ALTIN
 2.468,19
DOLAR
 32,4306
STERLİN
40,3674
EURO
 34,5013

Raşit Kısacık Malatya’nın ünlü gazeteci yazarlarındandır. Uzun yıllar sürdürdüğü gazeteciliğini yazdığı kitaplarla taçlandırdı. Ünü yalnızca Malatya’yla sınırlı kalmayıp tüm Türkiye’ye yayıldı. Türkiye’nin can alıcı sorunlarını,  toplumsal konuları, olayları nedenleriyle, sonuçlarıyla ve çözüm önerileriyle ele alan kitaplar yazdı. Ülkemizin ekonomik, toplumsal, siyasal anlamda sıkıntılı dönemlerindeki zor şartlarda Anadolu Ajansı Diyarbakır Bölge Müdürü olarak görev yaptı. Bu zorlu süreçteki başarılı gazeteciliği ile de dikkatleri üzerinde topladı.  Yerinde ve doğru tespitler içeren kitaplarıyla çok okunan yazar oldu.

Raşit Kısacık ile benim de yolum kesişti, örtüştü. Ortaokul öğrencisi olduğum zamanlarda Gayret Gazete ve Matbaasında çırak olarak çalışmaya başladım. Raşit Ağabey de gazetenin muhabiri, yazarı idi. Ben de rahmetli Raşit Kısacık gibi, Gayret Gazetesinin sahibi rahmetli Hüseyin Karataş’ın tedrisatından (öğretiminden) geçtim. Lise yıllarıma dek yakın çevresinde olduğum Raşit Kısacık’tan çok şey öğrendim. 2021’in son ayında kendisiyle röportaj yapıp gazetedeki köşemde yazmayı planlamıştım. Hem röportaj yapma planımı hem de başyazarımız Kemal Deniz’le birlikte kendisini evinde ziyaret etmek isteğimizi bildirmek için telefon etmiştim. Raşit Abi, “Hastanede olduğunu ve taburcu olunca bizi evine beklediğini” söylemişti. “Geçmiş olsun” dileğimi iletip, taburcu olacağı zamanı bekleyeceğimi söylemiştim. Maalesef evinde ziyaret etmek ve röportaj yapmak kısmet olmadı.         

Gazetelerde ve kitaplarında yazdıklarıyla çeşitli unvanları oldu. Malatya hakkındaki yazılarıyla “Malatya uzmanı” , terör hakkında yazdıklarıyla “terör uzmanı unvanını verdi okurları.  1951 Malatya doğumlu olan Raşit Kısacık, ‘Gayret’ ve ‘Görüş” yerel gazetelerinde ünlendi. 27 yıl sürdürdüğü sarı basın kartı sahipliği, 23 yıl da sürekli basın kartı sahipliğiyle mesleğini taçlandırdı. Çok yönlü bir kişiliği vardı Raşit Kısacık’ın. İlk gençlik yıllarında amatör bir tiyatroda küçük rollere çıkar, bir aile gazinosunda hem sunuculuk yapıp hem de vurmalı çalgılar çalardı. Edebiyat dünyasında olduğu gibi, sanat dünyasında da eserler veren renkli bir kişiydi ünlü yazarımız.  Tercüman, Cumhuriyet, Hürriyet gazetelerinde muhabirlik, Sabah Gazetesi grubundan Söz Gazetesi’nde Bölge Müdürü olarak çalıştı. 1980 sonrasında Malatya Belediyesinin en genç Belediye Meclisi üyesi oldu.   

Üniversitenin açılması, Organize Sanayi Bölgesi’nin kurulması, TRT yayınlarının TV’ye kavuşması gibi Malatya'nın her türlü sosyal etkinliklerinde çaba gösterdi. 1982 yılında  Diyarbakır’a yerleşti. Önce Hürriyet Haber Ajansında muhabirlik yaptı. Ardından Anadolu Ajansı Bölge Müdürü oldu. 2000 Yılında emekli oldu ve Malatya’ya döndü. Yerel Bakış Gazetesinde çalıştı. Malatya ile ilgili olarak her daim taşın altına elini koyan Raşit Kısacık Malatya’da Malatyalılar Derneği’ni kurdu, ilk başkanı oldu. Çeşitli sivil toplum kuruluşlarında görev aldı. Malatya Gazeteciler Derneği ve bazı sivil toplum örgütlerinin başkanlığını yaptı.

  Raşit kısacık hikâyelerini Ağlayan Çeşme (1975) ve Mart Gelende (1975) adıyla, ilk romanını ise Yağlı İpte Demokrasi (1975) adıyla kitaplaştırdı. Malatya fıkralarını derleyip “Ve Azet Bacı Bir Gün, He Gardaş De Gardaş” isimleri ile yayınladı. MİŞMİŞ isimli gazete ve Seher adlı dergi yayınladı. Gazeteciliğinin uzun süreli kısmında araştırmacı gazetecilik yaptı. İran-Irak savaşı başta olmak üzere Ortadoğu’da bazı savaş ve çatışmaları takip etti. Özellikle Kuzey Irak’a yapılan 25 sınır ötesi operasyonu da izledi.

