki, 

 nice güvercinler öldürüldü

 bu ülkede..

Kara bulutlar sarsa da 

göz yaşlarının düştüğü yerde 

Unutma beni çiçekleri, karanfiller biter, 

Agos'un toprağında.

 

Ölümlere, acılara, yetimlere

Bir ağıt üfler, duduk ah!

Yayılır kayısı dalının sızısı

dört bir yana saçılan nar'a...

 

    Fikri Demirtaş 

 

 

Fotoğraf Galerisi 

 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.