ALTIN
 2.468,19
DOLAR
 32,4306
STERLİN
40,3674
EURO
 34,5013

Sivas’tan Gazeteci dostlarımız Yeni Malatyaspor-Sivasspor maçı için ilimize geldiler.

Onları en iyi şekilde ağırlamaya çalıştık.

Battalgazi Belediyesi Yeşilçam Sosyal Tesisleri ziyaretinin ardından Anadolu'nun bilinen en eski şehir devletinin kurulduğu ve UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne kaydedilen Arslantepe Höyüğü'nü gezdirdik misafirlerimize. Akşam saatleri olmasına rağmen 6 araç park etmişti karşılama alanına. Başka ziyaretçilerde vardı. Demek ki Arslantepe daha şimdiden ziyaretçi çekmeye başlamış.

Yıllardır gideriz Arslantepe’ye. Dünya miras listesine alınan 7 bin yıllık Höyük de değişen en olmuş diye bakmaya çalıştık.

Vali Ulvi Saran’ın yıllar öncesinde yaptırdığı Höyük üzerindeki Çatı olmasa kazı alanı çoktan toza dumana karışmıştı. Çatının yapılışının üzerinden yıllar geçmiş, yeni yapılan kazılarla alan genişlemiş ve bu alan da gelişi güzel derme çatma bir şekilde kapatılmış. Kazı yapılan alanın bir bölümünde ise bırakın çatıyı bir naylon dahi çekilmemiş.

Arslantepe Höyüğünün çevresi özel mülkiyetler tarafından kuşatılmış durumda. Höyük duvarlarına kadar ağaçlar dikilmiş, yollar asfaltlanmış. Höyüğün bulunduğu alan dışına açılmasına imkan dahi yok.

Bu nedenle Arslantepe’de yapılacak çok iş var.

Öncelikle bölgenin imar planı yenilenerek yüksek katlı yapılara müsaade edilmemesi gerekiyor. Tarım alanları imara kapatılmalı, çevre düzeni planı hazırlanmalı, en önemlisi de Arslantepe’nin üstü tamamen kapatılmalıdır. Karşılama alanı yapılması, bulunan tüm eserleri bünyesine alacak Arslantepe Müzesinin alana yapılması gerekmektedir.

Çatı ihalesi yapıldı yapılacak diye beklerken, Arslentepe’nin bir bölümü şua anda baraka saçlarıyla derme çatma bir şekilde kapatıldığından görenleri hayrete düşürmektedir. Dünya mirasını böyle mi koruyacağız?

Malatya’daki tüm Belediyeler, kurum ve kuruluşlar, iş adamları sivil toplum kuruluşları Arslantepe için ele ele vermelidir.

Şu aşama da UNESCO’ya ben aldırdım demek yerine Arslantepe için ne yaptılar sorusunu sorsak Malatya Valisi Ulvi Saran’ın yaptığı çatıdan ve hemen yanına yapılan kerpiç karşılama alanı dışında yapılan hiç bir şeyi göremedik.

Arslantepe’ye bir şeyler değil çok şeyler yapılması gerekiyor. Şanlıurfa Göbeklitepe’den sonra görülmesi gereken yerler arasına giren Arslantepe’de çatı ihalesi bir an önce tamamlanmalı ve yeni kaynaklar, sponsor firmalar bulunmalıdır. Bir ara EFES’in sponsor olmak istediği ancak bu firmaya hayır dendiği dedikoduları yayılsa da, ciddi bir finansal kaynak bulunması öncelikler arasında olmalıdır.

Arslantepe’de çıkan Arslanlar, Geç Hitit dönemi Melita uygarlığının kralı olan Tarhunza heykeli ve diğer tarihi eserlerin büyük bölümü Ankara’da sergilenmektedir. Bölgeye yapılacak müze binasında şimdiye kadar çıkan tüm tarihi eserler burada sergilenmelidir.

Arslantepe Malatya’ya çok şey kazandıracağı daha şimdiden görülmektedir.

Arslantepe Buluşmaları ile bölgeye dikkat çekilmek amacıyla yapılan bir seri etkinlik bir başlangıç olsa da iyi ve yerinde olmuştur. Ancak bu kadar etkinliği birkaç güne sığdırmak yerine zamana yayılmasında daha fayda vardır.

Sivas’tan gelen misafirlerimiz Arslantepe’den etkilendiler. Malatya’nın bu önemli esere daha fazla önem vermesini istedikleri gibi çatıda bulunan baraka türü yapıların Arslantepe’ye yakışmadığını üzülerek ifade ettiler.

Sonra Battalgazi Kervansaray’a gittik, orayı da dolaştık. Kervansaray önünde yıkımı yarım kalmış Cami enkazına artık bir karar verilmesi gerekiyor. Kervansaray önünde enkaz yığını hiç yakışık almıyor.

Kısa sürede Sivaslı meslektaşlarımıza Malatya’yı gezdirerek tanıtmaya çalıştık. Bundan sonra da bizler basın mensupları olarak misafirlerimizi Arslantepe’den başlayarak, tarihi bölgelerimizi tanıtmaya devam edeceğiz.

Ama bir an önce Arslantepe’ye yapılacakları da görmek istiyoruz.

Arslantepe değerimize sahip çıkılmasını bekliyoruz.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.