ALTIN
 2.468,19
DOLAR
 32,4306
STERLİN
40,3674
EURO
 34,5013

UNESCO’nun 2021 yılını Ahi Evran’ın doğumunun 850. Yıl dönümü Anma ve Kutlama yılı olarak kabul ettiğini biliyor muydunuz?

      Öncelikle kendi soruma kendim cevap vereyim;

      Ben bilmiyordum!

      Çoğunuzun da bildiğini zannetmiyorum…

     Ama… Ahiliğin, iyi ahlakın doğruluğun, kardeşliğin, yardımseverliğin kısacası bütün güzel meziyetlerin birleştiği bir sosyo-ekonomik düzen olduğunu biliyorum.

       Peki UNESCO Ahi Evran yılında, Ahi Evran’ın kurucusu olduğu Ahiliği genç nesillerimize, bırakın genç nesilleri kimseye anlatabildik mi?

        13-19 Eylül 2021 tarihleri arasında tüm Türkiye’de ve Malatya’da Valiliğimizin öncülüğünde Belediye ve Esnaf kuruluşlarının katılımı ile Ahilik Haftası kutlamaları yapıldı.

     Bu yıl, Ahi Evran etkinliklerinin güya uluslararası boyut kazanmasına rağmen etkinliklerin yüzyılları aşarak günümüze ulaşan temel felsefelerin, öngörülerin günümüzün anlayışıyla incelenip geliştirilmesi yönünde ilmi araştırmalar, seminerler, konferanslar, açık oturumlar, makale, film, tiyatro ve televizyon programlarıyla yeterince anlatılamadığı görülmüştür.

      Üzülerek söylüyorum ki UNESCO tarafından 2021 yılının uluslararası Ahi-Evran yılı ilan edilmesine rağmen  Valiliğin öncülüğünde belediye ve esnaf odalarımızın sönük geçen rutin kutlamalarıyla, Ahi Evran belki anılmıştır! ama onun felsefesi olan “Ahilik” yeni kuşaklara anlatılamamıştır…

      Günümüzde Tüketici Hakları, Toplu Kalite Yöntemi, Standartlar, Kalite, Ticari Ahlâk, adalet anlayışı vb. kavramlarla ifade edilen Ahilik İlkeleri ve birçok ticari unsur İslami inançtan kaynaklanarak Ahi Teşkilatlarında şekillenip yerleşmişti.

      Ne yazık ki günümüzde birçok ahlâki kavram zamanla yozlaştı ve tanınmaz hale geldi.

      Bizim görevimiz, tarihin derinliklerinden günümüze kadar gelen ve bizi biz yapan, bizi millet yapan öz değerlerimize, kültürümüze önem verip, geçmişimize sahip çıkarak, geleceğimize yön vermektir.

      Gönül isterdi ki Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, TOBB, TESK, öncülüğünde Ahilik Vakfı ve diğer meslek kuruluşlarının da katılımı ile UNESCO Ahi Evran yılı etkinliklerinin uluslararası seviyede daha kapsamlı kutlanabilsin ve Ahilik tüm güzellikleriyle genç kuşaklara anlatılabilsin.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.