1980 – 2000 yılları arasında Ortadoğu’daki bazı savaşları ve çatışmaları yerinde izledi. Terör katliamlarının yaşandığı acıları yerinde inceleyerek okurlara aktardı. Detaylı araştırmaları ve incelemeleri ile yazdığı kitapları sayesinde çoğu mesleki kuruluşlardan olmak üzere 30'u aşkın röportaj, haber, makale ve araştırma dallarında ödüller aldı.

Belgesel ve araştırma dalında yayınlanan kitapları arasında  ‘Mustafa Kemal’e İlk Suikast’ (2009), ‘Cumhuriyet’in İlanından Günümüze Malatya Olayları’ (2012) kitapları da bulunmaktadır. Bu kitaplarının giriş kısmında Raşit Kısacık’ın yazdıklarını birlikte okuyalım. “4 Eylül 1919’ da yapılacak olan Sivas Kongresine ve Mustafa Kemal'e düzenlenen suikast planı belgesi Malatya PTT’sinde bir görevli tarafından ele geçirilip kopyası dolaylı yollardan Mustafa Kemal’e ulaştırılmıştır.” Raşit Kısacık Malatya Olayları kitabının tanıtım yazısında ise şunları yazmıştır. “Bu olaylar yalnız Malatya’yı değil örnek olması bakımından tüm ülkemiz insanlarını yakından ilgilendirir boyuttadır.” Raşit Kısacık, kitaplarıyla ülkemizin her türlü kötülüklerden uzak olmasını, huzur ve güvenin tesis edilmesini gaye edinerek yazdı kitaplarını.  

 Malatya'nın yöresel kültürünü geniş bir araştırmayla okura sunduğu “Malatya’nın Yöresel Kültürü” kitabının arka kapağında, ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen’in Kısacık hakkında yazdıklarını birlikte okuyalım. “Raşit Kısacık yaşamının her evresinde, çok güç koşullarda bile bu sorumluluğu taşıyan insandır. Gördüğünü yansız yazan, geniş çevrelere aktarmaya çalışan, ama çektiği sıkıntılardan dolayı hiç “serzenişte” bulunmayan, yorgunluk bilmeyen bu kimlik, bu kez “Malatya’nın Yöresel Kültürü” başlığı altında hemşerilik görevini yerine getiriyor.”

 Röportaj kısmet olmayınca, Raşit Kısacık’ın ailesiyle sohbet edip notlar aldım. Raşit Ağabeyin kitaplarında kendisinin yazdıklarından, kitapların arka kapaklarında yazar hakkında yazılmış olan tanıtımlardan alıntılar yaparak ve gözlemlerle yazmaya çalışacağım Malatya'nın gururu, unutulmaz değeri Raşit Kısacık’ı.  

Yazımızın bu kısmında oğul Kenan Algın’ı dinleyelim: “Babam 70 yıllık ömrüne çok büyük dostluklar ve çok büyük anılar bıraktı. Türkiye'nin dört bir yanından arayanlar oldu taziyede.  Birçok insanın hayatına dokunduğunu, güzel anılar bıraktığını gördük. Biz babamızı kaybettik, aynı zamanda Malatya da bir hafızasını kaybetti.” Kızı Rengin Gözkaman Kısacık’ın baba Kısacık hakkında ki duygularını dinleyelim: “Siz, babamın gazetecilik yönünü yazacaksınız. Ben de biraz babalık yönünü anlatmak isterim. O her zaman işine olan aşkıyla, başarısıyla, cesaretiyle, güçlü kalemiyle, merhametiyle, güler yüzüyle, herkes için iyilik düşünen yüreğiyle bize yol gösterici oldu. Hafızasına hayrandık. Ansiklopedi derdik babama. Hatta öyle ki yakın zamana kadar da birçok ünlü gazeteci onun bilgisine başvuruyordu. 70 yıla çok acılar, çok sevinçler, çok heyecanlar, çok başarılar, çok vefalı insanlar, çok vefasızlıklar ama en çok da ağır hastalıklar sığdırdı. Çok güçlüydü; ülkesine, hayata, kalemine, bizlere çok bağlıydı. Ayrılığı kocaman bir boşluk bıraktı hepimizin hayatında. Ülke, bir bilgi deryasını, biz babamızı kaybettik, acımız büyük hepimizin başı sağ olsun.”

  İzmir’de Elektrik Elektronik Mühendisliği okuyan torunu Yağız Haktan Gözkaman’ın dedesi hakkında söylediklerini birlikte okuyalım. “Dedemle vakit geçirdiğimde onun bilgisi karşısında büyüleniyordum. Bir şeyi bilmemenin ayıp  olmadığını, öğrenmemekte ısrarın ayıp olduğunu onun sayesinde öğrendim. Sonuçta birçok torun dedesini göremezken ben dedemle satranç, dama, isim-şehir gibi oyunlar da oynadım kitaplar da okudum. Hayatımda hep elimden gelenin en iyisini yapacağım ve her zaman benim yanımda olduğunu ve beni gördüğünü hissedeceğim.”

 Tanımış olmaktan dolayı gurur duyduğum gazeteci büyüğümüz baba dostu Raşit Kısacık’ı rahmetle anıyorum. Gecikmeli de olsa Raşit Kısacık hakkında yazmış olmakla üzerime düşen önemli bir görevi yerine getirmenin huzurunu yaşıyorum.

 Cemal Gürsel Toy-SÖZ Gazetesi

 

 

 

             

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.