ALTIN
 2.468,19
DOLAR
 32,4306
STERLİN
40,3674
EURO
 34,5013

Malatya’ya her yıl yaklaşık 3 milyar lira kazandıran kayısımızın pazarlanacağı Şire Pazarına da,  yeni bir Ticaret Borsası binasına da ihtiyacı vardır.

Şehir içinde kalan Buğday Pazarı içinde yeni Pazar yeri gereklidir.

Çevre yolunda trafiği allak bullak eden Şire Pazarı, gerek görünüm gerekse de sağlık koşulları nedeniyle ivedilikle boşaltılması gereken yerlerin başında gelmektedir.

Bu nedenle hem Şire Pazarını hem de Buğday pazarını şehir dışına Yaka mahallesine taşımak zor bir iş olsa da gerekli adımlar atılmıştır.

Şire Pazarını taşımak daha da zordur.

Herkesi memnun etmek mümkün değildir.

Ama taşımakta gereklidir.

Bizimde hayalimizdir.

Şire ve Buğday Pazarının taşınması konusunda hayaller dahi kurduk.

Yapılan çalışmalara destek verdik, bunun içinde yazılar yazdık.

Ticaret Borsasının kontrolünde, giriş ve çıkışların kontrol altında olduğu yeni pazarda, temizliğin ön planda olduğu, sağlıklı koşulların gözetildiği bir mekanda kayısımızın pazarlanmasını elbette bizlerde istiyoruz.

Her hizmetin mutlaka bir de değeri vardır, maliyeti olacaktır.

Bu pazarlarda var olacaklarda bu bedelleri elbette ödeyeceklerdir.

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanlığı, 2021 Yılının Mart ayında resmi ilana çıkarak 31 milyon lira muhammen bedelle Yeşilyurt'ta arsa devri karşılığı inşaat yapım işi ihalesi düzenledi.  İhalede yapılacak iş 600 takvim gününde bitirilmesi şart koşularak şöyle özetlendi:

“Malatya Büyükşehir Belediyesi (Fen İşleri Dairesi Başkanlığı) tarafından hazırlanan Proje kapsamında 205.330,23 m² yüzölçümlü taşınmazın üzerine 144.271,08 m2 kapalı alan ve 10.451,76 m2 yarı açık Pazar yeri yaptırılarak 240 ada 6, 10 ve 257 Ada 24 parsel numaralı taşınmazlar imar durumuna göre 12.210,75 m2 İnşaat imalatları yapılarak mülkiyeti Malatya Büyükşehir Belediyesine bırakılacak olup, Belediyemiz mülkiyetinde kalacak alanlarda binanın yapım maliyeti ile arsa devri karşılığı verilecek olan yerlerin taktir edilen bedelleri toplamı farkı olan 31.000.000,00 TL muhammen bedel ile ihale arttırma bedeli üzerinden arsa devri karşılığı inşaat işi; 2886 sayılı Devlet İhale Kanununun 36. maddesine istinaden kapalı teklif usulü ile ihale edilecektir. Proje kapsamında Yaka Mahallesinde bulunan, 240 ada 6,7,8,9,10 numaralı parsellerde Buğday pazarı için 63.249,13 m² yüzölçümlü taşınmazın üzerine 35.469,47 m2 kapalı alan yaptırılarak 240 Ada 6,10 numaralı parsellere imar durumuna göre 1.157 m2 İnşaat imalatları yapılarak mülkiyeti Malatya Büyükşehir Belediyesine bırakılacak ve Yaka Mahallesinde bulunan, 257 Ada 22,23,24,25 parsel numaralı parsellerde Şire pazarı için 142.081,10 m² yüzölçümlü taşınmazın üzerine 108.801,61 m2 kapalı alan ile 10.451,76 m2 yarı açık Pazar yeri yaptırılarak 257 Ada 24 numaralı parsele imar durumuna göre 11.053 m2 İnşaat imalatı yapılarak mülkiyeti Malatya Büyükşehir Belediyesine bırakılacaktır. “

 

Bu ihaleye de işe de itiraz eden olmadı. 31 Milyon bedele de ses veren çıkmadı.

Ancak 31 milyon lira ile ihaleye çıkılan işin 600 milyon liraya mal olduğu şifaen konuşulmaya başlayınca, Ticaret Borsasından seslerin yükselmesine neden oldu. Fiyatların makul olmasını istediler ancak MESTON A.Ş  Koordinatörü Dursun Kayış, tarafından yaklaşık bin kişiye gönderilen mesajda, 19 Kasım’a kadar talep toplanacağı belirtilerek  fiyat listesi sunulup, birde 10 bin lira başvuru bedeli istenince Borsa Esnafı ile Buğday Pazarı esnafı ayağa kalktı.

Önce rakamlara inanamadılar.

148 Metrekarelin bir işyerinin fiyatı 2 milyon lirayı buluyordu. Esnaf Metrekareye vurdu KDV ve vergileri ekledi işyerinin metrekaresi 17 bin liraya geliyordu. Malatya’da nerede bu maliyetler vardı diye sağa sola sormaya başladılar. Belediye yetkililerini aradılar, şakamı yapıyorsunuz diye de çıkıştılar. Ama sonuç değişmedi.

Esnafın taşınma, Borsanın yeni yerine kavuşma hayali bir anda son buldu.

Ticaret Borsası Esnafı toplanarak topluca projeden çekilmeyi tartışıp, eski yerlerinde faaliyete devam kararı aldılar.

Borsa Başkanı Ramazan Özcan, çocukluğunu ve gençliğini geçirdiği Şire Pazarında rahmetli Ramazan Doğan’ın kurduğu Kooperatifle Şire Pazarını nasıl yaptığını çok iyi biliyordu. Malatya Büyükşehir Belediyesinin çıkardığı maliyete bir türlü anlam veremedi, bu fiyatlara olmaz diyerek de tepkisini koydu.

Konut ve işyeri yapımında inşaat maliyetleri belliydi.

Metrekaresi 2 bin liradan başlayan maliyet hesabı nasıl oldu da 7 katın üstüne çıkmıştı.

İhalesi yapılarak başlayan projeye Malatya’nın ihtiyacı olduğu açıktır.

Gereklidir ve önemlidir.

Ama ihtiyaç var diye de kimse Malatya’da şimdiye kadar uygulandığı görülmemiş fiyata işyeri satmayı da aklından geçirmesin.

Nedir bu fiyatlar?

Biri bize de izah etsin.

Fahiş fiyatlar uygulayarak Malatya için elzem olan bir projeyi çıkmaza sokmaya da kimsenin hakkı yoktur.

Şire Pazarına da Buğday Pazarına da Malatya’nın ihtiyacı vardır.

İnşaatın maliyeti bellidir, Metre kare fiyatları da ortadadır.

Şire Pazarında hiç kimse de bedelsiz, beleş ya da kelepir yer peşinde de değildir.

Bedelini ödemek kaydıyla işyeri sahibi olmak esnaflarında hakkıdır.

Ama bu fiyatlarla işyeri satılamaz.

Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, ekibini toplayarak bu maliyetlerin nasıl hesaplandığını ortaya çıkarıp kamuoyunu bilgilendirmeli sonrada paydaşlar ile bir araya gelerek Malatya’nın ihtiyacı olan projenin gerçekleşmesi için gerek adımları atmalıdır. İşyeri maliyet fiyatları Bakanlık brim metrekare fiyatlarına çekilerek yeni bir maliyet hesabı çıkarılarak sorun çözülmelidir.

Yoksa bu fiyatlarla bu iş daha çok tartışılır.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.