ALTIN
 2.468,19
DOLAR
 32,4306
STERLİN
40,3674
EURO
 34,5013

Motorize Kağıt Toplayıcıları

Remzi HAYTA

Malatya son yıllarda ilginç görüntülere sahne olamaya başladı.

Özellikle de Suriyeli sığınmacılar Türkiye’ye gelip diğer illerde olduğu Malatya’da da her işe el atmaya başladılar.

Fabrikalarda ucuz işçilikleri nedeniyle kolay iş buldular. Gündelik işlere giderek aranan işgücü oldular. Tarlalarda, besilerde, kayısı işlerinde kolay iş bulmaya başladılar. Çalışıyorlar, çalışsınlar, üretime katkı versinler buna diyeceğimiz bir şey yok.

Ancak, çöp kutularını sürekli olarak karıştıran, kaldırım kenarlarına bırakılan atıkları toplayan birde motorize olmuş ekipler sık sık görülmeye başladılar.

Kimi kamyonetini Müslüm Gürses’in afişleriyle süsleyerek bir de teybi sonuna kadar açarak gün boyu şehir içinde dolaşan araçlı, müzikli, gürültü yaparak ve de trafiği aksatarak toplayıcılar var.  Bir gelişleri var bir de gidişleri bunlara, en azından trafiğin yoğun olduğu saatlerde trafiğe çıkmaları engellenemez mi?

İstasyon caddesinde trafik yoğun. Müzik sessiyle İstasyon Caddesini inleten kamyonetli kağıt toplayıcıları, kaldırımlarda gördüğü her koliyi almak için yolun ortasında duruyor, kağıt ve karton nakli yapıyor. Trafik akışı insafına kalmış.  Kağıt toplayıcısı hareket ediyor trafik akıyor, o duruyor trafik de yerinde sayıyor. Kışla Caddesinde, Fuzuli Caddesinde her gün bunlar yaşanıyor.

Bu toplayıcılara en azından caddelere çıkmaları için belirli saat uygulaması yapılabilir. Birde bu araçlar ne yakıyor Allah aşkına bir bakan olmaz mı bu araçlara? Eksozlerinden bir kara duman çıkıyor ki, ne yaktıkları belli değil. Zaman zaman park eden araçlara da çarpa çarpa ilerliyorlar.

Bunun yanında motosikleti küçük bir kamyonete çevirenler var. İçine birkaç çocuk biniyor, çöp kutularını şehrin bir başından o başına kadar ziyaret ediyorlar. Hiç de iyi bir görüntü vermiyorlar. Trafiği allak bullak etmeleri de cabası.

Ayrıca bu Suriyeliler yaya gitmeyi de sevmiyorlar herhalde.

Her birinin en azından bir motosikleti var. Bir motosiklete kaç kişi biner Allah aşkına.

Gördüklerimi söyleyeyim. Bir baba motosikleti sürüyor. Anne kundaktaki çocuğuyla arkaya yanlamasına oturuyor, Aralarına ve önlerine de en az 3 çocuk daha. 5-6 kişi bir motosiklet ile rampa demiyor, çukur demiyor, bunun kazası var, belası var demeden biniyorlar motora.

Bunlara dur denmelidir.

Aile boyu motosiklet yolculuğuna son verilmelidir.

Malatya’da sayıları nedir bilmem ama çok sayıda trafiğe uygun olmayan kamyonet, motosiklet giydirmeli toplayıcı araçları, aile boyu kullanılan motosikletler Malatya caddelerinde trafiği aksatarak, tehlikeye sokarak boy göstermeye devam etmektedirler.

Vatandaş kemer takmadı diye ceza yerken, Ana caddelerimizde bile trafiği aksatan bu araçlara dur denilmesini ve trafikten alı konulmasını bekliyoruz.

Bir motora aile boyu 6 kişi bindiğine defalarca şahit oldum.

Bunlara asla müsaade edilmemelidir.

Bu kişilere bir ayar verilmesi Malatya içinde iyi olacaktır.

Saygılarımla.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.