ALTIN
 2.468,19
DOLAR
 32,4306
STERLİN
40,3674
EURO
 34,5013

Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder duyurdu:

“44. Dünya Mirası Komitesi oturumunda "Arslantepe" Dünya Mirası Kalıcı Listesine dahil edildi. Malatya’mız için 44’lük bir oturum oldu. #Battalgazi’mize, #Malatya’mıza ve Ülkemize hayırlı olsun.”

Önemli bir karar ve mutluluk verici bir haber.

Aslantepe’nin Dünya’nın her yerinden tanınması için bundan daha iyi bir müjde olamaz.

Emek verenlere, çaba gösterenlere, takip edenlere teşekkür ediyoruz.

Arslantepe Arkeolojik Alanı (Malatya) 2014 yılından beri Türkiye’nin UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesinde yer alıyordu. Dönemin Battalgazi ve bugünün Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan’ında bugün kalıcı listeye alınmasında önemli çabası ve emeği vardır. Yaptığı açıklama da 2005 Yılından beri Aslantepe’yi UNESCO’ya almak için çalıştıklarını söyledi.

UNESCO verilerine göre, 1972 Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunması Sözleşmesi’ne göre oluşturulan ve Dünya Mirası Komitesi (DMK) tarafından belirlenen Dünya Mirası Listesi'nde Dünya Miras Alanı olarak ilan edilen 1121 miras yer almaktadır. Bunlardan 869’u kültürel, 213’ü doğal ve 39’u karma (doğal ve kültürel) miraslardır. Türkiye’nin bu listede 16’sı kültürel, 2’si karma olmak üzere 18 miras alanı bulunmaktadır.

Bunlar sırasıyla;1. Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası (Sivas) 1985, 2. İstanbul'un Tarihi Alanları (İstanbul) 1985, 3. Göreme Millî Parkı ve Kapadokya (Nevşehir) 1985 (Karma Miras Alanı), 4. Hattuşa: Hitit Başkenti (Çorum) 1986, 5. Nemrut Dağı (Adıyaman) 1987, 6. Hieropolis-Pamukkale (Denizli) 1988 (Karma Miras Alanı), 7. Xanthos-Letoon (Antalya-Muğla) 1988, 8. Safranbolu Şehri (Karabük) 1994, 9. Truva Arkeolojik Alanı (Çanakkale) 1998, 10. Edirne Selimiye Camii ve Külliyesi (Edirne) 2011,  11. Çatalhöyük Neolitik Alanı (Konya) 2012, 12. Bursa ve Cumalıkızık: Osmanlı İmparatorluğunun Doğuşu (Bursa) 2014, 13. Bergama Çok Katmanlı Kültürel Peyzaj Alanı (İzmir) 2014, 14. Diyarbakır Kalesi ve Hevsel Bahçeleri Kültürel Peyzajı (Diyarbakır) 2015, 15. Efes (İzmir) 2015, 16. Ani Arkeolojik Alanı (Kars) 2016, 17. Aphrodisias (Aydın) 2017, 18. Göbekli Tepe (Şanlıurfa) 2018.

Arslantepe Arkeolojik Alanı 2014 yılından beri Geçici listede yer alıyordu. Yapılan başvuruyla Aslantepe UNESCO’nun kalıcı listesine Şanlıurfa’nın Göbekli Tepesinin ardından 19 sırada Arslantepe Arkeolojik Alanı kalıcı listeye girmiş oldu.

Aslantepe’nin tanıtımı için önemli bir fırsat.

Dünya turizmi açısından görülecek ve keşfedilecek yeni bir turizm alanı olacak.

Yıllardır gelmeyen yabancı turistlerin Malatya’ya gelmesi sağlanabilir.

Turizmden önemli bir gelir kapısı açılabilir.

UNESCO listesinde 19. Sırada yer alan Aslantepe’nin tanıtımı içinde çalışmalar yapılması gerekiyor.

Öncelikle Aslantepe’nin girişinden başlayarak karşılama alanı, sosyal tesis gibi eksiklikleri süratle yapmak gerekiyor.

Aslantepe müjdesinin ardından Malatya protokolü soluğu Aslantepe’de aldılar, Vali Aydın Baruş, Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Malatya Milletvekilleri Öznur Çalık, Mehmet Fendoğlu ve Hakan Kahtalı Höyük önünde açıklamalarda bulundular.

Malatya Milletvekili Öznur Çalık, Turizm ve Kültür Bakanı ve Ulaştırma Bakanını da telefonla bağlantı yaparak yapılacak çalışmalar konusunda geniş kapsamlı bir toplnatı yapılmasında karar verdiler.

Hatta 2022 Yılının Aslantepe yılı ilan edilmesini dahi öngördüler.

Ulaştırma Bakanı ve Kültür Bakanı en kısa zamanda Malatya’ya gelerek yapılacak toplantıya katılacaklarını ifade ettiler.

Aslantepe için yapılacak toplantıda neler yapılması konusunda görüşler alınacak.

Malatya’nın, Battalgazi’nin tanıtımı için önemli bir fırsat doğmuştur.

Şimdi önemli kararlar alma zamanıdır.

İktidarıyla ve muhalefetiyle tüm siyasi güçlerinde destekleri alınarak, yapılacak toplantılara davet edilerek, Göbekli Tepe’de yapılanların bir bölümü de olsa Aslantepe’de hayata geçirmek Malatya’ya çok şey kazandıracaktır.

Hele hele Aslantepe’den Nemrut Dağına 90 kilometrelik ulaşımla kolayca ulaşılabildiğini de kabullenerek Aslantepe-Nemrut Dağı bağlantısı daha da muhteşem olacaktır.

Malatya’ya hayırlı olsun…

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.