ALTIN
 2.468,19
DOLAR
 32,4306
STERLİN
40,3674
EURO
 34,5013

Malatya’mızda garip işler olmaya devam ediyor.

Karadeniz’i sel alırken, Malatya’da patlayan bir sulama kanalı şehir merkezine içme suyu sağlayan Kaptajın sel baskınına uğramasına neden oldu.

Yeşilyurt İlçesi Gündüzbey Mahallesi Kozluk mevkinde bulunan Keklicek HES santralini besleyen sulama kanalının dört blokunun devrilmesi sonucu Kaptajı adeta sel bastı.

Anlaşılan o ki, DSİ görevlileri kanalda bir temizlik ya da bakım yapmamışlar, kanal kenarında yer alan 4 blokun devrilmesini de su baskınından sonra öğrenmiş oldular.

Eskiden DSİ’ye ait sulama kanalları vardı, şehrin bir uzundan diğerine kadar uzanırdı. Açık kanallar her yıl sulama sezonu öncesinde oluşturulan ekiplerce temizlenir, kırılan betonlar onarılır, kanal suya hazır hale getirilirdi.

Vatandaşların söylediklerine göre Kozluk bölgesindeki sulama kanallarında yıllardır temizlik ve bakım yapılmamış, yapılmış olsa idi bu patlama ve yıkım zaten olmazdı. 

Yine de tehlike ucuz atlatıldı.   

MASKİ Genel Müdürü Mehmet Yaşar Karataş, içmesuyunda herhangi bir sıkıntının olmadığını belirterek “Keklicek HES santralini besleyen su taşıma kanalının dört bloğunun devrilmesi sonucu kaptaj alanımızda su baskınına neden olmuştur. Gerekli tedbirlerimizi aldık. Tahliye ve temizlik çalışmalarımız devam ediyor. Şehri besleyen ana hattı tedbir amaçlı kapattık. Ana kaynakta ve içme suyunda herhangi bir sıkıntı yok. Sahada ve kaptajın yerleşim alanında çok hasar oluştu. Ekiplerimiz şuan burada yoğun bir şekilde çalışıyor. DSİ’nin bir takım acil tedbirler alması lazım. Aynı sıkıntıların bir daha yaşanmamasını umut ediyorum. Vatandaşlarımız içme suyu ile alakalı endişeleneceği bir şey yok. Gerekli klorlama yapıldı. Herkese geçmiş olsun” diyerek su sıkıntısı olmayacağını bildirdi.

DSİ Yöneticileri, Sulama Birlikleri görevlileri sulama kanallarını periyodik olarak kontrol etmeli ve temizlemelidirler. Yoksa bu sıkıntıları daha çok yaşarız.

Hele Kaptaj söz konusu ise sorumlu olan herkes bir kez daha düşünmelidir.

Vatandaşlar sadece tahsilat işine yoğunlaşan DSİ’nin kanalların bakım ve onarımını aksattığını Keklicek HES santralına giden kanalda da yıllardır bakım yapılmadığını öne sürüyorlar.  Diğer kanallarda da benzer şikayetler var. Derme kanalında da temizlik ve balkım konusunda şikayetler var.

Malatya büyük bir tehlike atlattı. Sel suları kaptaj suyuna karışsa ve şebekeye ulaşmış olsa idi içmesuyu şebekesi günlerce temizlenme tehlikesiyle karşılaşacaktı.

Ucuz atlattık.

Önemli oranda hasar var.

HES’le izin verilirken de bu tür tehlikeler göz önüne alınmalıydı.

HES’e su taşıyan kanal patlıyor, Malatya içme suyu tehlikesiyle karşı karşıya kalıyor, vatandaşın evini bahçesini su basıyor.

Malatya’nın bu tehlikeleri bir HES uğruna yaşamaya hiç gereği yoktur.

Bu kadar sorumsuzluğun bir sorumlusu da olması lazım.

Kimler görevini yapmadı?

Kanalların temizliği ve bakımı ne zaman yapıldı?

Sorumluları bularak yaşanan sorumsuzluğun hesabı sorulmalıdır.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.