ALTIN
 2.468,19
DOLAR
 32,4306
STERLİN
40,3674
EURO
 34,5013

Yıl 1973.

Günlerden 13-14-15 Temmuz.

Cumhuriyetin 50. Yılı dolayısıyla, 1. Malatya Kayısı Şenliği Komitesi oluşturuluyor.  Komitenin başında Vali Sadullah Verel ve Belediye Başkanı Mehmet Kırçuval var. Ama asıl Komite başkanı o günlerin Malatya SSK Hastanesi Başhekimi Dr. Sadık Özen. Komitede ayrıca, Hasan Anlar, Orhan Apaydın, Bekir Zorlu, Şazi Tegören, Osman Yalçın, Ertaç Önal, Ünal Nebioğlu, Göksel Çırpıcı, Aliseydi Durak, Erhan Kırçuval, Mustafa Geban, A.Hadi Çekirdek, Mehmet Yumrutepe, H. Ali Tozan bulunuyor.

Kayısı Festivalinin ilk adımını atan bu şenlikler oldukça ilgi, görmüştür. İçeriği doludur, konserler vardır, Halk Oyunları ekipleri şehrin her tarafında gösteri yapmaktadır. Kayısı Güzeli seçilip, kayısı balosu düzenlenir. Vitrin yarışması düzenlenir. Kayısı yarışması yapılır.

Yıllar aradan geçti Komitede yer alanlara baktık sadece 3 kişi yaşıyor. Bunlar Dr. Sadık Özen, Ertaç Önal ve Orhan Apaydın.

Malatya yeni bir Festival hazırlığına girişirken, Malatya Büyükşehir Belediyesi Fuarcılık ve Kültür A.Ş. Genel Müdürü Akif Özbildirici aradı. Festival kapsamında ilk festivali yapanlara ulaşarak Malatya’ya davet etmek istediklerini söyledi. Dr. Sadık Özen’i Malatya’ya davet etmek istediklerini bunun içinde talebi bizzat benim iletmemi istediler.

Hemen Dr. Sadık Özen’i aradım.

Büyükşehir Belediyemizin Malatya Kayısı Festivali kapsamında ilk Festivali yapanları Malatya’ya davet ettiğini, Malatya’ya beklediğimizi söyledim.

Çok etkilendi ve duygusallaştı, sonra anlatmaya başladı:

“İnanın tam 40 Yıldır bu davetin gelmesini bekliyordum. Malatya’da ilk Festival nasıl yapıldı, kimler yaptı arayan olmadı. İlk defa böyle bir teklif aldım. Ama ben 87 yaşındayım, geçen yılda bir kaza sonucu yaralandım, hayati bir sorun olmasa Malatya’ya seve seve gelecektim. Bu nedenle Sayın Malatya Büyükşehir Belediye Başkanımıza ve Fuarcılık Müdürümüze bu nazik davetleri için çok teşekkür ediyorum. İlk fırsatta Malatya’ya gelmeye çalışacağım. İlk Festivali yaparken çok arkadaşımız vardı, Raşit Kısacık, Cengiz İnci, Muzaffer Bal, Abdurrahman Çamur gibi çok sayıda arkadaşımız görev almıştı. Bizleri hatırladığınız ve davet ettiğiniz için çok teşekkür ediyorum. 40 Yıl sonra da olsa hatırlanmak çok güzel.”

Dr. Sadık Özen’in mesajını önce Fuarcılık ve Kültür A.Ş. Genel Müdürümüze anlattım. Bu mesajın Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan’a da iletmemi istedi.

Başkanımızı aradım, Sayın Sadık Özen’in mesajını olduğu gibi anlattım.

Başkan da etkilendi, telefonunu ver bende arayayım dedi.

Ve Dr. Sadık Özen’i aramış, 40 yıl sonra gelen telefonla çok mutlu olmuş. Eşi, çocukları ve yakın çevresi Malatya’dan 40 yıl sonra gelen daveti konuşmaya başlamışlar.

İl Festivale katkı veren Raşit Kısacık ve her festivallerde koşturan Cengiz İnci’yi de unutmamak gerekir.

İşte ortak akıl, dayanışma ve görüş alışverişinde bulunmanın faydası budur. 1973 Yılında Malatya’da ilk Festivali yapanları hatırlayan ve öneride bulunan Sevgili Nezir Kızılkaya’ya, Akif Özbildirici’ye, Malatya Gazeteciler Cemiyetinin hafızasına buradan teşekkür ediyoruz.

Geçmişi hatırlayarak, yapılacak festivale en iyi imzayı atmış oldunuz.

Yazık 1973 Yılından bu yana 40 tane festival dahi yapamamışız.

Bu yıl 24.’ncüsünün yapılacağı davetiyelerde yazıyor.

Festival ve Fuarlara bundan böyle geçerli bir mazeret olmadan ara verilmemelidir.

Kayısının tanıtımı için başlayan Şenliklerin Festivale, Festivallerin Fuarlara dönüştüğü Malatya’da bundan böyle Kayısı etkinliklerine asla ara verilmemlidir.

Festivalsiz Malatya olamaz.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.