ALTIN
 2.468,19
DOLAR
 32,4306
STERLİN
40,3674
EURO
 34,5013

Hafta sonunda ziyaretçilerimiz vardı.

Türkiye Gazeteciler Konfederasyon Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sefa Özdemir, Hak-İş Sendikasına bağlı Medya-İş Sendikası Genel Başkanı Sezai Ballı Cemiyetimizi ziyarete geldiler.

Tabi ilk uğrak yerimiz Şire Pazarı oldu.

Kayısı fiyatları gerçekten herkesin yüzünü güldürüyor. Üretici memnun tek olumsuz tepki vermiyor, hatta TMO’nun alım yapmasını da beklemiyor. Kayısı esnafı fiyatların zirve yapmasından payına düşeni alıyor. İhracatçı zorlanmadan Malatya kayısısını yurt dışı piyasalara kilosu 5-6 Dolardan göndermenin telaşını yaşıyor.

Üreticiden bir kilo kuru kayısının alış fiyatı 32 liradan başlıyor. Jumbo kayısıların fiyatı 45 lirayı çoktan aşmış görünüyor.

Kayısı fiyatlarına diyecek yok.

Hediyelik kayısı satan işyerlerini dolaştık. Girdiğiniz her işyeri ikramlarla sizi karşılıyor. Yeme serbest fiyata dahil değil.

Kabuk kayısı fiyatı bile 50 lira olmuş. 35 liradan az kayısının fiyatı yok. Kuru dutun kilosu 60 lira. Gün kurusu kayısı 50, İncir 70 lira.

Kayısı son yılların en yüksek fiyatlarını görmüş durumda.

Hediyelik kayısı satışları tam gaz devam ediyor.

Kayısı aldığımız esnaf yükselen fiyatları anlattı:

 “Fiyat yükselince alıcı istediğinin yarısını alıyor ve satış miktarımız düşüyor. Kayısı fiyatları 40 ile 50 lira arasında seyrediyor. Üreticiden kilosunu 40-45 arasında alıyoruz, 45-50 arasında paket olarak satıyoruz. Rekolte abartıldığı kadar da yüksek değil. Fiyatlar yüksek olunca üretici malını satmaya başladı. Son bir ayda üreticinin elindeki kayısının yüzde 60’ı satıldı. Kalan stoğun tok satıcılarını da bir kenara bırakırsak üreticinin elinde fazla kayısı kalmadı. Fiyatlara diyecek yok, bu fiyatlar kayısı stoğunu eritti.”

Lisanlı Depo ve TMO’nun alım yapıp yapmaması içinde konuştular esnaflar:

“Depoya konulacak kayısı stoğu bir ay sonra hiç kalmaz. Depoya alınacak kayısı nerede? TMO’nun bundan sonra alım yapsa bile kayısıyı nereden alacak? Kayısı havada gidiyor. Esnaflar ihracatçılar köy köy kayısı aramaya başladılar. Bu fiyatları gören üreticilerimiz ihtiyacı varsa malını satıyor, yoksa da biraz daha beklemeyi düşünüyor. Esnaf ve İhracatçı kayısı arayışında iken alım yapmak kolay olmaz. Şuan buna gerek de yok.”

Kayısı fiyatını bulmuş gidiyor.

Esnaf ve İhracatçı satacak kayısı arayışında iken Lisanslı Depoya da TMO’nun alım yapmasına da gerek kalmamış.

İhracat fiyatları 5 doları aşmış. Gelecek yıllık döviz geliri 500 milyon doları hedeflemiş görünüyor.

Kayısı da işler yolunda.

Bundan sonra da fiyatlar yükselir ama düşmez.

Kayısı alan da satan da memnun.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.