ALTIN
 2.468,19
DOLAR
 32,4306
STERLİN
40,3674
EURO
 34,5013

1980’li Yıllardı.
Malatya Kuru kayısısı dünya pazarlarındaki yerini almaya yeni başlamıştı.
Rahmetli Turgut Özal, önce Başbakan Yardımcısı ardından da Başbakan olunca Malatya Kayısısı daha da gündemde yer almaya başladı. 
Kayısı Pazarı bu günkü Şire Pazarındaydı. 
Borsa da orada işlem yapıyordu.
Sonra Kayısıcı Ramazan Doğan,  Borsa üyelerine işyeri yaptırmak için Kooperatif kurdu. Özal’ın her Malatya’ya gelişinde yanına giderek Kayısı Esnafının İşyerleri için destek istedi, hatta paketlenmiş kayısıları da ikram ederek “bir el atıver Başbakanım” lafı hala hafızalardadır.
Yine Ramazan Doğan’ın “Başbakanım Kayısı ye ki zihnin açılsın” sözü hala konuşulur. 
Başbakan destek verdi, Esnaf Kooperatif İşyerleri Sancaktar Mezarlığı boyunca yapılmaya başlandı.
Yapılacak yeri kimse tartışmadı bile. Olmaz diyen de çıkmadı.
Yer uygun değildi, trafik allak bullak oldu, Yeni Pazarın tam 7 kapısı vardı. 
Giren ve çıkanı kontrol etmek çok zordu.
Üreticilerin karşılaştığı kantar oyunları nedeniyle de Pazarın adı “Hırsız Pazarı”na kadar çıktı. 
Üretici Pazara mal götürmez oldu, esnaf ve üretici mal alışverişlerini Pazar dışında yapmaya başladı.
7 Kapılı Pazarda işlem gören kayısı miktarı azaldı.
Yeni Bir Pazarın acilen yapılması gerekiyordu, hatta yer tahsisi bile yapıldı ama kazmayı vuran olmadı. Gelen Belediye Başkanları Çevre Yolunu sıkıntıya koyan meseleyi bir başka döneme ertelediler. 
Derken Ticaret Borsasında işe çıraklıktan başlayarak, üretici, esnaf, ihracatçılık dönemlerini geride bırakan Ramazan Özcan göreve geldi.
Battalgazi Belediyesinden başlayarak projeler açıklayan Selahattin Gürkan Büyükşehir Belediye Başkanı oldu.
Yeni Şire Pazarı ve Ticaret Merkezi projesi konuşulmaya başladı.
Sonra ciddi açıklamalar gelmeye başladı.
Gazeteye gönderilen bir e-mail haberde “Kayısı Kent ve Ticari Merkez Projesi” diğer adı ile “Malatya Yeni Şire Pazarı Merkez Hizmet Binası Projesi” Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan ve Fırat Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Abdulvahap Yoğunlu tarafından imzalandı” yazıyordu.
Nerede yapılacağı konusunda bir bilgi yoktu.
Hemen Ramazan Özcan’ın telefonla aradım, çok heyecanlıydı, Yaka Köyü yakınlarında yapılacak diyerek şunları söylemişti:
“Sayın Belediye Başkanımız Selahattin Bey göreve gelmeden öncede, Battalgazi Belediye Başkanlığı döneminde de yeni bir Şire Pazarı’nın Malatya için çok elzem olduğunu defalarca ifade etmiş ve o dönemlerde de projelendirilmişti. Tabi Büyükşehir Belediye Başkanı olduktan sonrada özellikle bu projenin hayata geçirilmesi noktasında çok ciddi bir irade ortaya koydu. Bütün esnaflarımız, tüccarlarımız, ihracatçılarımız ve üreticilerimiz için kendilerine çok teşekkür ediyoruz.”
Yeni Şire Pazarının tek kapısı olacak ve girişler kontrol altına alınacaktı. İçerisi de tam donanımlı olacaktı:
Bunlar, Borsa, İhracat Merkezi, Finans Birimi (ATM ve PTT Bank), Kayısı Müzesi, Laboratuvar, Tartım ve Kantar Ünitesi, Güvenlik Birimi ve Danışma, Sosyal Donatı ve Alanlar (yemekhane, lokanta, mescit vs.), STK ve Belgelendirme Kuruluşlarına yer tahsisi, Eğitim Merkezi (Eğitim ve toplantı salonları), İşçi Evi (İşçi sosyal tesis ve dinlenme alanları) sosyal alanlar ile çok sayıda işyeri yapılmasına karar verilmişti.  
Dahası Malatya Çevre Yolundaki keşmekeşlikten kurtulacak, Malatya kayısısı modern bir pazara kavuşturulacaktı.  
Projeler imzalandı, ihaleler yapıldı, kazma vuruldu. İşyeri metrekare fiyatlarına bir tepki gelse de yapılan görüşmeler sonucunda o konuda da anlaşma sağlanınca yeni Ticaret Merkezinin yapılmaması için hiçbir neden kalmadı. 
Şehir Mezarlığının karşısında Yaka mahallesi yolu üzerinde yapılan Ticaret Merkezinde işyerlerinin tamamı şuanda satılmış durumda.
Gelen talepleri karşılamak üzere, proje bütünlüğü içerisinde kalınarak ek bir blok daha ilave edilmesi için çalışmalar yapılıyor.
40 Senedir Çevre Yolu kenarında, hijyen kurallarından uzak, sağlıklı olmayan koşullarda hizmet veren Şire Pazarında sona yaklaşılıyor.
Projelerini gerçekleştiren Selahattin Gürkan, Malatya’nın dokunulamayan, aman karışmayın denilen Şire Pazarının adını dahi tarih sayfalarında bırakacak Dünya Kayısı Ticaret Merkezi projesini hayata geçiriyor. 
Yapamaz, edemez, mümkün değil denilen Şire Pazarını bir hamle ile Yaka mahallesine taşıyıverdi. Kazmayı vurdu, işyerlerini bir ay gibi kısa sürede de sattı. 
Üretici rahatlıkla malının Kayısı pazarına götürebilecek.
Kantar oyunlarıyla karşılaşmayacak.
Çevre yolu keşmekeşlikten kurtulacak. Trafik bir düzene girebilecek. O yaşanan çirkin görüntülere son verilecek. 
Eski adıyla Şire Pazarı, yeni adıyla Dünya Kayısı Ticaret Merkezi Malatya’mıza hayırlı olsun.
Bu projeye destek verenlere de selam olsun. 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.