ALTIN
 2.468,19
DOLAR
 32,4306
STERLİN
40,3674
EURO
 34,5013

24 Ocak 2020 Elazığ-Sivrice Depremini asla unutamayız.

Akçadağ Başpınar mahallesindeki kömbe sohbetinden kapıya çıktığımızda, İbrahim Göçmen’in arabasına binerken araç kayık gibi sallanırken, Ali Aladağ’la sallamayın bu arabayı diye çıkıştığımızda deprem olduğunu anladık. Süratle Malatya’ya gelirken Beylerderesi Viyadüğünün ayakta olduğunu gördüğümüzde sevincimiz katlanmış, şehre yaklaşırken endişelerimiz artmıştı. Neyse Malatya ucuz atlatmıştı ama ciddi yıkımlar vardı.  

Doğanyol ve Pötürge ilçelerinde köylerde evler hasar almış can kaybı ve yaralananlar vardı. Sonra Devlet yaraları sarmak için harekete geçti, Türkiye’den bölgeye adeta yardım yağdı. Yeni konutlar inşa edildi, resmi binalar yenilendi. Devlet adamları, siyasetçilerimiz, bürokratlarımız bölgeye akın akın gittiler.

Bölgeye gitmeyi çok istememize rağmen gidemedik, davet eden de olmadı. Gelen resim ve görüntülerle Depremin yaralarının nasıl sarıldığını öğrenmekle yetindik. Pötürge’den Gazeteci Mehmet Tokgün aramıştı, evimiz yıkıldı, canımızı zor kurtardık diye dert yanmıştı. Tokgün 1990 yılından beri Pütürge de dergiler çıkararak ilçesinin sesini duyurmaya çalışıyordu, rahmetli Başkanımız Haydar Karaduman’la birlikte Başbakan Süleyman Demirel ve Başbakan Yardımcısı Erdal İnönü ziyaretlerimizde de Mehmet Tokgün bizimle birlikteydi. Depremde evi yıkılmıştı, adeta ortada kalmıştı.  Depremzedelerin durumunu Tokgün’ü sorarak takip ediyorduk. Bu nedenle de Doğanyol’da, Pötürge’de neler yapıldığından pek de haberimiz yoktu.

Pütürge Belediye Başkanı Mikail Sülük, açılış töreni için bizleri aradığını söylediler. Pütürge’den meslektaşımız Mustafa Hasar aradı “Başkanımız sizleri Pötürge’ye bekliyor” deyince, sabahın erken saatlerinde Hakan Karaduman, İskender Yılmaz, Ali Aladağ, Ebubekir Atilla,Selim Apohan ile yola çıktık.

Pötürge yolu virajların dışında genişletilmiş, trafik rahat akıyor, İnşaat malzemesi taşıyan TIR’lar bile Kubbe dağını tırmanarak ilerliyor. Kubbe dağında kar yok, akşam yağmur yağmış o kadar.

Pazarcık’da yapılan villa görünümündeki evlerin görüntüsü göz kamaştırıyor. Oysa deprem evleri eskiden küçük yapılardan oluşurdu. Bu evler villa. Altında ya da yanında ahırı var, küçük de olsa birkaç yüz metre bahçesi var. Alt yapısı döşenmiş, parke taşları dizilmiş, aydınlatılması yapılmış yazlık site havası veren deprem evleri Pötürge’ye hava katmış. Pazarcık’da bu evler yapılmış ise İlçede neler olmuştur diye düşünüyorum.

Pötürge Belediyesi 1 Megawatt’lık GES projesini gerçekleştirmiş. Açılışına katıldık, Malatya Milletvekilleri de gelip açılışta hazır bulundular, konuşmalar yaptılar. Ayda Belediye’ye 250 bin liralık gelir sağlayacak GES projesi 11 milyon liraya mal olmuş.

Pötürge Belediye Başkanı Mikail Sülük, karşıda görünen Şiro Çayı kenarına kurulan Kilit Taşı tesisini gösteriyor. Kum ve mucur üretimi de yapılan tesis de ağırlık kilit taşı üretimine verilmiş. 85 Kişinin çalıştığı tesis de üretilen kilit taşları Pütürge’nin mahallelerine döşeniyor.

Yerinde üretim ve yerinde istihdam.

GES açılışının ardından Pütürge’ye döndük, eski Belediye Binası depremde hasar aldığından geçici binaya taşınmış, ak saçlı meclis üyeleriyle geçmişi anımsayarak rahmetli Fevzi Elmas Başkan’dan Başlayarak Yusuf Ziya Varan, Dr. Necdet Ayaydın, Mehmet Polat’a kadar olan görev yapan Pötürge Belediye Başkanlarımızla olan anılarımızı tazeledik.

Pötürge gerçekten yeniden inşa ediliyor.

Jandarma Binası ve Emniyet Müdürlüğü binası yeniden yapılmış, Devlet Hastanesi yeni binasıyla ilçenin en özel binası olmuş. Yeni Belediye Binası ile birlikte, Öğretmenevi ve Halk Eğitim Merkezi binalarının da temeli atıldı. Yatılı Bölge Okulu binasının yanına yeni bir bina daha yapılmış. Uzaktan görünen TOKİ Toplu konutları, Villa görüntüsü veren tek katlı Deprem konutları Pötürge’yi şahlandırmış.

Daracık bir sokak olan Ana Caddenin hemen altında Öğretmen Evi temelinin atıldığı bölgede başlatılan kentsel dönüşüm ise Pütürge ilçesinin yönünü Gerger’e doğru çevirmiş. Yeni konutlar, Villalar ve işyerleri temelleri Pütürge’yi şantiyelere çevirmiş.

Tam 2 bin konut yapılmış.

Harcanan para 500 milyon lira.

Okullar yeniden yapılıyor, Devlet Hastanesi yeniden yapılmış. Emniyet ve Jandarma yeni binalarına kavuşmuş.

Pötürge o eski Belediye binası çevresinde oluşan küçük bir sokaktan ibaret değil artık. Sülükoğlu iş merkezinden itibaren de Pütürge, Gerger yönüne doğru da gelişmeye açılmış.

Pötürge yeniden inşa edilmiş.

Sonra depremde evi yıkılan gazeteci Mehmet Tokgün’ün evini ziyarete Milletvekili Öznur Çalık ve AK Parti İl Başkanı İhsan Koca ve Pötürge Belediye Başkanı Mikail Sülük ile birlikte gittik. Döngel Bağları mevkiinde yapılan tek katlı deprem konutları muhteşem görüntüsüyle ilçeye renk katmış.

Mehmet Tokgün evine kavuşmanın sevincini yaşıyor “Allah Razı olsun yapanlardan” dedi ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a, Öznur Çalık’a ve Başkan Mikail Sülük’e teşekkür ettikten sonra “Allah Devletimize zeval vermesin, çok güzel bir eve kavuştum, ahırı da var. Hayal bile etmiyordum” diyerek mutluluğunu paylaştı.

Ardından Pazarcık’ta enkaz altına 2 yaşında iken çıkarılan Muhammed Doğan’ın evine gittik. Muhammet 4 yaşına basmış ailesi mutlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı evlerine ağırlamak istediklerini Milletvekili Öznur Çalık’ta istediler.

Akşam saatlerinde dönebildik.

Pötürge’deki gelişmeden son derece memnun olmuştuk.

Doğanyol’a gitmek içinde karar kıldık.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.