ALTIN
 2.468,19
DOLAR
 32,4306
STERLİN
40,3674
EURO
 34,5013

Büyükşehir Belediyesi, Beylerderesi’n de tören düzenledi.

MASKİ tarafından yapılan Batı Kollektörünün temeli atıldı ve Kaynarca’da bulunan su kaynağı kaptaja alındı.

Beylerderesindeki tören alanına giderken, yapılan sulama göleti nedeniyle Beylerderesi eski görüntüsünden uzaklaşmış, yükselen kavak ağaçlarının eski görüntüsünün yerini, kıraç bir bölgede atıkları toplayan ve çevreye kirlilik saçan pislik kokan bir gölet almış. Beylerderesi viyadüğünün altından geçerken, gölün kirlenmesine yol açan atıklar gözleniyor. Aşağıdan Viyadüğe baktık hayrete düştük. Viyadük’ün altından çelik halatlarla karşılıklı güçlendirme yapılmış. Olası bir çöküntüye karşı önlem alınmış gibi. Viyadüğün ortadaki çöküntüsü kaldırım kenarlarından da eğime neden olmuş.

Tören alanına vardık. Malatya protokolü oradaydı. Milletvekilleri Öznur Çalık ve Bülent Tüfenkci oradaydı. Belediye Başkanları, sivil toplum kuruluşları tören alanındaydı. Yeni kaptajı gördük. Kaynarca adı verilen bölgede dağdan çıkan su toplanarak saniyede 500 litrelik bir su kaynağı oluşturulmuş. Şuan için saniyede 50 litresi içme suyu olarak bölgedeki köylere ulaştırılmış. Yeni yapılacak Sanayi Sitesi ile Organize Sanayi bölgesinin içme suyu ihtiyacı da bu kaptajdan kolayca sağlanabilecek.

Gündüzbey’den sonra Beylerderesi kaptajıyla Malatya önemli bir su kaynağına da kavuşmuş oldu.

Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan su kaynağını kaptaja almanın sevincini yaşıyordu. Heyecanlıydı, yüzü gülüyordu. Konuşmasında “Burada tüm işlemler bittiğinde saniyede 1500 litre mevcut kaptajımıza alternatif yeni bir kaptaj ihya ediyoruz. Bir kısmı Meled Deresi'nden, 1000 litrelik kısmı da bu bölgeden elde edilecek. Kaptajımızda saniyede yaklaşık 500 litre su var. Şu an 50 litresini kullanıyoruz, kalanı sulamaya veriyoruz" diyerek su kaynağının önemine işaret ediyordu.

Diğer hizmet ise temel atma töreniydi. Yeşilyurt Batı Kollektörünün temeli atıldı. Yeşilyurt ilçesinde Gündüzbey’den başlayarak Yeşilyurt’un içinden geçen Beylerderesi boyunca uzanan Batı Kollektörü ile atık sular toplanarak Battalgazi’deki Arıtma Tesisine götürülecek. Böylece Yeşilyurt yaz aylarında sivrisinek salgınından ve Beylerderesi boyunca da atık suların kanal ya da dereye bırakılmasından kurtulacak.

Yıllardır Yeşilyurt Arıtması ne oldu diye yazarız, ses çıkmaz, Malatya’da dereler atık sularla kirletiliyor diye rapor edilir kimse duymaz. Beylerderesi pislik akıyor diye bölge halkı dert yanar, kimse ilgilenmez. Beylerderesini ikiye ayırmak gerekiyor. Birinci bölge Yeşilşyurt’tan Viyadük altına kadar olan bölgedir. Burada yapılan gölet Beylerderesinin havasını bozmuş, kavak ağaçlarının yeşil görüntüsü aranıyor. Viyadük altını da ikinci bölge olarak değerlendirmek daha doğru olur. Bu bölge yemyeşil bir görüntü veriyor. Ceviz ağaçları yükselmiş, kavak ağaçları boy vermiş. Yeşiller arasında ki Kaynarca’da su kaptaja alınırken karşısında Batı kollektörünün temeli atılıyordu. Batı kollektöreü 37 kilometre uzunluğunda. 20 Kilometrelik bölümü tamamlanmış, kalan bölümde de çalışmalar devam ediyor.

Kaptaj ve Bin tonluk su deposu ile Batı Kollektörünün maliyeti 50 milyon lirayı buluyor.

Tamamlandığında Gündüzbey ve Yeşilyurt’un dereye akıtılan atıksu sorunu çözülecek. Yapılan gölet bile temiz kalacak.

Büyükşehir Belediyesinin her iki hizmetini yerinde ve gerekli olan hizmetler olarak görüyoruz. Bu nedenle emek verenlere teşekkür ediyoruz.

Beylerderesi kirlenmekten kurtulacak, çevre köyler, hatta Sanayi Bölgesi içme suyuna kavuşacak.

Yeşilyurt’u kurtarmak için Batı Kollektörünün bitirilmesi gerekiyor. Kaptaj olası bir su sıkıntısında devreye sokulabilecek.

Bunlar güzel hizmetler, çözülmesi gereken sorunların somut çözümüdür.

Ancak gördüğümüz bir sorunu da belirtmek isterim. Viyadüğün altına çelik halatlarla güçlendirme yapılmış. Viyadük orta kısmından itibaren eğilmeye başladığı uzaktan gözle bile görülüyor. Bu nedenle yetkilileri bu konuya bir kez daha eğilmeye davet ederken, eski Karayolu kenarına bırakın duvar örmeyi de eski karayolunu açık tutmaya çalışın. Viyadüğün alternatifi Kuzey Çevre Yolu viyadüğü değil eski karayoludur.

Zira Viyadüğü her an ve günlük olarak takip ediniz. Ortadaki çöküntü hayra alamet değil.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.