ALTIN
 2.468,19
DOLAR
 32,4306
STERLİN
40,3674
EURO
 34,5013

2022 yılı asgari ücret tutarı Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından gerçek enflasyon göz önüne alınarak %50 oranında artırılarak 2800 Liradan 4250 Liraya yükseltildi.  Yüksek enflasyon karşısında alım gücü oldukça düşen asgari ücretliler adına elbette sevindirici ancak asgari ücretin bile çok çok altında aylık alan emekliler ve yeni asgari ücretin altında maaş alan memurlar için de mutlaka düzenleme yapılması gerekiyor.

 

Temel gıda başta olmak üzere iğneden ipliğe artan fiyatlar karşısında alım gücü oldukça gerileyen dar gelirlilerin gözü kulağı yeni yılda maaşlarına yapılacak zam oranındaydı. Dün Sayın Cumhurbaşkanı tarafından bizzat 2022 yılı asgari ücret tutarı açıklandı ve buna göre maaşlar 4.250 Lira seviyesine yükseltildi. Maaşlara yapışan net %50 zam elbette çalışanların azalan alım gücünü bir nebze de olsa yükseltmeye yetecek ancak toplumun geri kalan kısımları da yüksek enflasyon karşısında zor durumda.  Halihazırda 1.500 Lira emekli maaşı alan insanlar var, açlık sınırının üç bin liranın üzerinde olduğu, asgari ücretin 4.253 lira olduğu yerde 1.500 Lira emekli maaşıyla geçinebilmek mümkün değil. Yıllarca çalışıp hayatlarının en rahat geçmesi gereken dönemde emeklileri açlık sınırının çok çok altında bir tutara mahkum etmeyi en başta vicdanlar kabul etmez.

Öte yandan asgari ücrete yapılan net %50 zam oranıyla birlikte asgari ücret maaşı kamuda çalışan en düşük maaşı alan memurları sollamış durumda. Bugün ortalama öğretmen maaşını 5.250 lira düşünürsek bir öğretmen ile asgari ücretli arasında da fark sadece Bin lira düzeyine indi.. Pandemi ile birlikte iş gücü iyiden iyiye artan, aylarca ailelerinden uzakta yaşamak zorunda olan hemşirelerin maaşı ise şu anda sadece 4 Bin lira civarında. Devletin ,mutlaka vasıflı ile vasıfsız eleman arasında farkı ortaya koyacak bir maaş düzenlemesi yapması şart gözüküyor.

Sözün özü hem çalışma barışının bozulmaması hem de toplumun geri kalan kesimi olan emekli ve memurların da yüksek enflasyon karşısında ciddi oranda azalan alım güçlerini telafi edebilmesi için gerçek enflasyon oranında maaşlara zam yapılması gerekiyor. TÜİK’in açıkladığı ve asgari ücret zam oranıyla birlikte hükümetin dahi inanmadığı enflasyon oranıyla yetinilirse o zaman maaş adaleti iyiden iyiye bozulmuş olur. 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.