ALTIN
 2.468,19
DOLAR
 32,4306
STERLİN
40,3674
EURO
 34,5013

Battalgazi Belediyesi hizmetlerini tanıtacağı bir gezi düzenledi. Davet ettiler icabet ettik, çok da iyi bir gezi oldu.

Battalgazi Belediyesi son 2 yılda neler yaptı görme imkanı bulduk.

Daha da önemlisi Başkan Osman Güder’i yakından tanım imkanı bulduk.

Mütevazi, halka dokunmayı çok iyi biliyor, hava atma, hava basma gibi hareketleri yok. Son derece saygılı, insanları sonuna kadar dinliyor, karşı görüşlere daha çok önem veriyor. Korumaları yok, bizle dolaştı, anlattı, bilgiler verdi. Bir tespitte bulundu ki, oldukça bizi etkiledi:

“Malatya’da bir durumu iyi olanlar var, birde iyi olmayanlar. Malatya’nın Çevreyolu altı ve üstü bunu gösteriyor. Göreve gelirken bu ayrıma son verecek projelerle hizmet edeceğiz. Siyasi hayatıma mal olsa da Çevre Yolu altında Şehit Fevzi mahallesinde Kentsel dönüşüme başladık. Bu mahallelerin kaderini değiştireceğiz. Derme deresi Islah projesiyle buralar cazibe merkezi olacak.”

Sancaktar Mezarlığının hemen yanında başlayan ve 850 metre uzunluğundaki Derme Deresi Islah Projesinin uygulandığı alanı gezdik. Derelik dediğimiz bu mevkii eskiden ağaçlardan görünmezdi. Ağaçlar sökülmüş, dere beton kalıplarla ıslah edilirken, taş duvarlardan sekiler yapılmış. Ağaçlandırma ve yeşillendirme için çalışmalar yapılacak. Dere içinin taş duvar olarak yapılmamasına bir anlam veremedim. Akan suyun sürekli aktığı derelerde beton kalıplarla dere kenarlarını betonla kaplamak Malatya’ya has bir şey olsa gerek. Kanalboyu’nun da taş duvarlarını söküp yerinde beton döktüler. Dere boyu taş duvar olarak döşense daha iyi olurdu diyebilirim. Çünkü sürekli akan derelerde suyun gücüne en çok dayanan taş duvarlardır. Uzun süre kirlilik belli etmez. Beton dökerek kanal yapmak ne kadar doğru hep birlikte göreceğiz.

Başkan Yardımcısı Eyüp Sağlam Derme deresinin bulunduğu alanda eskiden 3 adet su değirmeni olduğunu, bunun bir örneğini Arapgir ilçesinden alarak Derme Deresi kenarına su değirmeni yapacaklarını belirtti. Dere kenarı su değirmeni ile de tanıtılmış olacak. Derme deresi ve çevresi gerçekten de projeli bir yapıya bürünüyor. Ama 10 katlı binaların dere kenarına kadar yaslatılmasına ve yüksek katlar verilmesini de doğru bulmadığımızı söylemek isterim.

Dere üzerinde ayrıca bir HES planlanıyor. Projede köprü, yeşil alanlar, oturma yerleri, yürüyüş yolu, bisiklet parkuru, macera parkı, sosyal tesis, gölet, şelale ve açık hava tiyatrosunun yer alacağı belirtildi.

Şehit Fevzi mahallesinde kentsel dönüşüm gün sayıyor. İhale süreci tamamlanmış. 110 Dönümlük alandaki evlerin tamamı yıkılmış, 679 konut yapımına başlanacak. 5 Katlı konutlar mahalleye ve Derme Deresine de ayrı bir hava katacak gibi. Kentsel dönüşüm yapmak zor iştir. Başkan Osman Güder, zor olan işe el atarak Şehit Fevzi mahallesinin yapısını değiştirecek. Ardından hemen yanındaki mahallelerde de kentsel dönüşüm başlayacak. Çevre yolu altının kaderini değiştirecek kentsel dönüşümde son derece kararlı olan Başkan Güder “siyasi hayatımın sonu da olsa bu bölgenin kaderini değiştirmeliyiz, Çevre yolu altına pozitif ayrımcılık yapıyoruz” diye de emin konuşuyor.

Battalgazi ilçesi Malatya’nın en sorunlu ilçesidir. Çevre yolu altı mahalleleri ağırlıklı olarak bu ilçenin sınırlarındadır. Kentsel dönüşümle binaların yenilenmesi gerekli ve zorunludur. O nedenle Battalgazi Belediyesinin en önemli projesi Kentsel dönüşümdür. Şehit Fevzi’de kazma vurulmuştur, gerisi de gelmelidir.

Sonra Battalgazi İlçesindeki Ziraat Okuluna gittik. Okul binası yenilenmiş burada Battalgazi  Park ve Bahçeler Müdürlüğünce Fırat Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi yerleşkesi civarındaki 130 bin metrekare alana süs bitkisi, ağaç, mevsimlik çiçek ve rulo çim üretimi yapılan tesisi gezdik. Bu tesis sayesinde yüzde 80'lik tasarruf sağlanmış.

Engelsiz Yaşam Merkezinin önünde durduk, 160 çocuğa hizmet veriyormuş. Engelli çocukların aileleriyle birlikte vakit geçirip eğitim aldıkları bir merkez olmuş.  Yeşilçam Sosyal Tesisinde mola verdik. Güzel bir tesis olmuş, İşletmeciliğini Belediye Şirketi yapıyor.

Daha sonra merak ettiğimiz İspendere’ye gittik. Battalgazi Eski Belediye Başkanı Selahattin Gürkan döneminde başlatılan İspendere yenileme projesi tamamlanma aşamasın agelmiş. İspendere girişinde yapılan 20 Odalı Otel inşaatında çalışmalar sürüyor, otelin yapılacağı bölgede GES Projesi ile ısıtılacak suyun otele verileceği ve böylece İspendere’nin kaplıca suyuna kavuşacağını anlattılar.

İspendere kanyonu boyunca toplanan suyun havuzlarda vatandaşların istifadesine sunulması harika olmuş. Otopark yerleri, kamelyalar, piknik alanları İspendere’ye ayrı bir hava vermiş. Tesis Belediye Şirketi tarafından işletiliyor. Vatandaşların yeme içme ihtiyaçları içinde hem fırın ve lokanta hizmeti veriliyor. Tesisi arayarak yemek siparişi verebilir, sonra da tesisi gidebilirsiniz.

Battalgazi Belediyesine başarılar diliyoruz.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.