ALTIN
 2.468,19
DOLAR
 32,4306
STERLİN
40,3674
EURO
 34,5013

Geçmişin İzinde DAMASCUS Sergisi

 

 

/Demirci Yusuf Bayyiğit

Sanat- Kültür

  

  “Bir millet sanattan ve sanatkardan mahrumsa tam bir hayata malik olamaz. Böyle bir millet bir ayağı topal, bir kolu çolak, sakat ve alil bir kimse gibidir. Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş olur.” 

                                                                                                                     Gazi Mustafa Kemal Atatürk

 

      Malatya - Yeşilyurt ilçesi  Çavuşoğlu mahallesinde bulunan Ermeni olmayan  yerli halkın Taş Kilise / Taşhoran  Kilisesi dediği.  

Aslında kilisenin esas adı, Surp Yerrortutyun  / Üç Horan Ermeni  Kilisesidir.  ... Rum bir mimar tarafından yapıldığı kaydedilen kilisenin eldeki bilgilere göre 1878’de başlayan inşaatı 1893’te tamamlanmıştır. 

 

 

    Kayıtlarda en son 1915 yılında kullanıldığı belirtilen Üç Horan Kilisesi yıllardır harap haldeyken Büyükşehir  Belediye Başkanı  Selahattin Gürkan döneminde  ve devletin tasarrufuyla Büyükşehir Belediyesince aslına uygun bir şekilde restore ederek, onarılmış ve günümüzdeki takdire şayan haline gelmiştir.

 

    28 Ağustos 2021yılında    Ermeni toplumuna ait kilisenin açılışı Malatya Valisi Aydın Baruş , Büyükşehir Belediye Başkanı  Selahattin Gürkan ve Malatya halkının, Malatyalı Ermeni vatandaşların  katılımları ile açılış yapıldı.

      Ermeni vatandaşların katılımları Patrik Sahag Maşalyan yönetiminde kilise kutsandı ve atıl durumdaki kilisede yaklaşık 100 yıl sonra ilk ayin gerçekleştirildi. Ermeni  toplumunca ayin yapılması talep edildiğinde izin verilmesi kaydıyla Büyükşehir  Belediyesi eğitim ve kültür hizmetlerinde kullanılmak üzere Taşhoran Kültür ve sanat merkezi olarak tahsis edildi.

 

      Malatya  Büyükşehir Belediyesi Sanat etkinlikleri Şube Müdürü Ressam Fikret Vurucu  tarafından organize edilen  Demirci Yusuf Bayyiğit'in

" Geçmişin izinde  Damascus Sergisi 10 Aralık Cuma günü saat 11:00'da  Büyükşehir  Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Malatya  Kültür ve Turizim İl Müdürü  Çetin Şişman, Büyükşehir  Belediyesi Genel Sekreteri Cemal Nogay , Gnl. Sekreter yardımcıları , daire başkanları ve  çok sayıda vatandaş katıldı.

 

     10-14 Aralık tarihleri arasında sanatseverlerle buluşmaya devam edecek olan serginin açılışını Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan yaptı.  Damascus diğer adıyla Şam  çeliği tarih boyunca üzerine hikayeler yazılan ve efsaneleri konu olmuş. Ustaların elinde en keskin  sağlam savaş aletleri yapılmıştır. 

        

   Doğada ruhu bulunmayan faydalı ve güzel olmayan hiçbir şey yoktur. Yeter ki insan onu görüp değerlendirsin. İşte bize güzel bir örnek cansız Şam çeliği onun dilinden anlayan sanatkar Yusuf Ustanın elinde nasıl da dile gelmiş. Yani çelik ve insan . İki gönüldeş el ele vermişler  ustanın alın teri emeği, yüreği  çeliğe su vermişler  cevherlerine cevherler katmışlar. 

       Demirci Yusuf usta alın teri,  el emeği ve yüreğiyle zanaat olarak yaptığı Damascus çeliğine, ustalığını ve sanatsal inceliğini katarak, savaş aletlerinin yanı sıra tasarımı kendine ait çeşitli formlar ve figürleri sanata dönüşmüş  haliyle sergiledi.

 

Büyükşehir Belediye Başkanı  Selahattin Gürkan,  

sergi sonu anı defterine görüşlerini yazarken

      Demirci Yusuf Bayyiğit sergiye katılanlara eserleri hakkında bilgi verdi. Usta eserlerini tanıtırken  " Her damascus eserinin üzerindeki desenler insan parmağının izi gibi birbirine benzemiyor. " dedi. Gerçekten de öyle objelerin üstündeki desenler ebru sanatı gibiydi.

 

     Yusuf Ustanın Malatya'da kendi atölyesinde  Damascus / Şam çeliği ile yaptığı savaş aletleri , objeler  hayranlık uyandırıcı. Yaratıcı ve etkileyici bir sanat.      Türkiye'de ilk,  belki de dünyada da ilk olan  Damascus eserleri sergisi Malatya'da yapılmıştır.

 

     

                        Malatyalı  genç yönetmen  Oğuzhan Demirtaş’ın imzasını taşıyan

                                          Demirci Yusuf "Son Halka"belgeseli 

 

                    https://youtu.be/yPh4Hp5xzuM

 

    9. MALATYA Uluslararası Filim Festivali 15- 19 Kasım 2019 da gösterimi yapılmıştı.

Belgeselde Yüzlerce yıllık Kadim Süryani kültüründen beslenen Yusuf Usta ata mesleği olan sıcak demirciliği farklı bir yöne çekiyor. Hem ait olduğu etnik grup olan Süryaniliğin hem de sıcak demirciliğin Malatya’daki son temsilcilerinden biri olan Yusuf Usta, Şam çeliğiyle ürettiği eserler sayesinde sanat ile zanaat arasında güçlü bir bağlantı kuruyor." demiştir...

 

       Övgüye gerçek anlamda değer. Daha nice eserler üretmesi dileğiyle başarılarının devamını dileriz Yusuf Usta...

      Sergiyi gezenler  anı defterine çok güzel şeyler yazıyorlardı...

 

    Fotoğraf Galerisi:

 

 

 

Melek Bayyiğit, Yusuf Bayyiğit Sinema Sanatçısı Engin Çağlar ,

Büyük Şehir Belediyesi Ressam Fikret Vurucu

 

                         

Fikri Demirtaş Yusuf Bayyiğit ve Eşi Melek Hanım

 

Malatya  İnönü Ünv. Müzik Böl.Dr.Öğrt.üyesi Mehmet Emin Şen

Yusuf Bayyiğit;in annesi     Hatun Bayyiğit

                       

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.