ALTIN
 2.468,19
DOLAR
 32,4306
STERLİN
40,3674
EURO
 34,5013

MALATYA Ermeni SURP KRİKOR LUSAVORİÇ VANKI

(Aziz Krikor Lusavoriç (Aydınlatıcı) Manastırı – “Venk” Manastır ve Kilisesi)

           Malatya- Battalgazi İlçesi Çamurlu mahallesi , Venk mevkiinde bulunan

 Tescil Durumu :12.03.1977/A-359, Koruma Derecesi : 1. Grup Yapım Tarihi : 17. yy. Sonu

(Dinsel ve Kültürel Yapı )

 

Venk Manastırı. Venk yada Vank ermenicede manastır demek.

 

"Malatya  Büyükşehir Belediyesi Başkanı Selahattin  Gürkan Malatya'daki  tarihi yapıları  eski ihtişamına kavuşturuyor. VENK ŞAPELİ çevre düzenlenmesi" yazılı levha asılmış. 

 

Çevre ihata duvarı çekilmiş. İlimiz İnanç turizmine katkı sağlayacak kahverengi bir levhaya daha kavuşuyor.

Gezgin öğretmen  olarak bir önerim; Venk kilisesinin hemen aşağısında bulunan 

İlkokul ve lojmanı ,mahallede yeterli sayıda öğrenci olmadığından taşımalı eğitim yapıldığı için bu binalar kaderine terk edilmiş, harabe haldedir.  Harabe halde bulunan bu alana güzel bir seyir terası ve sosyal tesis yapılması durumunda hem Malatya halkı hem de gelen turistler acil ihtiyaçlarını karşılaşacaklar ve Malatya'yı Battalgazi, Yıldıztepe, Orduzu,  Karakaya Barajı, Elazığ Baskil Abdulvahap ziyareti ve Muşar dağındaki kartal yuvası gibi bin yıllık  Kadim Süryani Mor Ahron  manastırını kuşbakışı   seyredebileceklerdir.

 

UNESCO’nun Arslantepe Höyüğü ’nün Dünya mirası Listesi’ne girmesi, Malatya  Büyükşehir Belediyesi  tarafından restorasyon  yapılarak  Medyada Taşhoran kilisesi olarak geçen 

Tarihi asıl ismi Malatya Surp Yerrortutyun  ( Üç Horan) Taşhoran Ermeni Kilisesi’nin 28 Ağustos2021 tarihinde " Taşhoran Kilisesi Kültür ve Sanat Merkezi "olarak  açılması, 

kültür ve İnanç turizminde dikkatleri Malatya’ya çekti. Dünyanın farklı noktalarındaki turistleri ve Malatyalı Ermenileri kente yönlendirmeye başladı bile.

 

Malatya'nın kadim tarihine kültürüne sahip çıkılması insanların ruhunu okşuyor.

Başta MalatyaHayder( Malatya  Ermenileri Derneği), Malatya İl

yöneticilerine,  kalemiyle , yazısı ile gündeme getiren araştırmacı- yazarlara, yerel medyaya, ustalara- işçilere  emeği geçen herkesin ellerine sağlık. Malatyalı Ermenilere, Süryanilere ve tüm Hristiyanlara   hayırlı dualar nasip olsun.

 

12 Kasım 2021

Fotoğraf: Gezgin öğretmen Fikri Demirtaş, Müslüm Mutlu

 

 

 

 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.