ALTIN
 2.468,19
DOLAR
 32,4306
STERLİN
40,3674
EURO
 34,5013

Arslantepe UNESCO kalıcı listesine alındı.

Sevincimiz ve beklentimiz sonsuz.

Bir diğer güzel haberde Çavuşoğlu Taşhoron Kilisesinin yenileme çalışmalarının tamamlanmasından geldi.

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, yenileme ve çevre düzenleme çalışmalarının tamamlandığı Taşhoron Kilisesi'nin turizm açılacağını bildirdi.

2022 Yılında Turizmde büyük hedefler ortaya koymaya hazırlanan Malatya için Taşhoron Kilisesinin inanç turizmine kazandırılması oldukça önemlidir.

Bir yandan Arslantepe, diğer yandan Nemrut Dağı, hemen yanı başımızdaki Çavuşoğlu Taşhoron Kilisesi turizm konusunda ileriye dönük hedef belirlemedir.  Bakınız Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan restorasyon çalışmalarının tamamlandığı Kilise hakkında neler anlatıyor:

“Taşhoron Kilisesi, kültür merkezi ve zaman zamanda ilgili vatandaşlarımız tarafından kilise olarak ziyarete açık olacak. Kilisenin içerisinde kütüphanemiz olacak. Kütüphaneden vatandaşlarımız istedikleri gibi yararlanabilecekler. Vatandaşlarımız Taşhoron Kilisesi’ne geldiğinde geçmişte işlevi noktasında nasıl bir uygulama yapıldığını kilisenin mevcut yapısı içerisinde görecekler.

Ayrıca kültür merkezinin genel detayı itibariyle geniş bir çevre alanına sahip. Alan içerisinde çiçeklendirme, çimlendirme ve ağaçlandırma çalışmaları da tamamlandı. Alan içerisinde kafeterya ve geniş bir kültür bahçesi düzeni oluşturulmuş durumda. İkinci kısım olarak tabir ettiğimiz, Millet Bahçesi olarak değerlendireceğimiz ve halka açacağımız bir park yapısını da Necatibey Ortaokulu ve Nureddin Zengi İlkokulu binasının doğu tarafındaki kısmında planladık. En kısa zamanda gerekli planlama ve proje çalışmalarının tamamlanmasının akabinde yine milletimize açık bir şekilde, herkesin kullanabileceği, gezip görebileceği ve dinlenebileceği Çavuşoğlu Mahallemize yakışır güzel bir park olacağını, güzel bir Millet Bahçesi olacağını ifade etmek istiyorum. Şuanda Millet Bahçemizle ilgili çalışmalar yoğun bir şekilde devam ediyor. İnşallah Ekim ayı itibariyle çalışmalarımızı bitirerek kendisine mütenasip güzel bir yer olacak. Yeşiliyle, çiçekleriyle, çevre düzenlemesiyle, kütüphaneleriyle, kafeteryalarıyla ve oyun bahçeleriyle güzel bir saha olacak.”

Taşhoron Kilisesini turizme kazandıran Başkana teşekkür ediyoruz.

Ancak 21 Nisan’da yazdığım yazıda da belirttiğim üzer e Kilisenin adı konusunda Ermeni Malatyalı İşadamlarından Hosrof Köletavitoğlu’nun kiliseye “Malatya Üç Horan Kilisesi” adı verilmesini önermesidir. Bakınız Köletavitoğlu

 “SURP YERRORTUTYUN Kilisesi (Aziz Teslis-Üç Horan Kilisesi) Çavuşoğlu; Kutsal Üçlü Birliği sembolize eden ve “üç horan”lı (üç apsis’li) olarak yapılan kiliseler genelde Üç Horan Kilisesi olarak adlandırılırlar. Ermenilerin Surp Yerrortutyun - Üç Horan Kilisesi, Ermeni olmayan yerel halkın “Taş Kilise” dedikleri kilisenin ismi zamanla “Taşhoran”a, hatta son zamanlarda “Taşhoron”’a dönüşmüştür. Asıl ve doğru adı Surp Yerrortutyun, Tam türkçesi ile “Malatya Üç Horan Kilisesi”dir. Malatya'da Ermenilerin en yoğun merkezi olan Tek Çeşme veya Vari Tağ (Aşağı mahalle) denilen Çavuşoğlu Mahallesi’nde, şimdiki Boztepe Caddesi ile Okul Sokak’ın kesişme noktasındadır. Rum bir mimar tarafından yapıldığı kaydedilen kilisenin 1878’de başlayan inşaatı 1893’te tamamlanmıştır. Taş Kilise, Taşhoron adlarıyla bildiğimiz Çavuşoğlu Kilisesi’ne asıl adı olan “Malatya Üç Horan Kilisesi” adının verilmesiyle bir karışıklıkta önlenmiş olacaktır.”

Kilisenin adı konusunda gelen bu önerinin Büyükşehir Belediye Başkanı tarafından dikkate alınacağını bekliyoruz.

Ayrıca Kilisenin açılış törenine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ında bizzat katılması için girişimlerde bulunuluyor. Ermeni Patriği başta olmak üzere çok sayıda iş adamı Malatya’ya gelecek. Malatya’da açılacak Kilise ile dünyaya da Ermeni Soykırımı iddialarına Malatya’dan güçlü bir mesaj verilecek.

Tüm dünyanın dikkatleri Malatya’ya çekilecek.

Arslantepe’den sonra Ermeni Kilisesi açılışıyla da dikkatler Malatya’nın üzerinde olacak.

Tüm bunlarla Malatya turizmde hamle yapacak.

Malatya’da güzel şeyler olmaya devam ediyor.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.